Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

3.000 έργα του προγράμματος ΚτΠ με συμβάσεις, αλλά μηδενική απορρόφηση...

Σε περισσότερα από 3.000 έργα και υποέργα του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας καταγράφεται, με βάση τα τελευταία στοιχεία (23/2/2010), μηδενική απορρόφηση (δηλαδή δεν έχει γίνει καμία δαπάνη, ευτυχώς για αρκετά από αυτά), παρά το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ με δεκάδες εταιρείες - αναδόχους. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και κρίσιμα έργα όπως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών για τις πολεοδομίες (ένα από τα έργα για τις πολεοδομίες που δεν ολοκληρώθηκε...), με σύμβαση ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, η περίφημη αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων, με σύμβαση 5 εκατ. ευρώ, η ψηφιοποίηση δημοσίων βιβλιοθηκών, το σύστημα ελέγχου των εσόδων στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα (σήμερα δεν υπάρχει...), αλλά και το κεντρικό σύστημα διαχείρισης του Γ' ΚΠΣ. Το Γ' ΚΠΣ τελείωσε χωρίς να υπάρχει κεντρικό σύστημα διαχείρισης των δεκάδων δισ. ευρώ που απορροφήθηκαν...).

Το αστείο (αλλά και ευτύχημα...) είναι ότι οι προηγούμενες ηγεσίες σε πολλά υπουργεία είχαν υπογράψει συμβάσεις ακόμα και για σεμινάρια τα οποία ουδέποτε έγιναν. Συνεπώς οι ανάδοχοι δεν πληρώθηκαν. 'Η μήπως τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν, αλλά κάποιοι ντρέπονται να δώσουν δύο και τρία εκατομμύρια ευρώ "για εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων στα κοινοτικά προγράμματα" και άλλα παρόμοια;

Στον κατάλογο που μπορείτε να δείτε εδώ παρουσιάζονται μόνο τα έργα με μηδενική δαπάνη (και σύμβαση άνω των 200.000 ευρώ) καθώς υπάρχουν χιλιάδες άλλα για τα οποία οι ανάδοχοι έχουν λάβει τμήμα του ποσού που προέβλεπαν οι συμβάσεις. Γι' αυτό το λόγο σκούζουν και οι εταιρείες πληροφορικής, όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΕ.

Η διαχειριστική αρχή του προγράμματος ΚτΠ θα μπορούσε σε μια επόμενη καταγραφή της πορείας του να εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους δεν ολοκληρώθηκαν αυτά τα έργα. Υπάρχουν πολλά στα οποία υπεγράφησαν συμβάσεις που στη συνέχεια ακυρώθηκαν, υπάρχουν άλλα που απλώς μοιράζονταν λεφτά σε διάφορους οργανισμούς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (που ευτυχώς δεν πρόλαβαν να πάρουν), κλπ.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Αντ. Μαρκόπουλος είχε δηλώσει πρόσφατα πως το υπουργείο Οικονομίας αναζητεί 400 εκατ. ευρώ (!) προκειμένου να πληρώσει για έργα του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει εξαντληθεί (παρουσιάζει απορρόφηση 108%), αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει χιλιάδες επιπλέον έργα (και εργάκια) προκειμένου να εξωραϊσει την εικόνα των απορροφήσεων. Εβαζαν πολλά έργα ώστε να είναι σίγουροι ότι θα απορροφηθούν τα κονδύλια έστω και αν χιλιάδες από αυτά δεν υλοποιηθούν. Και έτσι έγινε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου