Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δεκάδες έργα ψηφιοποίησης στον αέρα

Παρά το γεγονός ότι από το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" χρηματοδοτήθηκαν δεκάδες έργα ψηφιοποίησης του ελληνικού πολιτισμού (από ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών μέχρι το τελευταίο μοναστήρι της Ελλάδας και δεκάδες άλλους οργανισμούς) ελάχιστα ολοκληρώθηκαν ή είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό (θα επανέλθω με τον κατάλογο των έργων...). Παρά την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, η Ελλάδα είναι ουραγός στην ψηφιοποίηση περιεχομένου.


Σήμερα μαθαίνουμε, από δελτίο τύπου του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Τσουκαλά (πρώην Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας ο οποίος παραιτήθηκε και περίμενε μήνες να βρεθεί αντικαταστάτης...) ότι η ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη ψηφιοποιημένων πολιτιστικών θησαυρών Europeana.eu περιέχει ελάχιστο ελληνικό περιεχόμενο. 


Η Γαλλία διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Europeana συνεισφέροντας το 47% του υλικού, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 1,6%, κάτω από χώρες όπως η Ολλανδία (8%), η Σουηδία (5,2%), ή η Φινλανδία (4%).


"Η ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής γλώσσας σε αυτήν αποτελεί καθήκον μας. Η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να εξαγγείλει συντονισμένες δράσεις για την ψηφιοποίηση και καταχώρηση στην Europeana των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών, διασφαλίζοντας την διατήρησή τους στην ψηφιακή εποχή, καθώς καμιά Ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη αν αγνοεί τον ελληνικό πολιτιστικό πλούτο" υποστηρίζει ο Γ. Τσουκαλάς.


Γιατί δεν αρχίζουμε να ψάχνουμε στα ιδρύματα που πήραν εκατομμύρια ευρώ για να ψηφιοποιήσουν τα αρχεία τους ή τους διάφορους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού;


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου