Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ηλεκτρονικές Προμήθειες: Ως συνήθως, στον "πάτο" της Ε.Ε.

Μόνο η Ελλάδα και η Ισλανδία, μεταξύ των 31 κρατών του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου δεν έχουν αναπτύξει κρατική διαδικτυακή πύλη (portal) ηλεκτρονικών προμηθειών. Η Διακήρυξη του Μάντσεστερ το 2005 προέβλεπε ότι μέχρι το 2010 (δηλαδή φέτος...) το δημόσιο των κρατών - μελών πρέπει να έχει αναπτύξει τέτοια συστήματα ώστε να έχει τη δυνατότητα για διεξαγωγή ηλεκτρονικών προμηθειών που θα καλύπτουν το 100% των αναγκών του σε προϊόντα ή υπηρεσίες ("όπου είναι νομικά δυνατόν" αναφέρονταν σε ένα παραθυράκι της Διακήρυξης). Προέβλεπε, επίσης, ότι τα κράτη - μέλη θα διασφάλιζαν μέχρι το 2010 ότι το 50% των συνολικών προμηθειών του δημοσίου θα πραγματοποιούνταν ηλεκτρονικά.
Δυστυχώς μόνο έξι κράτη - μέλη της Ε.Ε. και του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου έχουν μέχρι σήμερα αναπτύξει πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών. Αλλά τα υπόλοιπα 23 (με την εξαίρεση Ελλάδας και Ισλανδίας) διαθέτουν portal του δημοσίου για e-procurement, έστω και αν δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.
Στην Ελλάδα εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" ένα φιλόδοξο έργο, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Τα ίχνη του έργου χάθηκαν, όπως και τα ίχνη του τότε γενικού γραμματέα Βιομηχανίας ο οποίος "εφαγώθη" από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα εξαιτίας καταγγελιών για ρουσφέτια (δεν γνωρίζουμε αν ισχύουν οι καταγγελίες, αλλά αυτό είχε κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή).
Ο αλήστου μνήμης γενικός γραμματέας εμφανίζονταν μάλιστα και σε συνέδρια στα οποία παρουσίαζε το τεράστιο έργο των 15 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου το δημόσιο θα εξοικονομούσε εκατομμύρια ευρώ και θα ενισχύονταν η διαφάνεια των διαγωνισμών.
Αντί να είναι στα πρώτα έργα του Δ' ΚΠΣ, το σύστημα για τις ηλεκτρονικές προμήθειες του δημοσίου απουσιάζει. Εχει ενταχθεί, όμως, από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα έργο 2,5 εκατ. ευρώ για το e-procurement του υπουργείου Εθνικής Αμυνας... Αντί για ένα κεντρικό portal θα δημιουργήσουμε πολλά μικρότερα ώστε να μπορεί να κάνει το κουμάντο του ο κάθε υπουργός;

Το γράφημα είναι από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Να μην ξαναγράφουμε σε ποια θέση κατατάσσει την Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου