Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τελικά πόσο κοστίζει ένα "portal" στο δημόσιο;

Πολύ ωραίο το ρεπορτάζ του περιοδικού "Επίκαιρα" (δυστυχώς δεν έχω το link του άρθρου) για το πόσο κοστίζει η ανάπτυξη ενός "portal" στους οργανισμούς του δημοσίου και τους ΟΤΑ. Τα στοιχεία που αναφέρονται είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο σπαταλήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Γ' ΚΠΣ στο πλαίσιο του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας".

 Αναρωτιούνται δικαίως στο περιοδικό πως είναι δυνατόν να κοστίζει περί το ένα εκατομμύριο ευρώ η διαδικτυακή πύλη του Δήμου Αθηναίων ή 500.000 ευρώ ένα portal κάποιου άλλου δήμου αυτής της έρμης χώρας. Βαπτίζουν "portal" απλούς δικτυακούς που δεν περιέχουν τίποτα περισσότερο από στοιχειώδεις πληροφορίες και καμία υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.

Το πόσο πραγματικά κοστίζει η εξασφάλιση διαδικτυακής παρουσίας το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες.

Σίγουρα δεν κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όταν η φιλοξενία, η δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και πλήθους άλλων υπηρεσιών σε μια αμερικανική ή ευρωπαϊκή ή ελληνική εταιρεία "φιλοξενίας δικτυακών τόπων" (hosting) κοστίζει από 200 έως 1.000 ευρώ ετησίως. Το ρεπορτάζ του περιοδικού περιορίζεται στις τεράστιες δαπάνες για "portals" στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ομως, δεκάδες εκατομμύρια σπαταλήθηκαν για άλλες ιστοσελίδες που προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΟΤ σύμφωνα με τις οποίες ο οργανισμός έχει ήδη πληρώσει 1,5 εκατ. ευρώ για ένα portal που δεν λειτουργεί, με τον συνολικό προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου να φτάνει τα τρία εκατ. ευρώ! Και δεν είναι μόνο αυτός: Το portal του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) κόστισε περί το 1,1 εκατ. ευρώ. Για το portal του Πυροσβεστικού Σώματος δαπανήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον 50 portal, με κόστος άνω των 120.000 ευρώ το καθένα, κατέγραψα από έναν πρώτο έλεγχο της λίστας των έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου