Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί ο Διομήδης Σπινέλλης πρέπει να σπάσει πολλά ρεκόρ του Δημοσίου

Η κόντρα του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) Διομ. Σπινέλλη με ισχυρή εταιρεία πληροφορικής, που κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά και στο Διαδίκτυο, δείχνει και το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να επιλύσει. Στην ουσία, μέσα σε λίγους μήνες πρέπει να αντιμετωπίσει εκκρεμότητες πολλών ετών ώστε να αποτελέσει η τεχνολογία πραγματικό εργαλείο στα χέρια των φορολογικών αρχών. 


Μέχρι τις εκλογές ακούγαμε μόνο για "τους ράμπο με τους φορητούς υπολογιστές" που δήθεν θα έβγαιναν στο δρόμο για ελέγχους πόρτα - πόρτα και άλλα αστεία. Τώρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Σε σημείο που αρκετοί στην αγορά θεωρούν πως αρκετοί από τους στόχους δεν θα επιτευχθούν στην ώρα τους. 


Στελέχη που συμμετείχαν στη διαμόρφωση της πρόσφατης παρουσίασης του Γ. Παπακωνσταντίνου για τα φορολογικά μέτρα επισημαίνουν ότι οι διατυπώσεις στα σημεία που συνδέονται με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό είναι προσεκτικές. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι οι λογιστές θα αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή, αλλά δεν αναφέρεται το πότε θα την αποκτήσουν. 



Και οι ψηφιακές υπογραφές είναι παρωνυχίδα σε σχέση με τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει ο Διομ. Σπινέλλης μολονότι ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος. Από 1ης Ιανουαρίου 2011 προβλέπεται ότι οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών και το ΚΕΠΥΟ χρειάζεται διασύνδεση με τις τράπεζες προκειμένου να συλλέγει τα στοιχεία ("σε πραγματικό χρόνο" λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών). Η σημερινή διασύνδεση καλύπτει μόνο τις πληρωμές φόρων (ΦΠΑ, εισοδήματος).


Για το περιουσιολόγιο έγραψα προ ημερών. Ο Διομ. Σπινέλλης παραλαμβάνει το χάος του Ε9 και του ΕΤΑΚ και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εντός έξι μηνών πρέπει να συγκροτηθεί 


περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ. Απαιτείται υπουργική απόφαση για τον τρόπο συγκέντρωσης και αποτύπωσης στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων (δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου).


Οσο για την ηλεκτρονική διασύνδεση της ΓΓΠΣ με τα άλλα υπουργεία, ευτυχώς στο Οικονομικών απέφυγαν να βάλουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τώρα αρχίζουμε να μιλάμε για ζητήματα διαλειτουργικότητας συστημάτων (όποια υπάρχουν και αν λειτουργούν ικανοποιητικά...) και άλλα ωραία τινά. Δεν γνωρίζω αν το σύστημα του υπουργείου Δικαιοσύνης μπορεί να δώσει αυτά που θέλει το Οικονομικών όπως "


δικαστήρια για δικαστικές διενέξεις διεκδίκησης αμοιβών, αποζημιώσεων, παραστάσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφοι για αντίγραφα συμβολαίων, συμφωνητικών,  από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.λπ".



Μέσα στο 2010 η ΓΓΠΣ πρέπει να ετοιμάσει σύστημα "που θα επιλέγει προς έλεγχο τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις" και θα διασφαλίζει "ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και επιτρέπει την κεντρική διαχείριση της πορείας των υποθέσεων".







Αρκετοί προσπαθούν να καταλάβουν και πως θα εφαρμοστεί αποκλειστικά η ηλεκτρονική τιμολόγηση σε ολόκληρο το δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 2011 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να λύσει η ΓΓΠΣ, αλλά αφορά στην υποδομή κάθε δημόσιου οργανισμού, αλλά και των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται μαζί τους. Η ΓΓΠΣ πρέπει, όμως, να έχει "τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών".







Οι ταμειακές μηχανές είναι το εύκολο τμήμα της επιχείρησης "τεχνολογική αναβάθμιση της Εφορίας". Κυκλοφορούν στην αγορά μηχανές με συγκεκριμένα πρότυπα που καλύπτουν τις ανάγκες του φοροελεγκτικού μηχανισμού.





* Η φωτό είναι από την προσωπική ιστοσελίδα του Διομ. Σπινέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου