Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Κουίζ: Γενικός Γραμματέας με την οθόνη ανάποδα!

Ποιος (ποια) Γεν Γραμματέας , με αρμοδιότητα (και στον τίτλο...) προώθησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει την οθόνη πάνω στο γραφείο, αλλά ανάποδα; Δηλαδή η οθονη δεν βλέπει τον ίδιο (την ίδια) αλλά ειναι στραμμένη προς τον επισκέπτη! 

Το πιο ζουμερό πάντως  ειναι γιατί έχει τοποθετηθεί κατ' αυτό τον τρόπο η οθόνη. Μα γιατί δεν μπορεί να τη χειρίζεται ο / η Γενικός Γραμματέας και γι' αυτό έχει προσλάβει (το υπουργείο παρακαλώ!) πολύ στενό  συγγενικό (του / της) πρόσωπο!

Το φαινόμενο αυτό δεν ειναι χωρίς κόστος για την ελληνική κοινωνία: απο εκείνα τα γραφεία προωθείται ένα Μεγαλο Ιδεατικό πρότζεκτ κωδικοποίησης της νομοθεσίας των Υπουργείων, συνολικού κόστους άνω των 30 εκατ ευρώ. Η βασική ιδέα είναι ότι μια ομάδα (η ίδια πάντα)  γνωστών δικηγορικών γραφείων και 200-300 στελέχη της διοίκησης, που θα πάρουν γερά επιδόματα, θα "τρέξουν" το πρόγραμμα της κωδικοποίησης. Αν το ίδιο έργο γινόταν όχι με φιλοσοφία δεκαετίας 1970, αλλά με όρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τότε θα κόστιζε περίπου στο μισό (και θα δουλευε κιόλας). 

Διαβάστε το σχέδιο νόμου και τη δημόσια διαβούλευση του εγχειρήματος κωδικοποίησης εδώ. Πολλοί θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο Κτηματολόγιο. Τότε είχαν πολύ δουλειά οι δικηγόροι, αλλά Κτηματολόγιο δε φτιάξαμε...

Η αντεστραμένη οθόνη έχει λοιπόν το συμβολισμό της. Μια αριστοκρατία της δημόσιας διοίκησης, που δεν γνωρίζει αλλά κοστίζει πανάκριβα. Ολα αυτά κόντρα σε εκατοντάδες στελέχη υπουργείων, που έχουν γνώσεις να στηριξουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά η αξιοποίησή τους θα θέσει σε 'κίνδυνο' μια πανάκριβη φάμπρικα που έχει αφήσει εκτός λειτουργίας όλα σχεδόν  τα τεράστιου κόστους  έργα πληροφορικής του Γ' ΚΠΣ. 

Την ίδια στιγμή ο ΓΑΠ υποστήριζε χθες (δικαίως) πως η ηλεκτρονική απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων δεν κόστισε τίποτα. Μήπως πρέπει, όμως, να κλείσουν και άλλες πληγές, σε άλλα υπουργεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου