Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

"Ολες οι αποφάσεις στο Διαδίκτυο". Από πότε;

Απόψε υπήρξε μεγάλη συζήτηση στο ελληνικό twitter όταν ο nootropia  έβγαλε από το ψηφιακό του συρτάρι ένα πρόσφατο ΦΕΚ που περιλαμβάνει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άρει τις "κατά το νόμο συνέπειες" από σειρά καταδικασθέντων για διάφορα αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο γνωστές κυρίες του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίες είχαν καταδικαστεί για πλημμέλημα και αντιμετώπιζαν προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Αρκετοί αναρωτήθηκαν τι εμποδίζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει από σήμερα την απόφαση για δωρεάν πρόσβαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, αλλά και την εξαγγελία σύμφωνα με την οποία όλες οι αποφάσεις δημοσίων λειτουργών θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Γιατί καθυστερεί ο σχετικός νόμος;

Μια απάντηση είχε δώσει πρόσφατα o Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Στ. Γκρίτζαλης. Είχε υποστηρίξει ότι αναζητείται ο κόμβος στον οποίο θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις και ότι ως πιθανότερος υποψήφιος είναι το Εθνικό Τυπογραφείο. 

Τι εμποδίζει, όμως, την κυβέρνηση να ανοίξει τουλάχιστον την πρόσβαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μέχρι να εκδοθεί ο νόμος. Ούτως ή άλλως τα έσοδα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είναι μηδαμινά (400.000 ευρώ ετησίως). 

Εντάξει, χρειάζεται η απαραίτητη τεχνολογική υποδομή προκειμένου να λειτουργήσει ο ενιαίος κόμβος στον οποίον θα φιλοξενούνται όλες οι αποφάσεις του δημοσίου. Χρειάζεται και μια εφαρμογή που θα επιτρέπει την εύκολη περιήγηση και αναζήτηση. Ομως πολλοί φοβούνται ότι θα έχει παρέλθει ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέχρι να υλοποιηθεί μία από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης. 

Επειδή, μάλιστα, βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ήταν χρήσιμο (και ενδεχομένως θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση πόρων) να είχαν οι πολίτες πρόσβαση στις αποφάσεις των δημάρχων. Οι ΟΤΑ θεωρούνται, εξάλλου, μία από τις κυριότερες εστίες διαφθοράς στην Ελλάδα. Δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τα περίφημα portals των δήμων. Ας υποχρεωθούν, λοιπόν, οι τοπικοί άρχοντες να δημοσιοποιούν όλες τις αποφάσεις τους. 

Τουλάχιστον ας δημοσιοποιούν όλες τις αποφάσεις (προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, κλπ) τα υπουργεία γιατί αρκετά εξ' αυτών εμφανίζονται ιδιαίτερα "σφιχτά" στην παροχή αυτών των πληροφοριών. Εκτός και αν είναι ειδικά τοποθετημένες στην ιστοσελίδα ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα... Αυτή η κίνηση είναι μηδενικού κόστους και προϋποθέτει απλώς πολιτική βούληση για τήρηση των δεσμεύσεων. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου