Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πολλές ειδήσεις στην ημερίδα labs.opengov.gr

Η αξιοποίηση του cloud computing και των ανοικτών προτύπων, η δημιουργία στο Εθνικό Τυπογραφείο της κεντρικής πύλης για ανάρτηση όλων των αποφάσεων του δημοσίου στο Διαδίκτυο, το e-ΑΣΕΠ με τη δημιουργία "ηλεκτρονικής θυρίδας υποψηφίου" για πρόσληψη, η ενίσχυση των υποδομών στα ΚΕΠ είναι μερικά από τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν στη σημερινή ημερίδα των labs.opengov.gr.

Ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Στ. Γκρίτζαλης υποστήριξε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση στο υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει σχεδόν μηδενική απορρόφηση έπειτα από τρία χρόνια (2,9 εκατ. ευρώ από 630 εκατ!).

"Μέχρι σήμερα αυτοματοποιούσαμε το χάος" στο δημόσιο υποστήριξε ο κ. Γκρίτζαλης ο οποίος πρόσθεσε πως η Γραμματεία κινείται σε τέσσερις άξονες: Η απλοποίηση διαδικασιών και μείωση διοικητικών βαρών, η αναδιοργάνωση φορέων (συγχωνεύσεις ή κατάργηση οργανισμών), αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και κωδικοποίηση νομοθεσίας (προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σύγκρουσης μεταξύ νομοθετημάτων και άλλα τραγελαφικά...).

Ο ίδιος είπε ότι θα υπάρχει κεντρικό σημείο στο οποίο θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις των δημοσίων οργάνων. Ενδεχομένως θα είναι ο κόμβος του Εθνικού Τυπογραφείου. Επανέλαβε ότι η πρόσβαση στα ΦΕΚ θα είναι σύντομα δωρεάν και εξήγησε γιατί. Το Εθνικό Τυπογραφείο έχει έσοδα μόλις 400.000 ευρώ ετησίως από τις συνδρομές όσων έχουν σήμερα πρόσβαση στα ΦΕΚ και συνεπώς μπορεί να βρει από αλλού αυτά τα ελάχιστα χρήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του Εθνικού Τυπογραφείου προέρχεται από τα τέλη που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις (40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Σύντομα, είπε ο Στ. Γκρίτζαλης, θα προχωρήσει η ηλεκτρονική θυρίδα υποψηφίου για το ΑΣΕΠ (το e-ΑΣΕΠ) έτσι ώστε οι υποψήφιοι να μην υποβάλλουν κάθε φορά τα χαρτιά τους από την αρχή όταν διεκδικούν περισσότερες από μία θέσεις στο δημόσιο (σ.σ. ποιος πάει τώρα στο δημόσιο;). Η θυρίδα θα μπορεί μάλιστα να αναβαθμιστεί π.χ. εάν ένας υποψήφιος πήρε ένα master.

Πρέπει, επίσης, να βρεθεί φόρμουλα για τα διαφορετικά μητρώα που τηρούν σήμερα διάφορες υπηρεσίες (π.χ. Αστυνομική Ταυτότητα, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κλπ)  σε βάσεις δεδομένων οι οποίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Προωθείται, όπως όλα δείχνουν, η Κάρτα του Πολίτη με την οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημόσιο.

Ενα άλλο ζήτημα είναι η πρόσβαση του κοινού σε δημόσια δεδομένα. Για παράδειγμα, η Στατιστική Υπηρεσία μπορεί να διαθέτει τα δεδομένα (όχι τα προσωπικά...) στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Οι τελευταίες μπορούν, με τη σειρά τους, να δημιουργήσουν υπηρεσίες με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα.

"Μου στέλνουν τα έγγραφα ηλεκτρονικά στο γραφείο και παράλληλα μου τα φέρνουν και τυπωμένα" είπε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομ. Σπινέλλης για να περιγράψει με μελανά χρώματα την κατάσταση στα τεχνολογικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Προτεραιότητα της ΓΓΠΣ είναι η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και Διαχείρισης Προσωπικού στο δημόσιο, αλλά και η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων που παρέλαβε και η διασύνδεση με άλλους φορείς. "Χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής" είπε ο Διομ. Σπινέλλης για να προσθέσει ότι η διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων είναι άγνωστη λέξη στο δημόσιο (πολλές προκηρύξεις προέβλεπαν δυνατότητες διαλειτουργικότητας οι οποίες τελικώς είτε χάθηκαν κατά την σύμβαση του έργου, είτε δεν παραδόθηκαν μαζί με το υπόλοιπο έργο...).

Προωθείται η ταύτιση του Δημοτολογίου με το φορολογικό αρχείο (θα υπάρχει ένα νέο κουτάκι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις), η δημιουργία ενιαίου call center στη Γ.Γ.Π.Σ. (γιατί σήμερα φτιάχνεται διαφορετικό call center για κάθε νέα υπηρεσία...), η παροχή της φορολογικής ενημερότητας με ηλεκτρονικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του στόχου δημιουργίας one stop shop για την ίδρυση επιχειρήσεων πρέπει τα συστήματα της ΓΓΠΣ να διασυνδεθούν με το υπουργείο Οικονομίας έτσι ώστε ο υποψήφιος επιχειρηματίας να λαμβάνει ΑΦΜ ταυτόχρονα με τη λήψη των υπολοίπων αδειών.

"Στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας δώσαμε 850 εκατ. ευρώ για hardware" είπε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακής Σύγκλισης Αντ. Μαρκόπουλος που επανέλαβε τη στροφή του δημοσίου προς το cloud computing.

Ο Αντ. Μαρκόπουλος ψάχνει περίπου 400 εκατ. προκειμένου να πληρώσει για έργα του "Κοινωνία της Πληροφορίας". Το επιχειρησιακό ήταν ύψους 2,3 δισ. ευρώ, αλλά οι νομικές δεσμεύσεις φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη ηγεσία της διαχειριστικής αρχής είχε προχωρήσει σε σωρεία εντάξεων έργων προκειμένου να δείξει αυξημένη απορρόφηση. Τώρα όμως πρέπει και να τους πληρώσουμε... Ακόμα και για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ...

Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης ανακοίνωσε σήμερα τους επόμενους στόχους της με δελτίο τύπου που δεν είναι και τόσο διαφωτιστικό. Ο Αντ. Μαρκόπουλος είπε ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση".

4 σχόλια:

  1. [quote]Πρέπει, επίσης, να βρεθεί φόρμουλα για τα διαφορετικά μητρώα που τηρούν σήμερα διάφορες υπηρεσίες (π.χ. Αστυνομική Ταυτότητα, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κλπ) σε βάσεις δεδομένων οι οποίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Προωθείται, όπως όλα δείχνουν, η Κάρτα του Πολίτη με την οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημόσιο.[/quote]

    Ακριβώς. Πρέπει να υπάρχει μια σελίδα (σαν subdomain) για κάθε ΑΦΜ και η δυνατότητα να επισυνάπτεται σε κάθε ΑΦΜ φυσικού προσώπου ΑΦΜ εταιριών.

    Εκεί μέσα πρέπει να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και η δυνατότητα για ΟΛΕΣ ανεξαρτήτως τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο είτε είναι αυτό εφορίες είτε αυτό είναι ασφαλιστικά ταμία.
    Υποβολή ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που προσπαθώ να βρω είναι πως ακριβώς λειτουργούν αυτά τα μητρώα σε άλλες χώρες. Κάθε βοήθεια δεκτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλές ειδήσεις αλλά καμμία για την e-health, digital literacy, health literacy, EHR, etc.
    Τα θέματα της ηλεκτρονικής διαχείρισης της υγείας είναι πολύ σοβαρά και δεν είναι δυνατόν να παραμερίζονται για άλλα επίσης σοβαρά αλλά κυρίως εισπρακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα νοσοκομεία είναι πολύ πονεμένη ιστορία και κανένας δεν θέλει να τα ακουμπήσει... Σχεδιάζονται, όμως, έργα, όπως θα δείτε και στο παρόν ιστολόγιο. Το ζήτημα είναι να μην μείνουν σχέδια όπως στο παρελθόν.
    Οσο για το digital literacy η προηγούμενη κυβέρνηση το έλυσε μέσω σεμιναρίων και δωρεάν διανομή hardware στο λαό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή