Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Βρετανία: Eξοικονόμηση 3,2 δισ. £ με "cloud computing" και open source

Την στρατηγική της για την εξοικονόμηση περίου 3,2 δισ. £ ετησίως με την αξιοποίηση του "cloud computing" παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση. Το σχέδιο, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Angela Smith, προβλέπει τη συγκέντρωση της υπολογιστικής ισχύος που χρειάζεται το δημόσιο σε περίπου 12 μεγάλα κέντρα δεδομένων (data centers), με υψηλή ασφάλεια. Τα νέα data centers, κάθε ένα από τα οποία κοστίζει περί τα 250 εκατ. £, θα αντικαταστήσουν περίπου 500 κέντρα δεδομένων τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από την κεντρική κυβέρνηση, τις δυνάμεις ασφαλείας και την τοπική αυτοδιοίκηση με συνολική ετήσια δαπάνη περί τα £16 δισ.
 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα πιέσει για την ανάπτυξη εφαρμογών με "ανοικτό κώδικα" (open source) οι οποίες θα εγκατασταθούν στα περίπου 4 εκατομμύρια PCs της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Guardian, η οποία φιλοξενεί το ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι η απόφαση για προώθηση του open source απειλεί ευθέως την Microsoft. Ενας από τους μεγαλύτερους πελάτες της τελευταίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας. 

Ο Chief Information Officer της βρετανικής κυβέρνησης, John Suffolk, υποστήριξε ότι αν εξοικονομηθούν μόλις 100 £ ανά προσωπικό υπολογιστή με τη χρήση εφαρμογών ανοικτού κώδικα, τότε το δημόσιο θα κερδίσει  £400 εκατομμύρια.

Στόχος της στρατηγικής είναι μέχρι το 2015, το 80% των υπολογιστών που χρησιμοποιεί το προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης να χρησιμοποιούν μια κοινή πλατφόρμα διαμοιρασμένων εφαρμογών, κατά το πρότυπο των Google Docs (τα οποία αξιοποιώ και εγώ και σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα...) . 


Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημ. Αναγνωστόπουλος προσπάθησε να πείσει τους αρμόδιους στην κυβέρνηση Καραμανλή για ενιαίο κέντρο δεδομένων, αλλά ο κάθε υπουργός ήθελε δικό του data center. Μάλιστα, ο Αναγνωστόπουλος είχε κάνει ολόκληρη διάλεξη για την ανάγκη συγκέντρωσης της κρίσιμης πληροφορίας σε ένα (ή περισσότερα) κέντρα δεδομένων, αλλά ποιος τον άκουγε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου