Η ΕΕΤΤ υπολογίζει ότι η ελληνική Δημοκρατία μπορεί να βγάλει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό το 'ψηφιακό μέρισμα' και να εισπράξει περί τα δύο δισ. ευρώ. Για το ψηφιακό μέρισμα ερίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα τηλεοπτικά κανάλια. Τα τελευταία υποστηρίζουν ότι πρέπει να τους δοθεί, γιατί στην ουσία πρόκειται για συχνότητες που απελευθερώνονται από το πέρασμα των καναλιών στην ψηφιακή μετάδοση.
Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικοί σταθμοί ερίζουν γιατί όποιος πάρει το 'μέρισμα' σημαίνει ότι θα έχει δυνατότητα χρήσης νέων καναλιών για ψυχαγωγία, τζόγο κλπ. Πολύ 'χαρτί' δηλαδή. Ειναι απορίας άξιον ότι η κυβέρνηση δεν ειχε το ψηφιακό μέρισμα μέσα στον κατάλογο με τα προς ιδιωτικοποίηση assets της χώρας. Σε αυτό τον κατάλογο υπήρχαν εταιρείες όπως ο ΟΣΕ ή το 10% της ΕΥΔΑΠ, που είναι προφανές ότι θα 'πιάσουν' ελάχιστα έσοδα ή μηδέν.
Θα είναι μεγάλη αποστέρηση διαθεσιμων αξιών της ελληνικής Πoλιτείας αν το ψηφιακό μέρισμα δοθεί δωρεάν ή έναντι συμβολικού ποσού. Αφού εχουν τόσο έντονη διαμάχη τα κανάλια και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αυτό σημαίνει ότι πράγματι η αξία είναι μεγάλη. Για το καλό όλων μας, θα πρέπει η κυβέρνηση να συμπληρώσει σύντομα το σχετικό κατάλογο. Ενδεχομένως σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, μπορεί να έλθουν ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό και να 'χτυπήσουν' πολύ δυνατά τις τιμές σε σχέση με τους εγχώριους.
Οι ίδιες οι εταιρείες κινητής υποστηρίζουν πως το δημόσιο δε μπορεί να αντλήσει περισσότερα από ένα δισ. ευρώ. Κάποιοι διαφωνούν και εκτιμούν πως μπορεί να κατατεθούν προσφορές για διπλάσιου ύψους χρήματα.
Αυτο ακριβώς είναι εκείνο που χρειάζεται η χώρα σε μια εποχή που θεωρείται υπό πτωχευση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου