Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Σκέψεις για αξιοποίηση του συστήματος e-procurement της Κύπρου από την Ελλάδα

Καθώς φουντώνει η συζήτηση για το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών στο δημόσιο (δείτε και το προηγούμενο post), ορισμένοι ρίχνουν στο τραπέζι μια άλλη ιδέα: Να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με την Κύπρο προκειμένου η Ελλάδα να αξιοποιήσει το σύστημα e-procurement που λειτουργεί από πέρυσι στη Μεγαλόνησο. Εξετάζεται, δηλαδή, το ενδεχόμενο να μπορεί το ελληνικό δημόσιο μέσω του συγκεκριμένου συστήματος να προχωρά σε προμήθειες αγαθών ή υπηρεσιών.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από την European Dynamics και αφορά στο σύνολο των προμηθειών του δημοσίου τομέα. Είναι συμβατό με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Κυπριακής Νομοθεσίας περί Δημοσίων Συμβάσεων. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει την ανάθεση συμβάσεων μέσω διαδικασιών μεμονωμένων και επαναληπτικών αγορών. Υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος είναι η Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας της Κύπρου. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της 4ης Ευρωπαϊκής Βράβευσης συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2009, το e-PS έλαβε το βραβείο Καλής Πρακτικής.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν, επίσης, αν το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι έτοιμο για να υποστηρίξει ηλεκτρονικές προμήθειες. Για παράδειγμα, ξεκαθαρίζεται από το θεσμικό πλαίσιο τι είναι ηλεκτρονική δημοπρασία και τι ηλεκτρονικός πλειοδοτικός ή μειοδοτικός διαγωνισμός; Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα από όσους αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα ενός ηλεκτρονικού διαγωνισμού;

1 σχόλιο:

  1. Είναι μια καλή και πρακτική λύση που ελπίζω και εύχομαι να υιοθετηθεί από το ΥΠΟΙΑΝ (σχετικο mail προς την ΓΓΕ απο 21/1/2010).
    Όσον αφορά στο "θεσμικό πλαίσιο" είναι ένας "γόρδιος δεσμός" που εξ ορισμού ΔΕΝ λύνεται. Μόνο κόβεται! Επομένως, δεν έχει νόημα να "το εξετάζουν" (και να χρονοτριβούν). Το καταργούμε και πάμε μπροστά με τις ηλεκτρονικές προμήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή