Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Οχι άλλες κάρτες!!!

Κατ' αρχήν ήταν η ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη η οποία εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και φαίνεται πως αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Προ ημερών εξαγγέλθηκε η Κάρτα του Φοιτητή. Σήμερα, όπως γράφει το Euro2day, εξαγγέλθηκε η "Κάρτα Αποδείξεων"(το όνομα δικό μου...). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας για όλους τους πολίτες συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα οι κ.Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοΐδης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών".

Με βάση αυτή την κάρτα, η οποία "θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή", το υπουργείο Οικονομικών "θα έχει πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές και τον ΦΠΑ και οι πολίτες θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων".

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου "δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί", αλλά "όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το ΥΠΟΙΚ και μέσω των υποδομών POS που έχουν τα καταστήματα θα εγγράφονται στον λογαριασμό του πολίτη οι πόντοι από τις αποδείξεις".

Εξετάζεται, όπως είπε ο υπουργός, "εάν η κάρτα αυτή θα είναι χρεωστική, ώστε να διευκολύνεται και ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Παράλληλα, προωθείται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ και τις τράπεζες.
Μήπως το παρακάνουμε με τις Κάρτες; Λέω... Μήπως καταντάει λιγάκι αστείο να λέμε στους πολίτες πως σύντομα δεν θα έχουμε μία, αλλά τρεις, στο πορτοφόλι τους; Μήπως να επικεντρωθούμε σε μία εξ' αυτών; Αφού θα συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με την ΓΓΠΣ γιατί χρειαζόμαστε και κάρτα;

2 σχόλια:

  1. και κάτι άλλο: μερικά εκατομμύρια κάρτες, εκατοντάδες εκατομμύρια ταυτοποιημένες συναλλαγές το χρόνο:
    1. αναρωτιέμαι πως θα τις αποθηκεύσουν και πως θα τις διαχειριστούν δίκαια
    2. αν μπορέσουν, υπάρχει σοβαρό θέμα προστασίας της ιδιωτικότητας. Το κράτος θα ξέρει ή θα μπορεί να συνάγει τα πάντα για τον καθένα από τις συναλλαγές του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζεται επιπρόσθετα και η Κάρτα Δημότη, η Κάρτα του Αγρότη, η Κάρτα του ΑΜΕΑ, η Κάρτα του Μαθητή, η Κάρτα του Συνταξιούχου, η Μεταναστευτική Κάρτα, η Καρτα Πολιτισμού, η Ελευθέρας Κάρτα, η Κάρτα Νοσηλείας, η Κάρτα Συσσιτίου και τέλος η Golden Citizen Card που θα περιέχει τα νούμερα των άλλων Καρτών.

    Πάντα βέβαια με open source και xml και αφού προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή