Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Το χάος με τη διακίνηση κρίσιμης πληροφορίας στο Δημόσιο

Η έκθεση για την ακρίβεια των δημοσιονομικών στοιχείων, που ανακοινώθηκε χθες, παρουσιάζει ανάγλυφα το χάος με τη διακίνηση πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου. Αναφέρεται, για παράδειγμα, πως όταν ένας υπουργός αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια δαπάνη εκτός προϋπολογισμού γνωρίζει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα το μάθει μέχρι και 18 μήνες μετά! Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια προστίθονταν 1 δισ. ευρώ έκτακτες υπουργικές δαπάνες ετησίως, δηλαδή έξοδα που δεν είχαν εγγραφεί σε κανέναν προϋπολογισμό.

Κατά παράβαση σχετικού νόμου (3697/2008) οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αποστέλλουν κάθε Σεπτέμβριο προϋπολογισμό, ενώ άγνωστο παραμένει ποιος εξ' αυτών στέλνει τριμηνιαία έκθεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτος. Οσο για το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα των νοσοκομείων βρίσκεται εδώ και χρόνια "σε πιλοτική φάση"!

Στοιχεία για τις δημοτικές επιχειρήσεις (περισσότερες από 6.000!) δεν συλλέγονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία...  Η ΕΣΥΕ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσε στοιχεία του 2002 για τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων!

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες της έκθεσης και θα μείνετε με το στόμα ανοικτό. Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος είναι πως παραμένει άγνωστο το ύψος του δημοσίου χρέους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου