Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τι θα γίνει με τα ημιτελή έργα; Οι δύο λύσεις που βλέπουν στο Μαξίμου

Εγραφα πριν λίγες ημέρες για τα σχέδια που επεξεργάζεται το επιτελείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Μαξίμου προκειμένου να παρατείνουν υφιστάμενες συμβάσεις για έργα τεχνολογίας που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με το θέμα μου έλεγε πριν από λίγο ότι σίγουρα θα υπάρξει παράταση των υφισταμένων συμβάσεων για τα ημιτελή έργα. Θα είναι σαν τα λεγόμενα "έργα - γέφυρες" στον ΟΣΕ ή στους οδικούς άξονες που περνούν από ΚΠΣ σε ΚΠΣ χωρίς ποτέ να ολοκληρώνονται. Στην κυβέρνηση θεωρούν, όμως, ότι αυτά θα ολοκληρωθούν μέσα στο ΕΣΠΑ γιατί είναι η τελευταία μας ευκαιρία ως χώρα.

Συνεπώς η πρώτη λύση, για τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια παραλαβής, είναι η παράταση των συμβάσεων προκειμένου να μην ξαναρχίσουμε από το μηδέν. Υπάρχουν πολλά έργα (π.χ. στα νοσοκομεία) που μπορεί να μην λειτουργούν πλήρως, αλλά έχουν συμβάλλει στο να αποκτήσουν οι φορείς σοβαρή υποδομή σε λογισμικό. Για παράδειγμα, σε ορισμένα νοσοκομεία έχει εγκατασταθεί το σύστημα R/3 της SAP ή αντίστοιχα συστήματα οικονομικής διαχείρισης.

Πρώτο καθήκον της ομάδας που θα αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα θα είναι να βεβαιωθεί ότι αξιοποιούνται τα συστήματα λογισμικού που εγκαταστάθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Δεύτερο καθήκον να διασφαλίσει πως θα υλοποιηθούν τα τμήματα των έργων που δεν παραδόθηκαν μέχρι τη λήξη του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας".

Η κατάσταση δυσκολεύει με τα (ουκ ολίγα) έργα που δεν λειτουργούν, αλλά τα παρέλαβαν ως ολοκληρωμένα οι δημόσιοι οργανισμοί. Αλλά ούτε για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα υπάρξουν επαναπροκηρύξεις. Θα ανατεθεί, με διαγωνισμό, σε κάποια εταιρεία η διαχείριση του υφιστάμενου συστήματος και η αναβάθμισή του ώστε να λειτουργεί. Στόχος είναι να μην ξηλωθούν, για μια ακόμα φορά, οι έστω ημιτελείς τεχνολογικές λύσεις που έχουν εγκατασταθεί στο δημόσιο, αλλά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη λειτουργία / επέκτασή τους.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ έχει αναλάβει το σχετικό απολογισμό (για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε σημαντικό έργο) τον οποίο αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου