Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Η παντελής αδιαφορία του υπουργείου Υγείας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης συζητείται πλέον (ολοένα και σε υψηλότερους τόνους...) η παντελής αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για έργα τεχνολογίας και γενικότερα πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν βιάζεται καθόλου να εντάξει έργα του υπουργείου Υγείας στο υπό αναμόρφωση επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση". Για την ακρίβεια δεν έχει στείλει ούτε ένα έργο του υπουργείου της στους αρμόδιους για το Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Η αδιαφορία για έργα τεχνολογίας στον κρίσιμο τομέα της υγείας προβληματίζει. Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτα: Το υπουργείο Υγείας δεν θέλει κατά κανέναν τρόπο να εμπλακεί με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από τα 4 - 5 κρίσιμα μέτωπα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του δημοσίου και προωθείται με διαδικασίες - εξπρές, υπό τη στενή παρακολούθηση του ιδίου του πρωθυπουργού. 

Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αδιαφορεί μόνο το υπουργείο Υγείας. Στην κυβέρνηση ψάχνουν υπουργείο να το "παρκάρουν" καθώς συναντούν πολλές αρνήσεις: Πρώτον γιατί το έργο θεωρείται δύσκολο και πολύπλοκο και δεύτερον γιατί οδηγεί σε σύγκρουση με διάφορα συμφέροντα. Ολα δείχνουν πως θα το αναλάβει το υπουργείο Εργασίας...

Ακούγεται, πάντως, πως η στάση της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δε βρίσκει σύμφωνο το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νικ. Πολύζο, ο οποίος είναι και αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Οπότε κάτι θα έχει ακούσει για το μοντέλο διοίκησης των ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων...

UPDATE 1: Σήμερα (19/4) επιβεβαιώθηκαν όσα έγραφα νωρίτερα καθώς ανακοινώθηκε πως το έργο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Ποιος είναι υπεύθυνος για το έργο; Μα το υπουργείο Εργασίας... Περισσότερα στην ιστοσελίδα διαβούλευσης του σχετικού σχεδίου.

Το "Πρώτο Θέμα" είχε την Κυριακή 18 Απριλίου ένα μικρό ρεπορτάζ περί διαφόρων συμφερόντων που συνωστίζονται γύρω από τα έργα τεχνολογίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου