Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Egov: Υπάρχουν και καλά Μνημόνια!

Και, όμως! Υπάρχουν και καλά Μνημόνια! Οπως αυτά που υπογράφονται μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών για την προώθηση σειράς έργων ή άλλων πρωτοβουλιών στον τομέα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου. 

Εντός των ημερών πρόκειται να υπογραφεί (αν δεν έχει ήδη υπογραφεί), το τρίτο από τα συγκεκριμένα μνημόνια, που αφορά στη δημιουργία, λειτουργία και αξιοποίηση μεγάλων, κεντρικών υπολογιστικών υποδομών του Δημοσίου (Government Datacenter facilities), τα οποία θα διαθέτουν πόρους σε όλους τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, ως υπηρεσία.

Οι περίπου 10 φορείς «προτίθενται να συνεργαστούν περαιτέρω για την εφαρμογή ενός δυναμικού και ελαστικού τρόπου διάθεσης των ενοποιημένων πόρων των ανωτέρω υπολογιστικών κέντρων, ενσωματώνοντας τεχνολογίες “Cloud Computing”, για την ολοκλήρωση της δράσης των Κεντρικών Υπολογιστικών Υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου (Government Data Center/ Government Cloud facilities)».

Από το ίδιο κείμενο προκύπτει πως «το κόστος κτήσης, λειτουργίας και αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών που φιλοξενούν τα Πληροφοριακά Συστήματα των Μερών είναι υψηλό (ενδεικτικά, στο πλαίσιο του Ε.Π. ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’, του 3ου ΚΠΣ, το συνολικό κόστος κτήσης  των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών/Εξυπηρετητών ξεπερνά τα 300  εκατομμύρια ευρώ)».

Τα χρήματα δεν είναι πάρα πολλά. Ομως, με δεδομένο πως σημαντικό τμήμα των υποδομών δεν λειτουργεί (ή δεν διασυνδέεται ή δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο αναπτύχθηκε), δεν πρέπει να θεωρηθούν και λίγα. Η δημιουργία κεντρικής υποδομής Data Center συνδέεται όχι μόνο με την έλλειψή τους (από το 2004 προσπαθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση να σχεδιάσει κάτι τέτοιο), αλλά και με πιεστικές ανάγκες. Η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για παράδειγμα, απαιτεί Data Center που σήμερα δεν υπάρχει στο δημόσιο.

Οσο για το σχεδιασμό, διαβάστε: 

«Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μεγάλων υπολογιστικών κέντρων τα οποία θα αποτελούν την νέα κεντρική υπολογιστική υποδομή (G-Data Centers/G-Cloud) του Ελληνικού Δημοσίου:
θα λειτουργούν με ενιαία πολιτική διαχείρισης και διάθεσης υποδομών, που θα καθοριστεί από τους φορείς του μνημονίου, εξυπηρετώντας τους τομείς Οικονομίας, Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας, Παιδείας/Έρευνας και Τεχνολογίας  και της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.
θα εξοπλιστούν με γενικού σκοπού υπολογιστικό, αποθηκευτικό και δικτυακό εξοπλισμό τον οποίον θα παρέχουν οριζόντια, δυναμικά και ελαστικά ως ενοποιημένους ‘εικονικούς’ (virtualized) πόρους προς όλους τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
θα έχουν δυνατότητες εφεδρείας “disaster recovery”,
θα έχουν τη δυνατότητα ελαστικής και κλιμακούμενης διάθεσης πόρων ως υπηρεσίες (IaaS κλπ).
θα είναι ενεργειακά αποδοτικά, αξιοποιώντας τις σύγχρονες πράσινες τεχνολογίες και τα διεθνή πρότυπα για βέλτιστη εκμετάλλευση της καταναλισκόμενης ισχύος (χαμηλό PUE), 
θα βρίσκονται σε απόλυτη συνέργεια μεταξύ τους (διαλειτουργικότητα, διπλή προστατευμένη δικτυακή διασύνδεση, λειτουργία “disaster recovery” μεταξύ των κλπ)
θα εγκατασταθούν σε ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου,
θα λειτουργούν υπό την εποπτεία των αρμοδίων φορέων του μνημονίου, από εξωτερικούς αναδόχους με αντίστοιχα συμβόλαια εγγυημένης παροχής υπηρεσιών».


Τα δύο προηγούμενα μνημόνια αφορούν: α) Τα Μητρώα Νομικών Προσώπων, δηλαδή τη διασύνδεση των διαφόρων μητρώων (από το δημοτολόγιο μέχρι τους φορολογικούς καταλόγους) που λειτουργούν σε διάφορες υπηρεσίες. Πως αλλιώς θα δημιουργηθεί η περίφημη Κάρτα Πολίτη; β).Τη δωρεάν διάθεση γεωχωρικών δεδομένων από όλους τους φορείς του δημοσίου προς το ευρύ κοινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου