Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Να μια καλή ιδέα: Το σχέδιο για τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών

Να περισώσει ότι μπορεί από το ναυάγιο των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) προσπαθεί ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Αντ. Μαρκόπουλος με το σχέδιο για την επιλογή ιδιωτικών εταιρειών που θα τα διαχειριστούν. Ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών που θα διασυνδέει τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιφέρειας. Επιπλέον, θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολλές επαρχιακές πόλεις με τη μίσθωση των συγκεκριμένων υποδομών από τις εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους. 


Το σχέδιο, που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Απριλίου, προβλέπει ότι τα 68 Μητροπολιτικά Δίκτυα σε αντίστοιχους δήμους της χώρας θα κατανεμηθούν σε τρεις ενότητες (γεωγραφικές περιοχές) και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διαγωνισμός προκειμένου να επιλεγεί ιδιώτης που θα τα διαχειριστεί.


Προκειμένου να τα διαχειριστούν οι ιδιώτες που θα επιλεγούν θα πρέπει να πρώτα να τα ολοκληρώσουν... Από το κείμενο της διαβούλευσης προκύπτει πως το συνολικό μήκος των "χαντακιών οπτικής ίνας" ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα, τα οποία διασυνδέουν περισσότερα από 5.000 σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος. Το "διασυνδέουν" είναι θεωρητικό γιατί μόνο στο 15% των συγκεκριμένων σημείων έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος ενεργός εξοπλισμός διασύνδεσης, ενώ η πρόσβαση σε άλλα 500 καλύπτεται μέσω ασύρματου δικτύου.


Από τα στοιχεία του επιχειρησιακού προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", στο οποίο είχαν ενταχθεί τα έργα στους 68 δήμους, προκύπτει ότι σε αρκετά από αυτά η απορρόφηση δεν ξεπερνά το 50% (Αρτα, Ηγουμενίτσα, Σπάρτη, κλπ). Σχεδόν σε όλα δόθηκαν και πρόσθετα κονδύλια (από 150.000 έως 500.000 ευρώ) για την ...επέκταση των ημιτελών δικτύων. Μόνο σε περίπου 10 από τα έργα επεκτάσεων καταγράφεται απορρόφηση μεγαλύτερη του μηδενός... Σε αρκετά δεν υπεγράφησαν καν οι συμβάσεις για τις επεκτάσεις, ενώ σε πολλά υπάρχει σύμβαση αλλά ο ανάδοχος δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ.


Η ιδέα της Γενικής Γραμματείας μπορεί, πάντως, να σώσει την παρτίδα. Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει και τις τρεις ζώνες (με απώτερο στόχο την ενοποίηση των δικτύων σε ένα πανελλαδικό δίκτυο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).


Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση δεν έχουν τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε ευρυζωνικής τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας λιανικής πάνω από τα δίκτυα προς ιδιώτες τελικούς χρήστες. Το μόνο που θα μπορούν να κάνουν θα είναι η κοστοστρεφής διάθεση των ανοικτών υποδομών προς τους αδειοδοτημένους παρόχους και λοιπούς φορείς. Στην ουσία θα μισθώνουν την υποδομή σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ή άλλους (π.χ. εταιρείες από το χώρο των media).


Η ανάθεση θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης η οποία θα προβλέπει πως στην περίπτωση που ο ανάδοχος έχει αποσβέσει την επένδυσή του και έχει εύλογο κέρδος τότε η υποδομή θα επιστρέφεται στο δημόσιο. Αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται και στα μεγάλα οδικά έργα όπως η Αττική Οδός. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα σχόλια της αγοράς.


Το σχέδιο εκφράζει τη γενικότερη κυβερνητική γραμμή σύμφωνα με την οποία θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αξιοποιηθούν τα ημιτελή έργα. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται (γιατί δεν υπάρχουν χρήματα) να προκηρυχθούν από το μηδέν έργα πληροφορικής ή άλλων τεχνολογικών υποδομών τα οποία είχαν δημοπρατηθεί πρώτη φορά στο Β' ΚΠΣ ή στο πακέτο Ντελόρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου