Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Οι τέσσερις προτεραιότητες στα έργα πληροφορικής και οι ηλεκτρονικές προμήθειες

Εντός των δύο προσεχών εβδομάδων πρόκειται να ανακοινωθούν από την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη και τον Γεν. Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού Αντ. Μαρκόπουλο οι τέσσερις προτεραιότητες στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου. 


Εκτός από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης (που θεωρείται το πρώτο και πιο κρίσιμο εγχείρημα στο μέτωπο των έργων / υπηρεσιών πληροφορικής για το δημόσιο), η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο ηλεκτρονικό σύστημα για τη διάθεση καυσίμων (χρόνια ασχολούμαστε με αυτό το σύστημα) και δύο φιλόδοξα εγχειρήματα, το σύστημα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών κρατικών προμηθειών και την περίφημη "Κάρτα του Πολίτη".


Οι συγκεχυμένες πληροφορίες για το πως θα υλοποιηθεί το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών δείχνουν, πάντως, ότι "υπάρχει μια μερίς που αντιστέκεται" στο νέο μοντέλο υλοποίησης των έργων τεχνολογίας στο δημόσιο. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να ανατεθεί ως υπηρεσία σε εταιρείες που ήδη λειτουργούν ηλεκτρονικές αγορές, ενώ κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να προτιμηθεί ο μειοδότης του περίφημου διαγωνισμού για το  Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών που σέρνονταν επί εξαετία. Πιθανώς θα προτιμηθούν και οι δύο λύσεις...

Το  Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών εντάχθηκε (με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ) επί κυβέρνησης Σημίτη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", αλλά ξεχάστηκε. Επί χρόνια έμεινε στα συρτάρια των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και πέρυσι τον Ιούνιο  ανακοινώθηκε πως μειοδότης του σερνάμενου διαγωνισμού ήταν η Intracom IT Services με προσφορά 8 εκατ. ευρώ. 


Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί στις 27 Απριλίου 2006 και πως η Altec είχε καταθέσει φθηνότερη προσφορά η οποία δεν έγινε δεκτή από την Επιτροπή Αξιολόγησης (ούτως ή άλλως η εταιρεία βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης). Δηλαδή χρειάστηκαν 6 χρόνια από την ένταξη του έργου στο "Κοινωνία της Πληροφορίας" και τρία χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρούμε μειοδότη. Σύμβαση δεν έχει υπογραφεί.


Με την αλλαγή κυβέρνησης το φθινόπωρο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ήρθε αντιμέτωπη με τη νέα στρατηγική σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί εντός του δημοσίου ένα ακόμα "Ολοκληρωμένο Σύστημα". Είναι ενδεχομένως προτιμότερο να απευθυνθεί το δημόσιο σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη οργανωμένες ηλεκτρονικές αγορές (e-marketplaces) και να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους όταν θέλει να προχωρήσει σε αγορές εξοπλισμού ή άλλες προμήθειες. 

Είχε προχωρήσει και σε διαδικασία επιλογής συνεργάτη για ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Οι επτά εταιρείες που είχαν ενδιαφερθεί (τον Φεβρουάριο του 2010) για το συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών ήταν η Computer Team, η Business Exchange (θυγατρική της EFG Eurobank), η Ricardo Internet, η ΑΤS Holding (θυγατρική του Ομίλου Φουρλή), η κοινοπραξία SingularLogic και CosmoOne (θυγατρική του ΟΤΕ), η Γνώμων Πληροφορική και η ΑΤΕbank. 

Δεν κατέστη δυνατό να μάθω πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία μέχρι σήμερα, ούτε αν αφορούσε δημοπρασίες για συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου και ποιους. Ενδεχομένως δεν μπορούν να ανατεθούν με ηλεκτρονική δημοπρασία σύνθετα έργα που απαιτούν αξιολόγηση όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της τεχνικής προσφοράς ενός υποψηφίου. 


Στην "Καθημερινή" (διαβάστε το δημοσίευμα στο τέλος) αναφέρεται πως κάποιοι προτείνουν να ανατεθεί το έργο των ηλεκτρονικών προμηθειών στον μειοδότη του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η ΝΔ, δηλαδή στην Intracom IT Services.


Διαβάστε και εδώ για το πως είχε καταντήσει το σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ)

Οσο για την "Κάρτα του Πολίτη" χρειάζονται πολλά περισσότερα από το Εθνικό Δημοτολόγιο (που υποτίθεται πως θα ολοκλήρωνε με ταχύτατες διαδικασίες ο τέως υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος). Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο (όλο και κάποια εγκύκλιος δεν θα έχει εκδοθεί...) για ηλεκτρονικές υπογραφές και προστασία δεδομένων, κλπ.

Το δημοσίευμα της αυριανής "Καθημερινής" περιλαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες για το κυβερνητικό σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου