Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αγώνας δρόμου για το σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου

Φανταστείτε την εικόνα μιας χώρας το υπουργείο Οικονομικών της οποίας δε διαθέτει τεχνολογικό σύστημα παρακολούθησης των εσόδων και των εξόδων του προϋπολογισμού. Το περίφημο "Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής", δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ τα υπόλοιπα συστήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θεωρούνται απαρχαιωμένα. Λειτουργούν μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των τεχνικών που τα υποστηρίζουν. 
Στην κυβέρνηση δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να λειτουργήσει μερικώς το σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου με στόχο να μπορούν να λαμβάνουν τουλάχιστον μηνιαίες ή διμηνιαίες εκθέσεις. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να εκτεθούμε στους ελεγκτές τους ΔΝΤ και της Ε.Ε. οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν από που προέρχονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του προγράμματος σταθερότητας που λαμβάνουν...
Το σύστημα, την υλοποίηση του οποίου είχε αναλάβει η Unisystems, έπρεπε να παραδοθεί προ πολλού. Οταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, κάποια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εισηγήθηκαν "να κρατήσουμε μόνο τα μηχανήματα (!!!)" γιατί το έργο βρίσκονταν στο μηδέν. Τελικά αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι 31/12/2010 για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του κρίσιμου συστήματος. Ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μπορούν να εκδοθούν μηνιαίες εκθέσεις προκειμένου να μην εκτεθούμε περαιτέρω στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου