Οταν πριν από λίγους μήνες έπεσε στο τραπέζι του Μαξίμου η ιδέα της Ηλεκτρονικής Απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων κάποιοι έσπευσαν να προσγειώσουν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στη σκληρή πραγματικότητα. "Δε γίνεται, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι" υποστήριζαν. Και, τέλος πάντων, "τι να την κάνουμε την ηλεκτρονική απογραφή; Θα βρούμε τρόπους να διασταυρώσουμε τα στοιχεία των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στους ΟΤΑ".
Ομως, ο ΓΑΠ ήταν ανένδοτος! "Η απογραφή θα γίνει". Το δεύτερο ζήτημα ήταν "ποιος θα την κάνει;" Το αυτονότητο ήταν να αναληφθεί η πρωτοβουλία από το υπουργείο Εσωτερικών. Δε χρειάστηκε πολλή ώρα προκειμένου να διαπιστωθεί πως στην περίπτωση του συγκεκριμένου υπουργείου "το μεν πνεύμα πρόθυμο (σ.σ. το έχει δείξει ο Γ. Ραγκούσης π.χ. με τη δωρεάν διάθεση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) η δε σαρξ ασθενής" (ήδη κυκλοφορούν διάφορα αστεία για τη Γενική Γραμματεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης).
Τελικά, όπως λένε άνθρωποι στο Μαξίμου, το έργο ανελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που εποπτεύει ο Διομ. Σπινέλλης. Τότε περάσαμε στην τρίτη φάση: "Με ποιο σύστημα θα γίνει η απογραφή;" Tα στελέχη της Γ.Γ.Π.Σ. άρχισαν να ψάχνουν στην αγορά. Οπως μεταφέρθηκε στο Μαξίμου, η πρώτη προσφορά από την αγορά ήταν της τάξεως των 700.000 ευρώ. Δεν είναι και πολλά. Ομως ήταν εκτός budget. Το ψάξιμο συνεχίστηκε και τελικά η εφαρμογή, μέσω της οποίας έχουν ήδη καταχωρηθεί 763.180 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στο "ντάλα καλοκαίρι", αναπτύχθηκε με σχεδόν μηδενικό κόστος.
Επρεπε, όμως, να υπάρξει και μια δοκιμαστική φάση της εφαρμογής. Επεσε, λοιπόν, στο τραπέζι η ιδέα να γίνει δοκιμή με την εγγραφή του προσωπικού που εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ολοι συμφώνησαν, αλλά οι εγγραφές ήταν σχεδόν μηδενικές! Συνεπώς η δοκιμή της εφαρμογής (που ήταν φυσικό να αντιμετωπίσει μικροπροβλήματα τις πρώτες ημέρες) στην ουσία δεν έγινε ποτέ, αφού το προσωπικό του Μαξίμου απείχε της εγγραφής... Φυσικά δεν απείχε κατά την τελική φάση της απογραφής, αλλά στη δοκιμή δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι.
Η μικρή ιστορία δείχνει πως τελικά αν υπάρχει λίγο φιλότιμο, αρκετή δουλειά και λίγη φαντασία κάτι μπορεί να γίνει...
Αγαπητέ Φώτη δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κόστος ίσως ήταν μηδενικό αλλά όχι γι΄αυτούς που καλούνταν να απογραφούν.
Πολύ καλή προσπάθεια αλλά σε τέτοιου είδους projects με τέτοια σημασία δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια.
Προσωπικά δέχτηκα τηλεφωνήματα από γνωστούς και φίλους που αφού είχαν πάρει στην τηλεφωνική υποστήριξη δεν είχαν που να απευθυνθούν.
Δεν έχει νόημα αυτή την στιγμή να απαριθμήσουμε τα τεχνικά λάθη μιας και η απογραφή έχει λήξη.
Στην επόμενη όμως ανάλογη προσπάθεια ας αξιοποιήσουν (επίσημα ή ανεπίσημα) την ούτως ή άλλως προσφορά επαγγελματιών του χώρου.
Φιλικά
Γιάννης
Καμία σχέση με το τι έγινε πραγματικά. Μία άκρως απαράδεκτη εφαρμογή, έσκαγε από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν λές δεν κόστισε τίποτα , τι εννοείς την έκανε κάποιος για την ψυχή της μάνας του; Επιπλέον, ποιος ζήτησε 700000 ευρώ; Τελος ας πει καποιος στον Γιωργάκη πως opengov και mac δεν πάνε μαζί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ανώνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγκεκριμένη εταιρεία ζήτησε 700.000 ευρώ. Δεν υπάρχει λόγος να γράψω το όνομά της. Το τελικό κόστος ήταν σίγουρα πιο κοντά στο μηδέν παρά στο 700.000.
Μηδενικό κόστος αλλά μεγάλη ταλαιπωρία των χρηστών με ένα αναξιόπιστο σύστημα που "έπεφτε" συνεχώς. Στα μέσα του 2010 έλεγαν στους υπαλλήλους του δημοσίου να μπαίνουν με σειρά γιατί δεν άντεχε πολλούς χρήστες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσον αφορά το μηδενικό κόστος, δεν μπορεί κάποια λαμογιά θα έγινε...
Η έμφυτη καχυποψία χαρακτηρίζει και εμένα... Αλλά δεν πιστευώ πως ταιριάζει η λέξη "λαμογιά" στο συγκεκριμένο εγχείρημα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά να πάθουν οι απογραφέντες λέω εγώ - αυτοί φταίνε σε τελευταία ανάλυση - ας μην ήταν τόσοι πολλοί και το σύστημα δεν θα φράκαρε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΖητάνε και τα ρέστα τώρα που οι μισοί και βάλε είναι με βύσμα μέσα.
Ας ειναι καλά ο Δ.Σπινέλλης και η ομάδα που καταφέρνουν με το τίποτα να κάνουν τόσο έργο.