Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ανασχεδιάζεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση"

Σε δημόσια διαβούλευση ο επανασχεδιασμός του επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση. Η εικόνα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα περιγράφεται ανάγλυφα στο κείμενο του υπουργείου Οικονομίας. 


Οπως αναφέρεται, "παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί και τους σημαντικούς πόρους που έχουν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό (προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης άνω του ενός 1 δισ. € που με τη συνδρομή των αντίστοιχων πόρων από τα Π.Ε.Π. υπερβαίνει τα 1,5 δισ.), τρία χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησής του τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, λόγω σημαντικότατων προβλημάτων τόσο στο σχεδιασμό (έλλειψη ουσιαστικού οράματος και συνεκτικής στρατηγικής), όσο και στην εφαρμογή του (υστέρηση υλοποίησης και σώρευση διαχειριστικών προβλημάτων)".


Στο κείμενο που τέθηκε προς διαβούλευση (περιέχει γενικά στοιχεία και κατευθύνσεις, αλλά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις...) αναφέρεται ότι η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική στην έκδοση γενικόλογων και αόριστων προσκλήσεων:
  • Έχει οδηγήσει σε «bottleneck» το πρόγραμμα (κατατεθειμένες προτάσεις πάνω από 3 δισ.)
  • Δεν δίνει σαφείς κατευθύνσεις και προτεραιότητες, αλλά επιτρέπει σε κάθε πιθανή ιδέα να θεωρείται συμβατή με το Πρόγραμμα, αρκεί να μπορεί να παρουσιαστεί ως ψηφιακή υπηρεσία με συγκεκριμένους αποδέκτες,
  • Δημιουργεί σύγχυση ως προς τις πραγματικές προτεραιότητες και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να προκριθούν,
  • Αφήνει περιθώρια για υποκειμενισμό και αδιαφάνεια ως προς την επιλογή των πράξεων που θα ενταχθούν,
  • Οδηγεί σε μεταβίβαση της ευθύνης του ουσιαστικού στρατηγικού σχεδιασμού από τα αρχικώς αρμόδια όργανα στους δυνητικούς Τελικούς Δικαιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις γενικά διατυπωμένες επιδιώξεις.
Από το κείμενο επιβεβαιώνονται και όσα έγραφα τις τελευταίες εβδομάδες για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση τα ημιτελή έργα του Γ' ΚΠΣ. Θα επιδιώξει "τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών ΤΠΕ που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο έργων του Γ ΚΠΣ, με παρεμβάσεις διορθωτικού και βελτιωτικού χαρακτήρα". Στόχος "είναι η αποφυγή της απαξίωσης επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει και μένουν ανενεργές, μέσω της παραγωγικής τους αξιοποίησης στον βαθμό που είναι εφικτό κατά περίπτωση".


Εξαιτίας των άδειων κρατικών ταμείων επιδιώκεται η "άμεση υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αριθμού επιχειρησιακά κρίσιμων έργων που θα επιλύσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και θα συμβάλλουν στην ταχεία ανασύνταξη της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται και έργα που έχουν υποβληθεί/ ενταχθεί ήδη στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και είναι συμβατά με τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, καθώς και ένα σύνολο νέων παρεμβάσεων άμεσης εφαρμογής, που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν με διαφανείς και απλοποιημένες διαδικασίες εντός του 2010".

Αξια αναφοράς όσα περιέχονται στην ενότητα έξι του κειμένου για τον τρόπο υλοποίησης των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου