Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Νέο μοντέλο ανάπτυξης χρειάζονται οι εταιρείες πληροφορικής

"Η αγορά πληροφορικής αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Μπορει να ειναι στραβος ο τροπος που αναπτυχθηκε η πληροφορική στην Ελλαδα, μπορεί όλοι να βασίστηκαν στα χρήματα της Κοινότητας και όλοι να έμαθαν σε χρηματοδοτούμενες δράσεις, αλλά σημασία έχει ότι αυτό που έρχεται και που ήδη βιώνουμε είναι ένα τεράστιο σύννεφο που πλησιάζει απειλητικά. Είπαμε να κάνουμε cloud (σ.σ. computing) αλλά το σύννεφο που έρχεται ειναι μάλλον της ανεργίας"!

Πρόκειται για ένα από τα σχόλια που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση". Δείχνει με ανάγλυφο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά πληροφορικής, με το φάσμα των απολύσεων να πλανάται πάνω από τις περισσότερες επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος ανώνυμος σχολιαστής υποστηρίζει πως η αγορά "έχει παγώσει και στέλνει κόσμο σπίτια του". Και προσθέτει πως η απόφαση για αξιοποίηση ανοικτών προτύπων θα συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης.

"Που να φανταστεί κανείς ότι η ψηφιακή σύγκλιση του δημοσίου τομέα (διαχρονικά) θα δημιουργούσε τόσα θύματα, ειδικά σε αυτούς που την είχαν από κοντά" καταλήγει το σχόλιο. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση στην αγορά. Σε κάθε ένα από τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ), οι εταιρείες συνήθως κρατούσαν τον κόσμο τους για ένα - δύο χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν (συνήθως από την αρχή...) τα έργα πληροφορικής. 

Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική: Χρήματα δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι (ευτυχώς...) δεν θα επαναπροκυρηχθούν τα έργα που έμειναν στη μέση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας". Αντίθετα, θα προσπαθήσει να τα λειτουργήσει με βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής (αυτές που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα έργα) έχουν δομηθεί με βάση το στρεβλό μοντέλο τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Το νέο μοντέλο, που φιλοδοξεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αδυνατεί να υποστηρίξει αυτό το πολυάριθμο προσωπικό. Επιπλέον, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν τα δισ. που "κάψαμε" στο Γ' ΚΠΣ μέσω του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας". Γι' αυτό και στις εταιρείες κυριαρχεί το κλίμα που περιγράφει ο ανώνυμος σχολιαστής.

Ποια είναι η συνταγή που θα συμβάλλει στη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας; Με αυτό το ζήτημα θα ασχοληθούν οι διοικήσεις των εταιρειών. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι τα έσοδα από τα "γεφύρια της Αρτας" που ονομάζονταν "Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα" τελείωσαν. Ούτε τα 250 εκατ. ευρώ που ζητούν ως υπόλοιπα του Γ' ΚΠΣ δεν είναι αρκετά για να συντηρήσουν τους σημερινούς μηχανισμούς εκτέλεσης έργων στο δημόσιο. Χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η εξωστρέφεια και η ουσιαστική ανάπτυξη της καινοτομίας μπορούν να προσφέρουν διέξοδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου