Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Από 1η Απριλίου μετράει αντίστροφα το ρολόι για το e-gov στη Ρωσία


Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Ρώσοι έχασαν περίπου 25 εκατομμύρια εργατοώρες καθώς περίμεναν στις ουρές προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε κάποια δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Interfax. Γι' αυτό το λόγο και ο πρόεδρος Dmitri Medvedev ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 όλα τα δημόσια έγγραφα θα είναι διαθέσιμα on-line και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω Διαδικτύου.

Πριν από έναν χρόνο ο Medvedev είχε δηλώσει δημόσια ότι "είμαστε στο μηδέν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση". Από τις αρχές του 2009 θα έπρεπε να λειτουργεί ένα ενιαίο portal για το ρωσικό δημόσιο, αλλά το έργο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε πλήρως. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει τεθεί σε λειτουργία (Gosuslugi.ru), αλλά δεν προσφέρει καμία on-line υπηρεσία παρά μόνο πληροφορίες. Τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε και η ανάθεση μιας μελέτης, που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε., στην ιρλανδική εταιρεία GDSI η οποία θα προσπαθήσει να σχεδιάσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες που στη συνέχεια θα πρέπει να "κουμπώσουν" σε ολόκληρη τη Ρωσία. Προ ολίγων εβδομάδων συστάθηκε διυπουργική επιτροπή με στόχο τον συντονισμό των δράσεων σε εθνικό επίπεδο.

Τον Αύγουστο του 2009 ο Medvedev είχε απειλείσει ακόμα και με οικονομικές κυρώσεις τους κρατικούς φορείς που δεν θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα στα έργα τεχνολογίας που προωθούν.
Μπορεί όλοι οι οργανισμοί να χρησιμοποιούν υπολογιστές, αλλά "για τους απλούς πολίτες τίποτα δεν άλλαξε" είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος της Ρωσίας. "Με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι απλά αδύνατο να στείλεις μια αίτηση μέσω υπολογιστή ή να παρακολουθήσεις την πορεία ενός εγγράφου στο εσωτερικό μιας δημόσιας υπηρεσίας". Γι' αυτό το λόγο ο Medvedev δημιούργησε πέρυσι το "Προεδρικό Συμβούλιο για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας".

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει τη χρήση της τεχνολογίας στους τοπικούς κυβερνήτες, με τον Medvedev να δηλώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις on-line υπηρεσίες, αλλά δεν γνωρίζουν και την επίσημη διαδικασία προκειμένου να λάβουν ένα έγγραφο ή να υποβάλλουν ένα αίτημα στο δημόσιο. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει τις τοπικές αρχές πως οι επιδόσεις τους στην πάταξη της γραφειοκρατίας (και της διαφθοράς...), με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, θα είναι ένα από τα κυριότερα κριτήρια αξιολόγησής τους.

Μια γεύση θα πάρουν οι Ρώσοι την 1η Απριλίου όταν θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην αχανή χώρα από τις δημόσιες υπηρεσίες. Ομως, ήδη έχουν δημιουργηθεί πολλές παρεξηγήσεις και έχουν ακουστεί πολλές φωνές για τις ανακοινώσεις του Medvedev και διαφόρων υπουργών. Για παράδειγμα, ο υπουργών Τηλεπικοινωνιών Igor Shcegolev εμφανίστηκε να δηλώνει ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση της ταυτότητας ενός Ρώσου, όπως το διαβατήριο ή η άδεια οδήγησης... Η παρεξήγηση λύθηκε σύντομα και αποδόθηκε σε δημοσιογραφικό λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου