Το ρεπορτάζ αυτό, του συναδέλφου Νίκου Φιλιππίδη, φιλοξενήσαμε αυτή την εβδομάδα στην "Ισοτιμία". Διαβάστε και θα καταλάβετε...
"Αν το πιο σύντομο ανέκδοτο στην ελληνική γεωργία είναι η σύνταξη μητρώου των αγροτών, η πιο πονεμένη ιστορία είναι αναμφισβήτητα η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των στοιχείων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), δηλαδή του ηλεκτρονικού συστήματος που παρακολουθεί ποιος, πότε και πόσα λαμβάνει ως επιδοτήσεις.
Όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 15ετία δεσμεύτηκαν να κάνουν και τα δύο, γιατί έτσι θα προέκυπτε ποιος είναι ο πραγματικός αγρότης και κυρίως ποιος είναι όντως δικαιούχος των κοινοτικών ενισχύσεων.
Σήμερα επί υπουργίας Κ. Μπατζελή, το έργο που υποτίθεται ότι έχει παραδοθεί έχει σημαντικές ατέλειες και λάθη, συνεχίζοντας με τον τρόπο του την αρνητική παράδοση, λόγω της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμα πάνω από 1,5 δισ. την τελευταία δεκαετία.
Πρωταγωνιστές σ’ αυτή την υπόθεση είναι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι οργανισμοί του Υπουργείου, που επόπτευαν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Πίσω από τις καθυστερήσεις υπάρχει μια ιστορία δεκαετιών οργανωτικής ανικανότητας, διαχειριστικής ανεπάρκειας και κυρίως σπατάλης δισεκατομμυρίων ευρώ σε πελατειακές σχέσεις και στην εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.
Μεγάλη κερδισμένη σε όλες τις περιόδους αδράνειας η ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών), στην οποία ανετίθετο σταθερά από το 1997 η διαχείριση του ΟΣΔΕ χωρίς ποτέ να έχει γίνει επί της ουσίας κάποιος διαγωνισμός. Αυτό, με την επίκληση πλήθους νομικίστικων τεχνασμάτων, που κινούνταν στα όρια ή και εκτός της νομιμότητας, πάντα με την επίκληση της «συσσώρευσης εμπειρίας και τεχνογνωσίας».
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν εκπλήρωνε την υποχρέωσή της να καταγράψει ηλεκτρονικά τις εκτάσεις και τα δικαιώματα των αγροτών επί χρόνια, αλλά μπήκε σε επιτήρηση και υποχρεώθηκε να εφαρμόσει από το 2006 (με υπουργό τον Αλ. Κοντό) σχέδιο δράσης ώστε μέχρι τις 31.12.2008 να έχει ολοκληρώσει ένα αξιόπιστο ΟΣΔΕ.
Κάτι που έγινε τελικά σε ένα βαθμό μόλις πριν από λίγους μήνες επί υπουργίας Κ. Μπατζελή, και αφού είχε προηγηθεί η απειλή περικοπής του συνόλου των κοινοτικών ενισχύσεων αρχικά κατά 10% και τον περασμένο Νοέμβριο κατά 20%. Ακόμα και σήμερα πάντως στελέχη του αγροτοδιατροφικού τομέα τονίζουν ότι ολοκληρωμένο ΟΣΔΕ εξακολουθεί να μην υπάρχει, καθώς καθημερινά μπαίνουν νέες διορθώσεις στο σύστημα, στερώντας από πόρους ή επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστος αγρότες και εταιρείες.
Τι δεν γινόταν τόσα χρόνια
ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ λοιπόν η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια; Δεν κατέγραφε ως όφειλε σε ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων τα στοιχεία με βάση τα οποία αιτούνται ενίσχυση οι αγρότες (είδος καλλιέργειας, ειδικές μορφές γεωργίας ή ποιοτικής παραγωγής, ειδικά μέτρα στήριξης των τοπικών γεωργικών προϊόντων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα, εξισωτική αποζημίωση κ.λπ.), τα οποία θα έπρεπε να αντιστοιχηθούν με τις πραγματικές εκτάσεις και τις ακριβείς τοποθεσίες των χωραφιών όπου καλλιεργούν φυτά ή εκτρέφουν ζώα. Με απλά λόγια ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα διασφαλίζει ότι, για παράδειγμα, κάποιος που καλλιεργεί 50 στρέμματα δεν θα ενισχύεται ούτε για 40 αλλά ούτε και για 60, ότι δεν θα δηλώνονται σαν βοσκοτόπια δασικές εκτάσεις ή οι πλατείες των χωριών, ότι οι ελαιώνες δεν θα κολυμπούν στη θάλασσα ούτε θα σκαρφαλώνουν σε βραχώδεις βουνοκορφές".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου