Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην τεχνολογία

Κατακόρυφη πτώση σημειώνεται, με το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, το δ’ τρίμηνο ‘09, να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 73,7 μονάδες από τις 95,6 που ήταν το γ’ τρίμηνο ‘09.  Ο δείκτης παρακολουθείται από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας που ανακοίνωσε σήμερα τα τελευταία στοιχεία. 

Στην  έντονη επιδείνωση συμβάλλουν κυρίως οι τομείς των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ.


•           Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι αρνητικές, ενώ σημειώνεται καθολική υποχώρηση και στην τρέχουσα ζήτηση. Εντονότερη είναι η απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.
•           Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται η απαισιοδοξία, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη τους επόμενους μήνες να εμφανίζονται έντονα πτωτικές.
•           Στη Βιομηχανία ΤΠΕ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παραμένει στα ίδια με το προηγούμενο τρίμηνο επίπεδα. 

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει την καθολική απογοήτευση που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα ΤΠΕ ως συνέπεια των δυσμενών επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν επηρεάσει και τους γενικούς δείκτες οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Οι θετικές προοπτικές που είχαν διαφανεί το γ’ τρίμηνο ‘09, έρχονται τώρα να ανατραπούν και να υποχωρήσουν υπό το καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ εξασθενεί σημαντικά το δ’ τρίμηνο ‘09 και διαμορφώνεται στις 75,2 μονάδες, από τις 101,7 που ήταν το γ’ τρίμηνο, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Η υποχώρηση στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι καθολική. Μη ικανοποιητικές είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω το δ’ τρίμηνο του 2009. Η μεγάλη απογοήτευση οφείλεται στην έντονη μείωση της τρέχουσας ζήτησης, η οποία επιδρά καθοριστικά στις ιδιαίτερα αρνητικές  προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Έτσι, το δ’ τρίμηνο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της ζήτησης, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία και επηρέαζε σημαντικά στην ήπια, αλλά θετική εικόνα του δείκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου