Παρακολουθώ on-line την εκδήλωση του opengov.gr στην οποία παρουσιάζονται 15 προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών του δημοσίου προκειμένου να παρέχει καλύτερης ποιότητας ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες. Στην πρώτη ενότητα, που άρχισε προ ολίγου, παρουσιάζονται ιδέες και προτάσεις από όσους συμμετείχαν στην πρώτη φάση του labs.opengov.gr για γενικά έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στη δεύτερη ενότητα, το απόγευμα, θα παρουσιαστούν προτάσεις για κάθετους τομείς της δημόσιας διοίκησης.
Δυστυχώς ο φόρτος εργασίας δε μου επιτρέπει να παρακολουθήσω ολόκληρη την εκδήλωση, αλλά θα σας μεταφέρω όσα μπορώ. Οι παρουσιάσεις είναι ενδιαφέρουσες επειδή προτείνουν το αυτονόητο που τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει...Αρκετές αναφέρονται σε έργα που έχουν δημοπρατηθεί ή σε σχέδια που έχουν ανακοινωθεί από καιρό.
Η πρώτη παρουσίαση ήταν του προγραμματιστή Παν. Παπαδόπουλου για την καθιέρωση Εθνικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας προκειμένου να μην χαθούν οι χρήστες με τους δεκάδες κωδικούς που θα χρησιμοποιούν σε κάθε υπηρεσία. Παρουσίασε δύο τεχνολογίες ανοικτού κώδικα (OpenID και OAuth) που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ταυτοποίηση χρηστών για να μην ανακαλύπτουμε κάθε φορά την πυρίτιδα. Κάθε πολίτης, για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει ένα OpenID το οποίο θα ήταν ίδιο με τον αριθμό ταυτότητας. Το Google είναι ένας από τους OpenID providers και ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί τέτοιους παρόχους προκειμένου να παράσχει υπηρεσίες στους αμερικανούς.
Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την ασφάλεια και τη μεθοδολογία χορήγησης της Εθνικής Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. .
Ο Δημήτρης Καραθανάσης, επιχειρησιακός υπεύθυνος του "Σύζευξις" στη Νομαρχία Κοζάνης, παρουσίασε την ιδέα για τη δημιουργία one stop shop για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου. Στόχος λέει ο Δημ. Καραθανάσης είναι να εξυπηρετούνται ακόμα και την ίδια ημέρα όσοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) καταθέτουν αιτήματα στο δημόσιο.
Επιπλέον, οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να αναζητούν τα έγγραφα που απαιτούνται για την ικανοποίηση του αιτήματος και να μην τρέχει ο πολίτης από υπηρεσία σε υπηρεσία. Μα αυτό δεν το είχε ανακοινώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών; Οπως και οι άλλες πρωτοβουλίες του συγκεκριμένου υπουργού, έμεινε στις ανακοινώσεις.
Για να λειτουργήσει η ιδέα που παρουσίασε ο Δημ. Καραθανάσης πρέπει να δημιουργηθούν αλληλοσυνδεόμενες βάσεις δεδομένων στο δημόσιο που σήμερα δεν υπάρχουν. Ο ίδιος προτείνει να αξιοποιηθεί το "Σύζευξις" για τη διασύνδεση. Είπε και το γνωστό: Βάσεις δεδομένων που αναπτύχθηκαν από διαφορετικές εταιρείες στο πλαίσιο του "Κοινωνία της Πληροφορίας" δεν μπορούν να συνεργαστούν...
Ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, της εταιρείας Noveltech του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, παρουσίασε ένα σχέδιο για την υιοθέτηση ανοικτών συστημάτων τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε η πληροφορία που περιέχουν να αξιοποιείται από άλλους φορείς του δημοσίου. Είπε ότι πολλά συστήματα είναι "κλειστά" με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η επέκτασή τους και η αξιοποίηση της πληροφορίας που περιέχουν.
Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση την ημερίδα εδώ.
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου