Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Το άγριο παρασκήνιο με την επιλογή Δρυμιώτη ως τεχνολογικού συμβούλου του ΓΑΠ

Με το στόμα ανοικτό διάβαζαν τα στελέχη της αγοράς πληροφορικής για την τοποθέτηση του Ανδρέα Δρυμιώτη ως επικεφαλής του τομέα Τεχνολογίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια έκπληξη δοκίμασαν και δύο κορυφαίοι υπουργοί οι οποίοι θυμούνταν ότι ο πρώην επικεφαλής της Δέλτα Πληροφορική (και τελών υπό τιμητική αποστρατεία την τελευταία δεκαετία...) ήταν στενός συνεργάτης του υπουργείου Εσωτερικών (επί Σ. Κούβελα) κατά την πρωθυπουργία Κ. Μητσοτάκη.


Ενας τρίτος υπουργός ενημερώθηκε από συνεργάτη του ότι ο Ανδρ. Δρυμιώτης εμφανίστηκε στο υπουργείο, μετά την τοποθέτησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, και ρωτούσε για τους διαγωνισμούς πληροφορικής. Η επιμονή του για ορισμένους εξ' αυτών, παρολίγον να δημιουργήσει κρίση σε ένα άλλο υπουργείο.


Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει "να σκοτώνουμε τα άλογα" όταν γεράσουν. Σεβόμαστε την ιστορία του συγκεκριμένου ανθρώπου. Ομως, συμφωνούμε με τους ανθρώπους της αγοράς τεχνολογίας οι οποίοι θεωρούν ότι η επιλογή του 70χρονου Ανδρ. Δρυμιώτη ως συμβούλου του πρωθυπουργού θα δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου.  Κυβερνητικά στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακόμα άστοχη επιλογή του Χάρη Παμπούκη και των συνεργατών του. 


Για την τοποθέτηση του Ανδρέα Δρυμιώτη λέγεται ότι επέμενε η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Γλ. Σιούτη. Παρά το γεγονός ότι είναι έμπειρη νομικός, η κα Σιούτη ενδεχομένως δεν γνωρίζει ότι ο Ανδρ. Δρυμιώτης εκπροσωπεί την εποχή του σιδήρου στην αγορά τεχνολογίας. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται τα ανοικτά συστήματα (open source) και την ανατροπή ενός "σάπιου" μοντέλου στα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου, τοποθετείται ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου ένας άνθρωπος περασμένων εποχών. 


Στην αγορά τεχνολογίας ισχύει ότι και στο ποδόσφαιρο: Ενας 70χρονος δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις. Μόνο και μόνο για ιστορικούς λόγους, είναι υποστηρικτής επιλογών που δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που δηλώνει ότι θα προωθήσει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας ο Γ. Παπανδρέου.


 Η σκέψη των επιτελών του πρωθυπουργού ότι πρέπει να τεθεί επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας στο Μαξίμου ένας άνθρωπος της αγοράς είναι σωστή. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σκεφτούν και τον τρόπο με τον οποίο θα αναχαιτίσουν τις πιέσεις των ισχυρών εταιρειών πληροφορικής οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (το Γ' ΚΠΣ τελείωσε όπως - όπως και οι αναθέσεις του ΕΣΠΑ δεν έχουν αρχίσει ακόμα). 


Σίγουρα ισχύει και με τον Ανδρ. Δρυμιώτη αυτό που υποστηρίζει ο Χ. Παμπούκης. Οτι δηλαδή από τη στιγμή που ανέλαβε δημόσια θέση ξέχασε τους πρώην πελάτες του δικηγορικού γραφείου του. Ομως, στην ρημαγμένη αγορά πληροφορικής, όπου οι διοικήσεις έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις από τις μεθόδους αναθέσεων των έργων, υπάρχουν και αρκετοί που δικαιούνται να είναι καχύποπτοι.  


Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι άνθρωποι της αγοράς που κατάφεραν να επιβάλλουν τον Ανδρέα Δρυμιώτη στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν προηγουμένως προτείνει για την ίδια θέση τον πρόεδρο του ΣΕΠΕ (του συνδέσμου των εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών) και διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet Παντ. Τζωρτζάκη! Δεν γνωρίζουμε αν ο Παντ. Τζωρτζάκης συμφώνησε με την ιδέα όσων των προωθούσαν για τη θέση του πρώτου τη τάξει τεχνολογικού συμβούλου στο Μαξίμου. Εχει αρκετές εκκρεμότητες να επιλύσει στη Forthnet όπως η λειτουργική ενοποίηση με τη Nova σε μια περίοδο κρίσης για την αγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι οι θιασώτες της επιλογής Τζωρτζάκη κατάλαβαν κάποια στιγμή ότι θα ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί το ασυμβίβαστο: Πως ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του δημοσίου; Γι' αυτό και στράφηκαν προς τον Ανδρ. Δρυμιώτη. 


 Οι εταιρείες πληροφορικής, που θεωρούν ότι θίγονται από την επιλογή Δρυμιώτη, αναμένεται να αντιδράσουν γιατί απλώς δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Βρίσκονται ήδη μεταξύ σφύρας και άκμονα και ήλπιζαν ότι με την αλλαγή του μοντέλου υλοποίησης των δημοσίων έργων τεχνολογίας θα μπορούσαν να διασωθούν. Προς το παρόν ξεσκονίζουν τα αρχεία τους και ελπίζουν ότι θα επικρατήσει η λογική και ο πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ θα προτιμήσει τελικά να παραμείνει στην αποστρατεία.
  

5 σχόλια:

  1. Γαμώ τα κομμάτια. Αν δει κάποιος ποιούς έχει επιλέξει η κυβέρνηση σε επιτελικές θέσεις θα καταλάβει πως όλα αλλάζουν κι όλα ίδια είναι. Μόνο μια χρεοκοπία μας σ'ωζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε που ζούμε … δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα … την Ελλάδα της μίζας, της λαμογίας, της απαξίωσης. Το θέμα είναι ότι ο Ελληνικός λαός που ψήφισε για κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ πίστεψε σε μια διαφορετική διακυβέρνηση, πίστεψε σε μια άλλη νοοτροπία.
    Τι βλέπουμε όμως, τα μεγάλα συμφέροντα λυμαίνονται πάντα τα κέντρα αποφάσεων.
    Οκ, οι επιχείρησης κάνουν την δουλεία τους και γι’ αυτό υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχουν όλες οι επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που με αθέμιτα μέσα πάρα πολλές φορές παίρνουν έργα νύχτα κάτω από το τραπέζι με αναθέσεις ή διαδικασίες πέρα από κάθε λογική διαφάνειας.
    Η διάβρωση ξεκινάει από αυτούς που αποφασίζουν για το ποιοι θα πάρουν αυτές τις “καθαρές” θέσης, μέχρι τους επαγγελματικούς συνδέσμους, βλέπε ΣΕΠΕ, τα σχέδια των “δημιουργικών” εταιρειών και επιχειρηματιών έχουν φροντίσει πριν από εμάς για εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα παρακαλούσα να αποφύγουμε τις προσωπικές αναφορές. Το post δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους. Αναφέρεται στα κριτήρια και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται άνθρωποι για να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις.
    Η μικρή εμπειρία μου δείχνει ότι τα προβλήματα στην αγορά πληροφορικής και η τραγωδία με τα ημιτελή έργα δεν είναι θέμα κανενός επιχειρηματία. Είναι ζήτημα που συνδέεται με τη λειτουργία και τη δομή του κράτους. Γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος να επιτίθεστε σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ.Κόλλια,
    συμφωνώ μαζί σας, δεν πρέπει να γίνονται χαρακτηρισμοί και αναφορές σε πρόσωπα, αλλά... συγκεκριμένα πρόσωπα ή μικρές ομάδες δεν είναι συνήθως αυτοί που ωφελούνται από αυτές τις επιλογές; βεβαία με τα πρόσωπα που έχουν ευθύνες για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος θα πρέπει να ασχολούνται οι αρμόδιες αρχές... και όχι να περιμένουν να αναδειχθούν πρώτα από επαγγελματίες ή εθελοντές δημοσιογράφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εφημερίδα "θέμα" βάζει τα πράγματα στην θέση τους ...
    Ρε πως έχουν μπλέξει το άνθρωπο ...!!! δεν του φτάνουν τα προβλήματα που έχει ... !!!
    Εννοώ τον ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή