Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Οι δύσκολες εξισώσεις στο έργο των οπτικών ινών

Aνάσα ζωής στο βαλτωμένο έργο εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FttH), ύψους περί τα δύο δισ. ευρώ, προσπαθεί να δώσει η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών. Όμως, την ίδια στιγμή που ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Σωκρ. Κάτσικας δηλώνει ότι «το έργο θα γίνει πράξη», στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι θα απαιτηθούν τιτάνιες προσπάθειες σε ρυθμιστικό και τεχνικό επίπεδο.
Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει αντίστοιχα σχέδια καθώς τα δίκτυα νέας γενιάς, που προσφέρουν ταχύτατη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, θεωρούνται κρίσιμα για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και την αύξηση της απασχόλησης. Όμως, κανένα από τα σχέδια δεν έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να αποτελέσει μπούσουλα για την ελληνική πλευρά.
Στη δύσκολη εξίσωση για το έργο των δύο δισ. εμπλέκονται ο ΟΤΕ (από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα της επένδυσης), οι δήμοι (με τη στάση τους συνδέεται η ταχεία εγκατάσταση των δικτύων), η κυβέρνηση (απαιτούνται θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για την εγκατάσταση οπτικών ινών μέσα στα σπίτια έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τις υψηλές ταχύτητες) και οι εγχώριοι ή ξένοι επενδυτές (απαιτείται πλαίσιο διαγωνισμού που θα τους προσελκύει σε μια δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία).

Διαβάστε το υπόλοιπο ρεπορτάζ στην "Ισοτιμία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου