Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (2): Μια δωρεά στα αζήτητα!

Ειναι από τα πιο ξεκάθαρα έργα, αφού αποτελεί τη "μαγική συνταγή" (ή τη μοναδική συνταγή...) για να εξοικονομηθεί, κατά τον ίδιο τον πρωθυπουργό περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο στο "γήπεδό" του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησς (όπως έχω γράψει εδώ και μήνες...) θα δούμε να ξετυλίγεται όλο το σκηνικό που  χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβέρνησης.

Πρώτον, υπάρχει σε εκκρεμότητα μια δωρεά τράπεζας για να δημιουργηθεί το σύστημα. Οι νομικοί επιμένουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδοχή της δωρεάς. Οι της πληροφορικής δηλώνουν εκπληκτοι. "Πώς ειναι δυνατόν σε μια περίοδο δραματικής οικονομικής κρίσης να μην υπάρχει θεσμική φόρμουλα", αναρωτιούνται, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν πως έχει προκύψει το "αυγό του Κολόμβου".

Ενα δεύτερο θέμα, ειναι η αποκατάσταση της λειτουργίας της ΚτΠ ΑΕ. Ο θόρυβος για τα πολύ υψηλά ενοίκια του κτιρίου, το προσωπικό που πλεονάζει και την ανασφάλεια σε σχέση με την επικείμενη συγχώνευση της εταιρείας με την "Ψηφιακές Ενισχύσεις" και το "Παρατηρητήριο για την ΚτΠ", δημιουργούν ένα περιβάλλον ανασφάλειας. Υπάρχουν καλές προθέσεις από όλες τις πλευρές, αλλά οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν πως πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Ενας άλλος γρίφος για όσους ασχολούνται με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, είναι το επίπεδο συνεργασίας των διαφόρων κυβερνητικών οργάνων για την πληροφορική, των Γραμματέων κλπ. Αποδείχθηκε, πως τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις ορισμένων μετά την τοποθέτηση Α. Δρυμιώτη, αλλά η "ομάδα" θέλει πολύ δουλειά για να αποκτήσει "χημεία μέσα στο γήπεδο". 

Ενα δομικό θέμα είναι εκείνο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα: δεν υπάρχει "σφιχτό" management, προσπαθούν πολλά όργανα και πρόσωπα  παράλληλα. Σε ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας, ακόμα και οι καλύτερες των προθέσεων, απέχουν από το να φέρουν τους επιθυμητούς στόχους. 

Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού δεν μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα για έργα όπως η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα να προκηρύσει έργα, ούτε έχει στην εποπτεία της την ΚτΠ ΑΕ. Σε όλα αυτά ειναι εντυπωσιακή η στάση του Υπουργείου Υγείας. Εχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ενώ κάποιες "παλιές καραβάνες" λένε ότι δεν χρειάζεται, γιατί ειναι σε εφαρμογή το (αστείο, κατά πολλούς) έργο του σκαναρίσματος των συνταγών. Κάποιοι στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι το Υπουργείο Υγείας δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντάξει έργα στο πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης. Το ερώτημα είναι αν αυτά οφείλονται σε αδυναμία ή πλήρη συμβιβασμο με το 'σύστημα' που έχει φέρει στο σημερινό επίπεδο δαπανών το χώρο της Υγείας. 

Με αυτά και με αυτά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκφράζουν αμφιβολίες εαν το πιλοτικό έργο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. 

Πρόκειται για μια κλασσική σκηνή της σημερινής Ελλάδας: οι περισσότεροι φορείς και αξιωματούχοι έχουν πολύ καλές προθέσεις, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να μην έλθει. 

5 σχόλια:

  1. τι εννοείς είναι (αστείο, κατά πολλούς) το έργο του σκαναρίσματος των συνταγών. Αυτό δεν θα κάνει και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλο πράγμα το σκανάρισμα, με τους scanners «υπερυψηλής ταχύτητας» και άλλο το σύστημα που σχεδιάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σύστημα του ΙΚΑ με τα σκαναρισματα είναι γελοίο. Φαγώθηκαν 5 εκατομυριάκια και ο χρήστης Φαρμακοποιός αναγκάστηκε να γίνει "περαστής", να αγοράσει Olivetti PR2 plus 800Euro γιατί ο laser δεν εκτύπωνε στα κουτάκια, και οι συνταγές δενείναι τυπωμένες με θερμοάντοχο μελάνι και μουντζουρώνουν, κτλ κτλ κτλ...

    Φαρμακοποιός, MSc Health informatics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. την ηλεκτρονικη συνταγογραφηση θα την αρχισει η ΗΔΙΚΑ 15-10 με ενα προγραμμα εντελως δωρεαν με συνεργασια πολυτεχνειου και επιστημονικου προσωπικου της ΗΔΙΚΑ
    Η ΗΔΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ ΜΕ ΚΤΠ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @epharmakeio

    Δεν είναι καθόλου γελοίο ένα σύστημα το οποίο έκανε απόσβεση της αξίας του μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα !! Οσο για το "φαγώθηκαν χρήματα" εσύ ως φαρμακείο θα ξέρεις πολλά γι'αυτό έτσι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή