Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ιδρύση εταιρείας σε μία ημέρα - Ναι, αλλά πως; Τι λέει το ΕΒΕΑ

Οχι στους συμβολαιογράφους και στα ΚΕΠ, ναι στα επιμελητήρια για τα one stop shops (ώστε να ιδρύονται εταιρείες μέσα σε μία ημέρα) λέει και το ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος του οποίου Κωνσταντίνος Μίχαλος έστειλε σήμερα τις προτάσεις του στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη. 


Το μπάχαλο καλά κρατεί καθώς τα Επιμελητήρια ανά την Ελλάδα θέλουν να λειτουργήσουν ως το one stop shop, ενώ το υπουργείο Οικονομίας εμπλέκει και τους συμβολαιογράφους και τα ΚΕΠ. Το ζήτημα είναι πως ένας υποψήφιος επιχειρηματίας θα τελειώνει με τη γραφειοκρατία σε μία ημέρα όταν πρέπει να επισκεφτεί δύο ή περισσότερους φορείς. Αφήστε που πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και διασύνδεση έτσι ώστε να λαμβάνει και ΑΦΜ από το one stop shop. 


Περισσότερα για την κόντρα Επιμελητηρίων - Κυβέρνησης και για το σημερινό αναχρονιστικό καθεστώς στην αδειοδότηση επιχειρήσεων θα διαβάσετε στην "Ισοτιμία" που αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί Μεγάλη Πέμπτη. Θα "λινκάρω" και το σχετικό ρεπορτάζ.



Ακολουθεί η επιστολή του Κ. Μίχαλου
«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

      Το  ΕΒΕΑ και κατ’ επέκταση ο επιχειρηματικός κόσμος χαιρετίζει με ικανοποίηση τα νέα μέτρα που, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα,“ θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες ίδρυσης των επιχειρήσεων μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop)”.

      Πάγια θέση του Ε.Β.Ε. Αθηνών είναι ότι, η γραφειοκρατία γενικότερα και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών ίδρυσης αλλά και λειτουργίας των επιχειρήσεων ειδικότερα, συνιστούν ένα από τα σοβαρότερα αντικίνητρα για τη διεύρυνση των επενδύσεων, αλλά και την αύξηση της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης στη χώρα μας.

      Θεωρούμε  θετική και επικροτούμε τόσο αυτήν όσο και κάθε άλλη Κυβερνητική πρωτοβουλία, που στοχεύει στη βελτίωση της σημερινής κατάστασης, στον τομέα αυτό.

      Για τους λόγους αυτούς, εκπροσωπώντας  τον επιχειρηματικό κόσμο, θα θέλαμε με στόχο να προφέρουμε προς την κατεύθυνση αυτή, να προτείνουμε τα εξής:  

Α. Ως προς την ίδρυση των ΑΕ και ΕΠΕ στους συμβολαιογράφους : 

   1. Η επιφόρτιση των συμβολαιογράφων με τον έλεγχο επωνυμιών και διακριτικών τίτλων, με την καταχώριση των δημοσιοποιήσιμων στοιχείων των εταιρειών στο ΓΕΜΗ και με την είσπραξη του ενιαίου τέλους εισφορών και του αντίστοιχου φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου:

    * Αφ’ ενός θα προσθέσει τεράστιο όγκο εργασιών στους συμβολαιογράφους, με πιθανότητα να μην είναι δυνατή η ίδρυση ή η τροποποίηση επιχειρήσεων σε μία ημέρα,

    * Αφ’ ετέρου θα πρέπει οι συμβολαιογράφοι να διαθέτουν οργανωμένο λογιστήριο τόσο για την είσπραξη του ενιαίου τέλους εισφορών και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, όσο και για την απόδοσή του στους δικαιούχους φορείς και
    * Πιθανότατα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του συμβολαιογραφικού κόστους σύστασης ή τροποποίησης των επιχειρήσεων.

   2. Αντ’ αυτών θα προτείναμε όπως :

    * Θεσπιστεί, στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, θέση Συμβολαιογράφου υπηρεσίας, που καθημερινά θα ορίζεται εκ περιτροπής από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, για την υπογραφή των καταστατικών (σύστασης ή τροποποίησης), που θα προετοιμάζονται από τους ενδιαφερόμενους σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων [με βάση Προτυποποιημένα - Λιτά Καταστατικά (που δεν θα περιέχουν επαναλήψεις των όσων ρυθμίζονται από το Νόμο)]. Έτσι θα μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση του (συμβολαιογραφικού κλπ) κόστους σύστασης ή τροποποίησης εταιρειών.
    * Οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, που ήδη διαθέτουν οργανωμένο λογιστήριο, θα είναι αρμόδιες τόσο για την είσπραξη του ενιαίου τέλους εισφορών και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, όσο και για την απόδοσή του στους δικαιούχους φορείς.
    * Επίσης, οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, που ήδη είναι διασυνδεδεμένες με το ΓΕΜΗ, θα διεκπεραιώνουν τόσο τις διαδικασίες ελέγχου επωνυμιών και διακριτικών τίτλων (έργο το οποίο, άλλωστε, ήδη κάνουν και για το οποίο έχουν τεράστια εμπειρία), όσο και καταχώρισης των δημοσιοποιήσιμων στοιχείων των εταιρειών στο ΓΕΜΗ.
    * Τα φυσικά αρχεία νομιμοποίησης των επιχειρήσεων, θα υπάρχουν συγκεντρωμένα στις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν εύκολα να τα ανεύρουν.

Β. Ως προς την ίδρυση των Προσωπικών Εταιρειών (ΟΕ & ΕΕ), σε Πιστοποιημένα ΚΕΠ: 

   1. Η θεσμοθέτηση της υπηρεσίας μιας στάσης για την ίδρυση και τροποποίηση των Προσωπικών Εταιρειών (ΟΕ & ΕΕ) σε Πιστοποιημένα ΚΕΠ, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, που θα απαιτήσουν χρόνο για την αντιμετώπισή των (όπως ελέγχου επωνυμιών και τίτλων, εισπράξεως κ.ά.) και θα αυξήσει την ταλαιπωρία των επιχειρηματιών, αφού θα προσθέσει μία επιπλέον ‘‘ειδική αρμοδιότητα’’ σε ένα φορέα – όπως τα Κ.Ε.Π.- που, ήδη, είναι κορεσμένος, πέρα του γεγονότος ότι προϋποθέτει στελέχωση με επιπλέον έμπειρο προσωπικό και δημιουργία νέων υποδομών και κατάλληλων δομών και βεβαίως θα απαιτήσει κόστος σε μια εποχή που απαιτείται εξοικονόμηση πόρων.

   2. Αντ’ αυτών θα προτείναμε όπως: Τα ΚΕΠ, όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, λειτουργήσουν επικουρικά (όπως και σήμερα για άλλες δραστηριότητες π.χ. έκδοσης επιμελητηριακών πιστοποιητικών), ως φορείς παραλαβής και διαβίβασης αυθημερόν, αιτημάτων ίδρυσης και τροποποίησης Προσωπικών Εταιρειών (ΟΕ & ΕΕ), προς τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, οι οποίες στη συνέχεια θα διεκπεραιώνουν, επίσης αυθημερόν, όλες τις διαδικασίες ίδρυσης και τροποποίησης Προσωπικών Εταιρειών (ΟΕ & ΕΕ).

Με  την πρότασή μας  θα επιτευχθεί η «Υπηρεσία  μιας στάσης» ίδρυσης  και τροποποίησης και των κεφαλαιουχικών Εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ και των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ), που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι τα Επιμελητήρια, τα οποία είναι διαχρονικοί και καταξιωμένοι φορείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το προσωπικό τους ειδικεύεται σ’ αυτό το αντικείμενο και η λειτουργία τους δεν κοστίζει στο κράτος και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους ως σύμβουλοι της πολιτείας και των μελών τους". 

Τέλος, θα θέλαμε να προτείνουμε, σχετικά με την ίδρυση και τροποποίηση Ατομικών Επιχειρήσεων, να προβλεφθεί έτσι ώστε: Για την έναρξη της Εμπορικής δραστηριότητας, να υποβάλλεται σχετική Δήλωση στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ, των Επιμελητηρίων για να δηλώνεται/ κατοχυρώνεται η Επωνυμία και ο Διακριτικός Τίτλος, με τα οποία θα ασκείται η εμπορική δραστηριότητα και με την καταχώριση στο ΓΕΜΗ, για να αποκτάται μαχητό τεκμήριο εμπορικής ιδιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου