Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Τα κονδύλια για τεχνολογία / έρευνα και ο "Κουβάς"

Κλασικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ για έρευνα, καινοτομία και έργα τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι η περίπτωση της φάμπρικας που είναι γνωστή ως "Κουβάς".

Η φάμπρικα, στοιχεία για τη δράση της οποίας κυκλοφορούν με διάφορους τρόπους στο Διαδίκτυο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, λειτουργεί με τη συμμετοχή "πράσινων" και "γαλάζιων" καθηγητών. Εδρεύει στο ερευνητικό σκέλος Πανεπιστημίου της περιφέρειας και έχει ως επικεφαλή γνωστό καθηγητή ο οποίος είναι μονίμως "στα πράγματα".

Ο "Κουβάς" θεωρείται η τέλεια μηχανή για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών και πανεπιστημιακών και ανεξάρτητα από το χρώμα της κυβέρνησης λαμβάνει, κυρίως μέσω απευθείας αναθέσεων, έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Το πολιτικό σύστημα έχει βρει μέσω του "Κουβά" ένα εξαιρετικό εργαλείο για την μεταφορά πολύτιμων κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων στις τσέπες του. Οι διαχειριστές του "Κουβά" μπορεί να κρατούν το σημαντικότερο τμήμα των κεφαλαίων, αλλά μοιράζουν ποσοστό των κονδυλίων (30% έως 35%) στο πολιτικό σύστημα.

Η δραστηριότητα του "Κουβά" επεκτάθηκε πρόσφατα και σε άλλους τομείς πέραν των ερευνητικών προγραμμάτων και γενικότερα της τεχνολογίας. Αφού υπάρχει έτοιμος μηχανισμός για εύκολη μεταφορά χρήματος στις τσέπες διαφόρων παραγόντων γιατί να μην τον χρησιμοποιήσουμε και για άλλα έργα; Το δυστύχημα είναι πως εμφανίζεται ισχυρός και στο νέο σκηνικό. Αντί να ελεγχθούν οι δραστηριότητές του, τα δεκάδες έργα (που σπανίως παραδίδονται και ουδέποτε χρησιμεύουν...), οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τον "Κουβά" φαίνεται πως έχουν λόγο σε επιλογές προσώπων και άλλες αποφάσεις.

Θα θυμάστε που είχα γράψει πρόσφατα για την απευθείας ανάθεση ενός σημαντικού έργου σε πανεπιστημιακό ίδρυμα από στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, παραμονές των εκλογών. Το έργο, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε προ των εκλογών στον "Κουβά", αλλά επιστημονικός υπεύθυνος είναι το πρώην κυβερνητικό στέλεχος! Ετσι εξασφάλισε δουλειά ο άνθρωπος.

Φαίνεται, όμως, πως η συνεργασία του με τον "Κουβά" δεν είναι προσωρινή. Είναι μακρόχρονη και αξιοποιήθηκε ποικιλοτρόπως κατά την περίοδο των κυβερνήσεων της Ν.Δ. γιατί ο διαχειριστής του "Κουβά" είναι χαρακτηρισμένος ως ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, η αίγλη με την οποία φρόντισαν να τον περιβάλλουν κάποια Μ.Μ.Ε του εξασφαλίζει οικουμενική αποδοχή.

Την ίδια ώρα που προσπαθούμε ως χώρα να βγάλουμε "από τη μύγα ξύγκι" οι μηχανισμοί παραγωγής εύκολου πολιτικού χρήματος (δια της διασπάθισης πολύτιμων κοινοτικών πόρων) ζουν και βασιλεύουν.

ΠΗΓΕΣ: Προσωπική 20ετής εμπειρία, στοιχεία Γ' Κ.Π.Σ., e-mails και κακεντρεχή σχόλια από υγιείς ανθρώπους στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

1 σχόλιο:

  1. Τάξις και ασφάλεια - Χάος και ανασφάλεια (συνέχεια)
    Επειδή αηδιάζω με την πρακτική ορισμένων να προσπαθούν να φιμώσουν ...
    http://seg.ee.upatras.gr/thrambo/theseis/docs/11Dec2009.htm

    Τάξις και ασφάλεια - Χάος και ανασφάλεια
    Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εσείς! Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι
    http://seg.ee.upatras.gr/thrambo/theseis/docs/4Dec2009.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή