Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Χειρόγραφη συνταγή, λάθος φάρμακο...


Ο πίνακας που ακολουθεί προέρχεται από το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για το σύμβουλο /ους στο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (αν το βρείτε στο νέο site της ΚτΠ ΑΕ, γράψτε μου...). Δείχνει, με βάση στοιχεία του ΙΚΑ για το 2003 (υποθέτω θα είναι τα τελευταία...), τα λάθη στα οποία υπέπεσαν οι φαρμακοποιοί, κλπ, κατά τη χρήση του σημερινού χειρόγραφου συστήματος συνταγογράφησης. Μα γιατί γράφω συνέχεια για τη συνταγογράφηση; Δυστυχώς, είναι ένα από τα λίγα έργα που ο σχεδιασμός τους προχωρεί με κανονικούς ρυθμούς...

Με βάση στοιχεία του ΙΚΑ, το 2003 τα λάθη στη συνταγογράφηση κατανέμονταν ως εξής: 

Χορήγηση φαρμάκου διαφορετικού του συνταγογραφημένου                 66,0% 
Κωδικός κουπονιού εκτός αρχείου φαρμάκων (συμπ. ΙΦΕΤ)                 9,9% 
Αριθμός φαρμάκων διαφορετικός των συνταγογραφημένων                 3,8% 
Μη ορθή εκτέλεση επαναλαμβανόμενης συνταγής                                 3,7% 
Συνταγογράφηση πλέον των 2 κυτίων χωρίς αναγραφή χρόνιας πάθησης 3,3% 
Συνταγή άνω του επιτρεπόμενου ποσού χωρίς θεώρηση                         3,1% 
Λοιπά                                                                                                        10,2%

Στο κείμενο της διαβούλευσης αναφέρεται πως "με το χειρόγραφο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικός έλεγχος της συνταγής τη στιγμή της συνταγογράφησης. Έτσι, ένας ιατρός μπορεί να αναγράψει δύο σκευάσματα που έχουν γνωστή και τεκμηριωμένη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ή να αναγράψει σκεύασμα που αντενδείκνυται για μία άλλη πάθηση ή αλλεργία που έχει ο ασθενής. Η υπερ ή η υποδοσολόγηση για την ηλικία και το βάρος του ασθενούς είναι επίσης ένα θέμα. Όσο άρτιο και αν είναι το γνωστικό επίπεδο των ιατρών, τέτοια σφάλματα είναι υπαρκτά".
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η συμμόρφωση των ασθενών. "Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο το 22% των συνταγών εκτελούνται από τους ασθενείς με βάση τις οδηγίες αναγραφής τους. Το 14% δεν εκτελεί τη συνταγή, το 13% την εκτελεί αλλά δεν χρησιμοποιεί τα φάρμακα, το 22% διακόπτει πρόωρα τη θεραπεία, ενώ το 29% μειώνει κατά την κρίση του τη δοσολογία.  Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε προφανή κατασπατάληση του πόρου της ιατρικής επίσκεψης, του κορεσμού του συστήματος υποδοχής (ουρές), κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και υποβάθμιση της αποδοτικότητας (και με όρους υγείας και με όρους οικονομίας) του συστήματος. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση της συνταγογράφησης μέσω ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μπορεί να βελτιώσει τη συμμόρφωση".

Σήμερα, "οι ΦΚΑ (σ.σ. Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) εκδίδουν ατομικά βιβλιάρια υγείας και συνταγολόγια στα οποία γίνεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων. Το σύστημα παρουσιάζει αξιοσημείωτη πολυμορφία. Σε μερικούς ΦΚΑ, το ατομικό βιβλιάριο υγείας και το συνταγολόγιο ταυτίζονται (πχ βιβλιάρια υγείας στρατιωτικών)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου