Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Πως αξιολογεί το γραφείο Θ. Πάγκαλου τα βήματα στο e-government

Εχουμε και λέμε: Σε όλες τις σελίδες (15 +1 εξώφυλλο) της έκθεσης αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας υπάρχει αρκετό κίτρινο χρώμα, πράγμα που σημαίνει πως το σημαντικότερο κύμα των μεταρρυθμίσεων μετατίθεται προς το δεύτερο εξάμηνο. Η έκθεση περιέχει, όμως, και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία των διαφόρων έργων ή πρωτοβουλιών στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ας τα απαριθμήσουμε:

1. Με το που ξεκινάς πέφτεις στο πρώτο βαθύ κόκκινο. Καθυστερεί "η εισαγωγή αποτελεσματικών ελέγχων κατά την παραγωγή και δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στατιστικών". Πρόκειται για απαίτηση της Κομισιόν προκειμένου να μην γράφουμε όποιο νούμερο θέλουμε σε κάθε κουτάκι των στοιχείων του προϋπολογισμού. Μέχρι τις 15 Μαϊου θα υποβληθεί σχετικό σχέδιο προς την Eurostat και ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα πειστούν πως μπορούμε να τους δώσουμε αξιόπιστα στοιχεία, χωρίς να λειτουργούν όλα τα απαραίτητα συστήματα.

2. Η περίφημη Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να διαπιστώσει το δημόσιο ΠΟΣΟΥΣ και ΠΟΣΑ πληρώνει... Το έργο προωθείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Είναι δυνατόν να απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου; Δηλαδή μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε το κράτος να γνωρίζει ποιους πληρώνει; Το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με την έκθεση Πάγκαλου, θα ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2010, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε θα λειτουργήσει η Ενιαία Αρχή...

3. Καθιέρωση Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) για την παρακολούθηση των δαπανών σε κάθε υπουργείο. Ε, όχι! Δεν υπήρχε τέτοιο πράγματα και το φτιάχνουμε τώρα! Θα εφαρμοστεί σταδιακά, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί πως το MIS θα λειτουργεί σε πολλά υπουργεία εντός του πρώτου εξαμήνου. Ομως, δεν έχει ξεκινήσει καν η προσπάθεια για την επέκταση του MIS στους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου τομέα. Τώρα, πως θα ολοκληρωθεί ένα τέτοιο τιτάνιο έργο στο δ' τρίμηνο του 2010, κανείς δεν ξέρει...

4. Στο κατακόκκινο βρίσκεται (για άγνωστους λόγους) η γνωστή δέσμευση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο όλες οι αποφάσεις του δημοσίου. Από την έκθεση Πάγκαλου διαπιστώνουμε πως δεν θα αναρτώνται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις τελικά, αλλά ΜΟΝΟ όσεις αφορούν δαπάνες κρατικών κονδυλίων. Στην έκθεση αναφέρεται πως το σχετικό θεσμικό πλαίσιο "βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας πριν την κατάθεση στη Βουλή".

5. Στο μέτωπο της υγείας (από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προμηθειών μέχρι την ηλεκτρονική παρακολούθηση της συνταγογράφησης) χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια. Υποτίθεται πως όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εντός του πρώτου εξαμήνου.  Από την έκθεση προκύπτει πως "έχει ολοκληρωθεί κατά 50% η μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων της χώρας". Επιπλέον, η πλειοψηφία των νοσοκομείων του ΕΣΥ εφαρμόζει το περίφημο διπλογραφικό σύστημα, αλλά "με αποκλίσεις" (δηλαδή;). Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τέλος του 2010 να έχουν μηχανογραφηθεί (και να επικοινωνούν μεταξύ τους...) όλες οι οικονομικές υπηρεσίες των Υ.Πε (Υγειονομικών Περιφερειών) καθώς σήμερα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

6. Στον τομέα της φορολογίας είχα γράψει εδώ και εβδομάδες τις προτεραιότητες, με βάση και τα στοιχεία που είχε δώσει ο ΓΓΠΣ Διομ. Σπινέλλης. Πρόκειται για δύσκολα έργα που πάνε προς το τέλος του χρόνου.

7. Κατέγραψα έργα ή πρωτοβουλίες στον τομέα της τεχνολογίας που απλώς υπάρχουν στην έκθεση Πάγκαλου. Για παράδειγμα, η χρήση GPS για την παρακολούθηση της διανομής καυσίμων από βυτιοφόρα φορτηγά υπάρχει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά δεν αναφέρεται τίποτα περισσότερο (σε ποια φάση βρίσκεται, πως θα εφαρμοστεί, κλπ). Πρόκειται ούτως ή άλλως για σύνθετο έργο.

8. Για τις ηλεκτρονικές προμήθειες, θέμα για το οποίο έγραψα εδώ και εδώ, η έκθεση Πάγκαλου ξεκαθαρίζει πως θα υπογραφεί η σύμβαση με την Intracom IT Services στην οποία είχε κατακυρωθεί από τον Ιούνιο του 2009 το έργο (που σχεδιάστηκε το 2001...) για το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών του δημοσίου. Αρχές Μαϊου θα υπογραφεί η σύμβαση αναφέρεται στην έκθεση καθώς έχει συμφωνηθεί η επιτάχυνση του έργου (από 36 μήνες σε 18) καθώς και η διεύρυνσή του σε θέματα μητρώου προμηθευτών, ηλεκτρονικές πληρωμές, κλπ. Μαθαίνουμε πως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχουν υπογράψει συμβάσεις για τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών μέσα από υφιστάμενα marketplaces.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου