Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η Βρετανία και η πρόσβαση σε κρατικά στοιχεία (data)



Τα στοιχεία (data), αριθμητικά, κλπ, αποτελούν τον καθρέπτη μιας κοινωνίας ή οικονομίας. Τα στοιχεία για το που και πως πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων, για το ποια είναι η απόδοση των νοσοκομείων ή των σχολείων, για το ποιος θα είναι ο καιρός αύριο. Κάποτε η συλλογή τέτοιων δεδομένων αποτελούσε μόνο αντικείμενο των επιστημόνων, αλλά σήμερα τα media, οι αναλυτές, οι επενδυτές και άλλοι αναζητούν data προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι σε κάποιο ζήτημα.
Στην Ελλάδα τα στοιχεία που διατίθενται στο ευρύ κοινό και τους ερευνητές είναι συνήθως μπαγιάτικα. Οποιος παρακολουθεί τις εκθέσεις π.χ. του ΟΟΣΑ θα διαπιστώσει ότι έχουν για τις περισσότερες χώρες φρέσκα στοιχεία (π.χ. για την ανεργία ανδρών - γυναικών) και για την Ελλάδα έχουν δύο χρόνια παλαιότερα.
Στην Βρετανία καταβάλλεται προσπάθεια, μέσω της διάθεσης ολοένα και περισσότερων κρατικών δεδομένων στο ευρύ κοινό, για μεγαλύτερη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, για καλύτερη πληροφόρηση σε όσους θέλουν να επενδύσουν, για σύγκριση στοιχείων μεταξύ υπηρεσιών (π.χ. σχολεία), κλπ.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει πλέον ένα ειδικό ένθετο για το πως αξιοποιούνται από διάφορους φορείς και προγραμματιστές τα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δημοσιοποιεί το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου