Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τι έγινε με τις αγωγές για το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ;


Καθημερινά βρίσκεται πλέον στην επικαιρότητα ο ΟΑΕΔ με τον υπουργό Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδο να υποστηρίζει ότι τα ταμεία του οργανισμού είναι άδεια και την προηγούμενη διοίκηση υπό τον Γ. Βερναρδάκη (φωτό) να λέει ότι υπήρχαν λεφτά όταν αποχώρησε.

Λίγοι, όμως, θυμούνται μια πρόσφατη ιστορία του Γ. Βερναδάκη ο οποίος είχε καταθέσει δύο αγωγές, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ (!!!) κατά εταιρειών πληροφορικής που είχαν αναπτύξει το πληροφοριακό σύστημα. Η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ υποστηρίζει πως όταν ανέλαβε οι εκατέρωθεν αγωγές είχαν αποσυρθεί.

Ο ΟΑΕΔ εκλήθη να διαχειριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ και πολλά σεμινάρια δεν υλοποιήθηκαν, ενίοτε με παρέμβαση των Κοινοτικών. Οσο για το σύστημα πληροφορικής, το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει στην Ελευθεροτυπία ο συνάδελφος Χρ. Ιωάννου είναι διαφωτιστικό. Από το 1996 χρονολογείται το έργο τεχνολογικής αναβάθμισης του ΟΑΕΔ, ακόμα ψάχνουν να βρουν άκρη με το ποιος και πως παίρνει τα διάφορα επιδόματα. Για να είμαστε ακριβείς, το όποιο τεχνολογικό σύστημα δεν λύνει αυτομάτως τα προβλήματα. Είναι και ζήτημα διαδικασιών, λέξη η οποία παραμένει άγνωστη στο λεξιλόγιο πολλών οργανισμών του δημοσίου.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ:


"Στον αέρα βρίσκεται το οικοδόμημα του ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός, λόγω προβλημάτων στο πληροφοριακό του σύστημα, δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά το έργο του, που είναι η εφαρμογή της πολιτικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας.


*Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες ο ΟΑΕΔ έχει εμπλακεί σε μία άνευ προηγουμένου διαμάχη με ελληνικές και ξένες εταιρείες που του προμήθευσαν και συντηρούν το πληροφοριακό του σύστημα. Εγείρονται εκατέρωθεν αξιώσεις για αποζημιώσεις περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Για την υπόθεση, που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, έχουν ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού, η αμερικανική πρεσβεία (λόγω εμπλοκής αμερικανικής εταιρείας) και το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως να έχει δοθεί λύση.

Σημειώνεται πως η «Οικονομία» επικοινώνησε επανειλημμένως με το γραφείο του διοικητή του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναρδάκη, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει για το θέμα.

Οι πρωταγωνιστές

*Πρωταγωνιστές της υπόθεσης, εκτός του ΟΑΕΔ, είναι η αμερικανική εταιρεία Sybase, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα, Relational Technology Α.Ε., και οι εταιρείες Intracom (Σ. Κόκκαλης) και ACE Προηγμένες Τεχνολογίες Α.Ε.

Το θέμα ξεκινά από το 1996, όταν ο ΟΑΕΔ έκανε διαγωνισμό για να αγοράσει πληροφοριακό σύστημα και να βάλει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του.

*Τη δουλειά την πήρε τότε η Intrasoft, η οποία προμηθεύτηκε τη βάση δεδομένων από την αμερικανική Sybase, που ήταν και ο κατασκευαστής του λογισμικού. Η ελληνική εταιρεία είχε αναλάβει το έργο της ένταξης και προσαρμογής του συστήματος, καθώς και της συντήρησής του. Ανάλογοι διαγωνισμοί για την επέκταση του συστήματος έγιναν αργότερα.

Κάποια κομμάτια πήρε η ACE και κάποια άλλα οι Pan Systems, PC Systems και Siemens. Ολες απευθύνονταν στη Sybase και στον έλληνα αντιπρόσωπό της, την Relational, για την προμήθεια νέων αδειών λογισμικού. Το 2003 η Relational ανέλαβε απευθείας (με ανάθεση) να δώσει νέες άδειες χρήσης του λογισμικού της στον ΟΑΕΔ.

*Οταν άλλαξε η κυβέρνηση, το 2004, ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναρδάκης, ζητάει νέες άδειες, οι οποίες παραχωρούνται από την Sybase και τη Relational. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν προφορικώς το κόστος των αδειών να ενσωματωθεί σε κάποιους μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Και τότε άρχισαν τα προβλήματα. Προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν όλοι, παρά μόνο ένας, που κατακυρώθηκε στην Pan Systems.

*Ετσι, η Sybase δεν πήρε χρήματα. Αποτέλεσμα, στις αρχές του 2006 ο ΟΑΕΔ να συστήσει επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Sybase, για να καταμετρηθούν οι άδειες χρήσης του λογισμικού και να διευθετηθεί το θέμα.

Και πάλι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν, με αποτέλεσμα η Sybase να ενημερώσει την αμερικανική πρεσβεία, το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού. Παράλληλα ενεργοποιείται στις ΗΠΑ η λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό.

*Η υπόθεση έφτασε πλέον στα δικαστήρια. Η Sybase ασκεί αγωγή κατά του ΟΑΕΔ ζητώντας αποζημίωση για ποσό περίπου 6 εκατ. ευρώ. Και ενώ η αγωγή ήταν να εκδικαστεί το Νοέμβριο του 2008, ο ΟΑΕΔ ζητάει αναβολή και καταθέτει και αυτός με τη σειρά του δύο αγωγές 250 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΑΕΔ επικαλείται στην αγωγή του ότι το καλοκαίρι του 2005 ανακάλυψε προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος. Για το θέμα υποστηρίζει ότι ενημέρωσε την Intracom μέσω φαξ. Την κάλεσε να αποκαταστήσει τη βλάβη καθώς -όπως λέει στην αγωγή- ήταν συμβατικά υπόχρεη για τη συντήρηση. Επίσης, από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2005 ο ΟΑΕΔ ενημερώνει και την ACE (δεν αναφέρει το πώς, γραπτώς ή προφορικώς) για τα προβλήματα λειτουργίας.

*Καμία από τις δύο εταιρείες δεν ανταποκρίθηκε και παραπέμπουν τον ΟΑΕΔ στην Relational, η οποία όμως ενημερώνει πως δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει λόγω έλλειψης προσωπικού (δεν αναφέρεται εάν ήταν στις συμβατικές της υποχρεώσεις).

Στη μεγάλη αγωγή των 250 εκατ. ευρώ ο ΟΑΕΔ στρέφεται κατά της αμερικανικής Sybase, του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα Relational, και των εταιρειών Intracom και ACE. Στη «μικρή» των 70 εκατ. ευρώ στρέφεται κατά της Sybase για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή εξετέθη στην ελληνική κυβέρνηση και στις ξένες χώρες.

*Ο ΟΑΕΔ, που κατηγορείται στην ουσία για χρήση πειρατικού λογισμικού, επικαλείται μεταξύ άλλων πως λόγω των προβλημάτων στο πληροφοριακό του σύστημα και της ελλιπούς συντήρησης δεν άσκησε αποτελεσματικά το έργο του, υποδηλώνοντας ότι επιδοτήθηκαν άνεργοι που δεν έπρεπε να επιδοτηθούν και δεν επιδοτήθηκαν άλλοι που έπρεπε.

Τι λέει η αγωγή

Στην αγωγή αναφέρεται πως «λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του λογισμικού της Sybase ελλείπει ο απαιτούμενος συγχρονισμός των δεδομένων της βάσεως προσφοράς και ζήτησης εργασίας όλης της επικράτειας ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα της βάσεως δεδομένων των ανέργων όλης της επικράτειας με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει αποτελεσματική σύζευξη προσφοράς και ζήτησης και εξατομικευμένης προσέγγισης των ανέργων και ως εκ τούτου ο ΟΑΕΔ δεν μπορούσε να επιτελέσει το έργο του και να ακολουθεί τους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση».

*Φυσικά, όλα αυτά τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο οργανισμός σχετίζονται με επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προφανώς πρέπει και εκεί να δικαιολογήσει το πού πήγαν τα λεφτά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου