Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Οι δέκα άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για την τεχνολογία στο δημόσιο - Πως εξοικονομήθηκαν 100.000 ευρώ σε μόνο ένα γραφείο

Χαρακτηριστικός των περιθωρίων εξοικονόμησης πόρων στο δημόσιο, αλλά και της σπάταλης διαχείρισης πολύτιμων κονδυλίων κατά τα προηγούμενα χρόνια, είναι ο τρόπος με τον οποίο εξοπλίστηκε τεχνολογικά το γραφείο ανώτατου κυβερνητικού στελέχους.


Με πέντε κινήσεις, οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει να εξοπλίσουν τεχνολογικά το γραφείο του συγκεκριμένου κυβερνητικού παράγοντα εξοικονόμησαν περίπου 100.000 ευρώ! Σημειώνεται ότι επρόκειτο για γραφείο που λειτουργούσε για πρώτη φορά και συνεπώς παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές (όχι μόνο τεχνολογικές...).


Στην ουσία επιχείρησαν να εφαρμόσουν, σε μικροκλίμακα, τους δέκα βασικούς άξονες που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τις νέες τεχνολογίες και τις υποδομές στο δημόσιο.


Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες; Μερικοί αναφέρονται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" του ΕΣΠΑ γι' αυτό αξίζει τον κόπο μια πλήρης περιγραφή:


  • Υιοθέτηση ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού, ανοιχτών προτύπων τα οποία μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων έχουν χαμηλό κόστος χρήσης. 
  • Υλοποίηση μικρών και εύχρηστων εφαρμογών και έργων πληροφορικής, τα οποία κοστίζουν ελάχιστα και παράγουν άμεσο αποτέλεσμα.
  • Αξιοποίηση των έργων πληροφορικής τα οποία υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για το Δημόσιο (δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια) και τα οποία με μικρό κόστος και εκπαίδευση μπορούν να μπουν σε παραγωγική λειτουργία.
  • Αξιοποίηση του δικτύου Σύζευξις για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Οι περισσότεροι φορείς του δημοσίου δεν αξιοποιούν το Σύζευξις το οποίο κόστισε 100 εκατ.
  • Αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού επιστημόνων πληροφορικής του Δημοσίου σε παραγωγικές θέσεις και καθήκοντα.
  • Εξοικονόμηση πόρων με την υιοθέτηση έξυπνων και αποδοτικών λύσεων.
  • Χρήση υπηρεσιών αντί για δημιουργία υποδομών. Το δημόσιο δεν χρειάζεται και άλλο hardware ή software. Το software μπορεί να χρησιμοποιείται ως υπηρεσίες, οι οποίες είτε παρέχονται δωρεάν, είτε με μικρό κόστος, και δεν έχουν κόστος αγοράς, συντήρησης, δεν απαξιώνονται και δεν υπάρχουν δαπάνες αναβαθμίσεων. Δηλαδή το μοντέλο software as a service. 
  • Δημιουργία κεντρικών κυβερνητικών data center με φιλοξενία εικονικών servers και εφαρμογών.
  • Αξιοποίηση τεχνολογιών cloud και virtual machines με τα οποία πετυχαίνουμε ελαχιστοποίηση του κόστους, οικονομίες κλίμακας, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.
  • Ανάπτυξη κεντρικών κυβερνητικών εφαρμογών με χρήση σε όλη την Κυβέρνηση. Δημιουργία σουίτας κυβερνητικών εφαρμογών (Gov Apps), οι οποίες θα στεγάζονται σε εικονικούς servers σε κεντρικό data center του Δημοσίου. Ετσι, κάθε δημόσια υπηρεσία με μικρό κόστος ή και δωρεάν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές, ανάλογα με τις ανάγκες τις.


Οι άνθρωποι που ανέλαβαν να εγκαταστήσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό στο γραφείο του συγκεκριμένου στελέχους προσπάθησαν να ακολουθήσουν τους άξονες της στρατηγικής που περιέγραψα νωρίτερα. 


Για τη διασύνδεση των υπολογιστών και τη δημιουργία τοπικού δικτύου, τη δομημένη καλωδίωση, το computer room και τον υπόλοιπο ενεργό εξοπλισμό πήραν προσφορές με φθηνότερη τα 30.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Τελικά όλα αυτά έγιναν με 50 ευρώ! Πως; Μα βρήκαν υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιούνταν στο υπουργείο που στεγάζονται!


Για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και αρκετών τηλεφωνικών γραμμών (με τις απαραίτητες εφεδρείες που πρέπει να υπάρχουν σε γραφείο κυβερνητικού στελέχους) θα δαπανούσαν περίπου 15.000 ευρώ. Τελικά το υλοποίησαν με 900 ευρώ. Πως; Αξιοποίησαν το δίκτυο "Σύζευξις" στο οποίο θα μπουν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου για εξοικονόμηση κόστους.


Αλλα 50.000 ευρώ υπολόγισαν ότι θα χρειάζονταν για το λογισμικό και τον εξοπλισμό γραφείου (e-mails, software για τον server, κλπ). Τελικά η λύση τους κόστισε λιγότερα από 1.000 ευρώ με αξιοποίηση εφαρμογών ανοικτού κώδικα, κλπ.


Ολα αυτά ενδεχομένως δεν ακούγονται καλά στα αυτιά ορισμένων εταιρειών πληροφορικής ή σε κάποιον υποψιασμένο της αγοράς. Και, όμως. Πρόκειται για πραγματική λύση η οποία εφαρμόστηκε και λειτουργεί σήμερα σε κυβερνητικό γραφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου