Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Επιστρέφουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς "φρουτάκια"

Εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το σχέδιο νόμου με τον οποίο επιστρέφουν τα καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών με κέρμα ή κάρτα, κλπ, τα οποία (κατά παράλογο τρόπο) είχαν απαγορευθεί από το 2002. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δ.Ε.Κ. επειδή διατηρεί σε ισχύ το νόμο 3037/2002 με τις ρυθμίσεις του οποίου απαγορεύεται μεταξύ άλλων η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία τεχνικών παιχνιδιών. 


Από το Σεπτέμβριο του 2009 επιβάλλεται στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε μήνα (990.000) που διατηρεί σε ισχύ τον συγκεκριμένο νόμο! 


Με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπονται τα εξής: 

1. Τα τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο σε ειδικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν λάβει άδεια από τον οικείο Δήμο. Επιτρέπεται επίσης να λειτουργούν σε καταστήματα internet café εφόσον έχουν λάβει ομοίως ειδική άδεια.
2. Η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία των παιχνιδιών αυτών επιτρέπεται με την απλή υποβολή αίτησης από τον εισαγωγέα εγκαταστάτη ή επιτηδευματία προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 16 του ν. 3229/2004, για εξέταση, χαρακτηρισμό, ταξινόμηση και πιστοποίηση του ψυχαγωγικού παιχνιδιού. Αν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι το παιχνίδι δεν είναι ψυχαγωγικό αλλά τυχερό, επιβάλλει κυρώσεις και απαγορεύει τη λειτουργία του.

3. Στα καταστήματα που επιτρέπεται η λειτουργία των τυχερών παιχνιδιών, απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ και η είσοδος σε άτομα κάτω των 16 ετών.
4. Για τη εξέταση, το χαρακτηρισμό, την ταξινόμηση και πιστοποίηση κάθε παιχνιδιού καταβάλλεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου 1.000 ευρώ για τα ηλεκτρονικά και 500 ευρώ για τα μηχανικά και ηλεκτρομηχανικά.

5. Για την διενέργεια των παιχνιδιών προκαταβάλλεται ετήσιο τέλος για κάθε θέση διεξαγωγής που διαφοροποιείται ανάλογα με τον πληθυσμό του Δήμου (100 ευρώ για πόλεις μέχρι 2.00 κατοίκους και 800 ευρώ για πόλεις πάνω από 50.000 κατοίκους).
6. Η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία τυχερών– ψυχαγωγικών παιχνιδιών απαγορεύεται. Προβλέπονται αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

7. Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου τυχερών παιχνιδιών είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την εφαρμογή των διατάξεων. Ο έλεγχος κατά κύριο λόγο διενεργείται από τις αστυνομικές αρχές. Έλεγχοι διενεργούνται επίσης στα πλαίσια των συναρμοδιοτήτων τους και από άλλες αρχές, Δημοτική Αστυνομία , ΥΠ.Ε.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου