Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Νοσοκομεία: Για να θυμούνται οι παλαιότεροι...23 χρόνια μετά τα ΜΟΠ

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων ξεκίνησε το 1987, στο πλαίσιο του ΜΟΠ Πληροφορικής, αλλά ακόμα και σήμερα (23 χρόνια μετά...) ο χώρος της δημόσιας υγείας λειτουργεί σε συνθήκες τεχνολογικού μεσαίωνα. 

Και αν το τεράστιο έργο των ΜΟΠ απέτυχε και για λόγους τεχνολογικής ωριμότητας, τα τελευταία έργα των νοσοκομείων, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", ναυάγησαν κυρίως εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας της τότε πολιτικής ηγεσίας. 

Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η "Ελευθεροτυπία", και αναφέρονται στο προηγούμενο post, δείχνουν ότι απουσιάζουν ακόμα και τα στοιχειώδη τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης από τα νοσοκομεία (η λέξη λογιστήριο είναι άγνωστη...).

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρώτο ναυάγιο στην εγκατάσταση τεχνολογικών υποδομών στα νοσοκομεία, την εποχή του ΜΟΠ Πληροφορικής, μου είχε αναφέρει προ ετών ο Στ. Παναγιωτόπουλος (επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής του "Κλεισθένη" επί Β' ΚΠΣ και πρόεδρος της ΚτΠ ΑΕ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ).

Το 1987 σχεδιάστηκε ένα τεράστιο έργο για την εποχή, με υπερβολική φιλοδοξία,  προκειμένου να γίνει «μηχανογράφηση» στα 15 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας. Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός μηχανισμός διοίκησης του έργου με το υπουργείο Υγείας να διαθέτει ελάχιστους ανθρώπους στην πληροφορική. Η πολυπλοκότητα του έργου αυξήθηκε με την επιλογή δύο βάσεων δεδομένων (ORACLEINGRES).

Όλες οι εφαρμογές αναπτύχθηκαν (μόνο σε Oracle αν και είχε δύο βάσεις δεδομένων...) από το μηδέν, από τον κρατικό φορέα (ΚΥΗΚΥ),  "χωρίς πρόνοια την οργανωτική δομή που απαιτούσε η εγκατάσταση παραγωγική λειτουργία και συντήρησή τους". Γι' αυτό το λόγο οι περισσότερες και δεν λειτούργησαν ποτέ...
Δεν υπήρξαν σοβαρές ενέργειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ "το ειδικευμένο προσωπικό για την χρήση των συστημάτων ήταν ανύπαρκτο". 
"Οι σύμβουλοι που σχεδίαζαν επί χάρτου δεν είχαν καμιά επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα του χώρου δουλειάς των Νοσοκομείων" είχε γράψει ο Στ. Παναγιωτόπουλος.
Ο εξοπλισμός αγοράστηκε πριν να αναπτυχθούν οι εφαρμογές από πολυεθνικούς ομίλους (την περίοδο 1988 - 1990) και μόλις ανέβηκαν πιλοτικά οι εφαρμογές διαπιστώθηκε πως χρειάζονταν αναβάθμιση! 

Ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για το φαραωνικό έργο κράτησε δύο χρόνια. Ο ανάδοχος επελέγη στα τέλη της δεκαετίας του '80, αλλά μέχρι το 1993 οι "αρμόδιοι" μετρούσαν το μήκος των καλωδίων στα νοσοκομεία προκειμένου να πληρώσουν τους προμηθευτές για  τα δίκτυα. 

Και μέσα στο μπάχαλο είχαν προκηρύξει και "Ιατρικό Φάκελο" ο οποίος μάλιστα είχε ανατεθεί! Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τι έγινε και με αυτό το έργο. 

Την ίδια τύχη είχε και ο "Ιατρικός Φάκελος" που θα έφτιαχνε προ τετραετίας το υπουργείο Υγείας επί Αβραμόπουλου με το έργο "ΙΑΣΙΣ" που δεν υλοποιήθηκε ποτέ... Είχαν γίνει , βέβαια, μία - δύο συνεντεύξεις τύπου κατά τις οποίες είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά ο "Ιατρικός Φάκελος". Και ως χώρα είχαμε δεσμευθεί στην Κομισιόν πως θα το προχωρούσαμε γιατί οι Βρυξέλλες αναρωτιούνταν τι θα κάναμε με τόσο εξοπλισμό και software στα νοσοκομεία όταν δεν υπάρχει ενιαίος φάκελος ασθενή.

Στον επίσημο απολογισμό των ΜΟΠ Πληροφορικής αναφέρονται κάποιες από τις αιτίας αποτυχίας του έργου, αλλά παραλείπονται τα στοιχεία για το πραγματικό του κόστος.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η προσπάθεια για εισαγωγή της τεχνολογίας στα νοσοκομεία ήταν "πολύ φιλόδοξο έργο για φορείς με περιορισμένη τεχνολογική ωριμότητα και με σημαντικά προβλήματα σχεδιασμού και εκτέλεσης. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μεταβλήθηκε πολλές φορές από την έναρξη του έργου και τα αποτελέσματά του υπολείπονται σαφώς από τους αρχικούς στόχους, τόσο σε επίπεδο εφαρμογών που παραδόθηκαν, όσο και σε επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ τους. Συνέπεια ήταν να μειωθεί κατά 33% περίπου ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου".

Οι σημαντικότερες αιτίες, σύμφωνα με τον απολογισμό των ΜΟΠ, ήταν:

* "Περιορισμένη τεχνολογική ωριμότητα και στελέχωση τόσο σε επίπεδο Υπουργείου, όσο και σε επίπεδο Νοσοκομείων
  * Απουσία ανωτάτου συντονιστικού οργάνου και υπευθύνου αποκλειστικής απασχόλησης στο έργο
  * Ελλείψεις στην καταγραφή των απαιτήσεων
  * Προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου, Νοσοκομείων και ΚΗΥΚΥ
  * Έλλειψη οργανωμένων τμημάτων υποδοχής των συστημάτων στα Νοσοκομεία
  * Ελλείψεις του σχετικού θεσμικού και οργανωτικού  πλαισίου
  * Περιορισμένος βαθμός αποδοχής των συστημάτων σε νοσοκομεία με ήδη υπάρχουσα υποδομή πληροφορικής
  * Μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ αρχικού σχεδιασμού και υλοποίησής του
  * Μεθοδολογία υλοποίησης (π.χ. ανάπτυξη του λογισμικού σε δύο διαφορετικές βάσεις δεομένων, τρία διαφορετικά συστήματα υλικού, μη ολοκλήρωση και δοκιμή του πληροφοριακού συστήματος σε ένα "νοσοκομείο-πιλότο", αλλά προσπάθεια ταυτόχρονης εγκατάστασης και λειτουργίας σε 15 νοσοκομεία)".

Τα ίδια που ανέφερε ο απολογισμός των ΜΟΠ θα περιλαμβάνει, κατά πάσα πιθανότητα, και ο απολογισμός του Γ' ΚΠΣ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου