Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Εύδοξος: Πως σταματά η φάμπρικα εκατομμυρίων με τα συγγράματα

Αποτελεί εκπληξη το  ότι το Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Επιλογής Συγγραμμάτων εξοικονομεί περί τα 12 - 15 εκατ ευρώ το χρόνο.  Χρήματα που χανόντουσαν σε ένα χειρόγραφο σύστημα, μέσω του οποίου οι αρμόδιοι μοίραζαν τα βιβλία 5 - 10 μέρες πριν τις εξετάσεις, όταν ήδη οι φοιτητές είχαν βρει άλλο τρόπο να προμηθευτούν το σύγγραμμα. Ετσι γινόταν και το "κόλπο".

Κάποιοι εκδότες με την ανοχή (;) των γραμματειών τω Πανεπιστημίων χρέωναν στο κράτος τα συγγραμματα που δεν έπαιρναν ποτέ κάποιοι φοιτητές που φαινόντουσαν γραμμένοι στις σχολές. Μιλάμε για κανονική φάμπρικα εκατομμυρίων ευρώ!


Το σύστημα 'Εύδοξος' είναι αυτό που φέρνει το βάρος της ηλεκτρονικής επιλογής. Αλλη μια περίπτωση όπου η ελληνική πολιτεία με μια απλή κίνηση εξοικονομεί ένα σημαντικό ποσόν, που το διασπάθιζαν διάφορα 'μικρά' και πολύ 'μικρά' κέντρα. 


Τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας είναι χαρακτηριστικά:


"Στόχος είναι οι φοιτητές να έχουν το σύγγραμμα το οποίο επιλέγουν και το οποίο δίνεται δωρεάν από την πολιτεία στην αρχή της χρονιάς και όχι στο τέλος της. Το «Εύδοξος» αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλα τα συγγράμματα που προτείνονται από κάθε Πανεπιστήμιο, από κάθε Σχολή, για κάθε μάθημα από κάθε καθηγητή και επίσης περιλαμβάνονται μερικές χιλιάδες συγγράμματα τα οποία είναι ψηφιοποιημένα και η χρήση τους να είναι δωρεάν.

Με το «Εύδοξος» η επιλογή των συγγραμμάτων που επιθυμεί ο φοιτητής γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Με τον κωδικό του μπορεί να μπει σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων, να δει τα συγγράμματα που υπάρχουν στο έτος σπουδών του, στο μάθημά του, να τα παραγγείλει ηλεκτρονικά και αμέσως να ξέρει το σημείο διάθεσης από το οποίο θα τα παραλάβει.

Με αυτό τον τρόπο για 400.000 και πλέον φοιτητές :
* Τα συγγράμματα είναι στη διάθεσή τους από την έναρξη της χρονιάς. Δίδεται τέλος στις ατελείωτες καθυστερήσεις και στις ουρές. Πέρυσι είδαμε πολλές εικόνες στο τέλος της εξεταστικής περιόδου, όχι στην αρχή της χρονιάς, με φοιτητές που περίμεναν για να πάρουν το σύγγραμμα
* Δίνεται τέλος στις υποχρεωτικές φωτοτυπίες μέχρι να πάρουν οι φοιτητές τα συγγράμματα, κάτι που καθιστούσε το δωρεάν σύγγραμμα «δώρον άδωρον».
* Είναι γνωστά σε όλους και υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα συγγράμματα που προτείνουν η κάθε Σχολή, το κάθε Πανεπιστήμιο, ο κάθε διδάσκων
* Ενσωματώνονται σταδιακά όλα τα ηλεκτρονικά συγγράμματα,
* Εξυγιαίνεται η όλη διαδικασία διάθεσης των δωρεάν συγγραμμάτων. Ετσι μπαίνει  δια παντός τέλος στα τεράστια προβλήματα αποθηκών και αιθουσών γεμάτες με τόνους βιβλίων, τα οποία το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν τα Ιδρύματα, ήταν πώς θα τα «ξεφορτωθούν» για να ελευθερώσουν τους χώρους, ενώ ήταν συγγράμματα που πλήρωνε ο ελληνικός λαός.
* Απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες επιλογής, παραγωγής, διακίνησης και εκκαθάρισης των λογαριασμών,
* Ανοίγει ο δρόμος για τις επιστημονικές και διαδικτυακές κοινότητες φοιτητών και διδασκόντων".

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως γίνεται ένα τεράστιο βήμα ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα για την παιδεία, να περιοριστεί κάθε σπατάλη και να μειωθεί - όσο γίνεται - το τεράστιο ποσό των 60.000.000 ευρώ, που δίνεται κάθε χρόνο για συγγράμματα, χωρίς να υπάρχει στο τέλος ούτε απολογισμός, ούτε έλεγχος πόσα δόθηκαν, σε ποιους και με ποιο τρόπο.

1 σχόλιο:

  1. Στα tags παραλείπεται αυτός που είχε την ιδέα και έφερε σε πέρας τον Εύδοξο...ο Παναγιώτης Τσανάκας, πρόεδρος στο ΕΔΕΤ...επίσης ο σχεδιασμός και η έγκριση έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή