Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Τα πρώτα οφέλη από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο

Θα σας μεταφέρω τρία παραδείγματα, χωρίς να σημαίνει πως αναφέρονται αναγκαστικά σε πραγματικά περιστατικά... Πρώτον, ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος μισθοδοτείται ταυτόχρονα από τρεις (3) διαφορετικές υπηρεσίες. Δεύτερος, ένας υπάλληλος ο οποίος εμφανίζεται ως πατέρας τριών παιδιών στο μισθολόγιο του οργανισμού που εργάζεται, αλλά στην φορολογική δήλωση εμφανίζεται μόνο ένα παιδί! Τρίτον, ένας καθηγητής γυμνασίου ο οποίος μετατίθεται τον Σεπτέμβριο σε σχολείο της περιφέρειας. Θα πιάσει δουλειά π.χ. τον Δεκέμβριο και μέχρι τότε θα μισθοδοτείται από το πρώτο σχολείο. Πάει τον Δεκέμβριο στη νέα δουλειά, αλλά ξεχνούν να το διαγράψουν από το πρώτο σχολείο οπότε λαμβάνει για 1  - 2 μήνες δύο μισθούς...

Πρόκειται για παραδείγματα που δείχνουν το χάος που επικρατεί σήμερα στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Είχα αρκετά στοιχεία για το μοντέλο με βάση το οποίο προωθείται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), αλλά χθες (20/4) ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τα είπε αναλυτικά (δείτε το slide στο τέλος του κειμένου). 

Τα στελέχη της ΓΓΠΣ υποστηρίζουν πως το σύστημα (ώστε να επιτρέπει διασταυρώσεις, κλπ) θα χρειαστεί μήνες. Ομως, μόνο ο φόβος των υπευθύνων για τη μισθοδοσία σε περίπου 7.000 οργανισμούς και υπηρεσίες πως ενδέχεται να τους "τσακώσουν" είναι αρκετός για να προσφέρει εξοικονόμηση πόρων, επισημαίνουν.  

Αλλά το σύστημα από μόνο του δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί μια υπηρεσία να ζητάει μισθό για 30 ανθρώπους, αλλά να απασχολεί 28. Το σύστημα δε μπορεί να ελέγξει τι πραγματικά συμβαίνει. Γι' αυτό το λόγο προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Επιπλέον, σταδιακά όλες οι πληρωμές θα γίνονται μέσω ενιαίας υπηρεσίας (στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου