Τα media ίσως δεν πολυασχολούνται με το θέμα, αλλά όλη η αγορά που ασχολείται με θέματα πληροφορικής βράζει και βγάζει ατμούς. Εταιρείες πληροφορικής, σύμβουλοι πάσης φύσεως, αλλά και ...μεσάζοντες, όλοι μιλάνε με ένταση και αγωνία. Να τι λένε, με συνοπτικό τρόπο:
1. Ειναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση και η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού δεν έχουν προκηρύξει 100-200 έργα για να πάρει ανάσα η αγορά. Εχουν έτοιμες τις υποβολές προτάσεων από τις περίφημες προκηρύξεις Ασημακόπουλου (αυτές που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο 2008 που είναι αξιολογημένες, του Μαρτίου 2009 που είναι προς αξιολογηση κλπ).
Δηλαδή περιμένουν αξιολόγηση 2.000 προτάσεις, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει 200 από αυτές τις προτάσεις να ξεκινήσουν διαγωνισμοί και αναθέσεις;
Δηλαδή περιμένουν αξιολόγηση 2.000 προτάσεις, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει 200 από αυτές τις προτάσεις να ξεκινήσουν διαγωνισμοί και αναθέσεις;
2. Το έχει παρακάνει η κυβέρνηση με τη διαλειτουργικότητα, το opengov, τα δημόσια δεδομένα και τις νέες κατευθύνσεις. Η αγορά στενάζει. Εχουν περάσει 10 μήνες από τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης, αλλά βρισκόμαστε στο μηδέν, συζητώντας ξανά τα θέματα στρατηγικής, που τα συζητούσε επί πέντε χρόνια η διοίκηση Ασημακόπουλου
3. Μπορεί να ενεργοποιηθεί περισσότερο η 'Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ' και ας περιμένει να συγχωνευθεί με την 'Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ'. Να βγάλει σύντομα έργα για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων κλπ.
Οι άνθρωποι της πιάτσας ακούνε μια φήμη πως ολα τα παραπάνω τα φρενάρει ένας σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Κυκλοφορεί επίσης η πληροφορία ότι σε πρόσφατη συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ ακούστηκε η εντολή από τους Κοινοτικούς πως αν μέχρι 31-12-2010 δεν γίνουν πληρωμές 700 - 800 εκατ από την Ψηφιακή Σύγκλιση, τότε τα λεφτά είναι χαμένα. Το ζητούμενο είναι οι πληρωμές και οι δαπάνες λένε οι εταιρείες και όχι οι εντάξεις.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει:
α. Είναι απολύτως κατανοητή η κριτικη από την αγορά, ωστόσο έπρεπε να αντιμετωπιστούν ορισμένα θεσμικά ζητήματα. Για την ένταξη έργων των δήμων (οι οποίοι υπέβαλλαν το 80% των προτάσεων!!!), θα έπρεπε να ψηφισθεί ο 'Καλλικράτης'. Πριν την ψήφιση δεν υπήρχε νομική βάση για ένταξη, απένταξη έργων σε δήμους
β. Φαίνεται ότι υπάρχει κοινή γραμμή στα αρμόδια υπουργεία που τείνει στην απόφαση να γίνει απένταξη όλων των έργων που αφορούσαν ΟΤΑ στις προκηρύξεις Δεκεμβρίου 2008 και στις υπόλοιπες του 2009. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κάνει μια νέα προσκληση μέσα στον Ιούνιο, που να αφορά ΟΤΑ. Θα ζητά προτάσεις και για οριζόντια έργα (οργάνωση δήμων κλπ) και για κάθετα (τουρισμός, πολιτισμός, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ)
γ.Η υπόθεση των θεωρουμένων πανάκριβων sites πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο, κάτι που δεν είναι μόνο θέμα της κεντρικής διοίκησης. Ασκείται συχνά κριτική για το κόστος των sites, ενώ κάποιες φορές μπορεί να αιτιολογείται από το σύνολο του έργου το οποίο περιλαμβάνει ΚΑΙ την ανάπτυξη του δικτυακού τόπου. Το μεγαλο πρόβλημα είναι οτι τα περισσότερα sites δεν λειτουργούν ή αποτελούν την δεύτερη, τρίτη (ακριβή) απόπειρα να δμιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος σε ένα δήμο, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις ώστε να λειτουργεί.
δ. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι θα δώσει εγκρίσεις για ένα αξιοσημείωτο αριθμό έργων (πλην ΟΤΑ) μέσα στον Ιούνιο.
ε.Η προώθηση των έργων πληροφορικής εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων. Εαν το υπουργείο Υγείας δεν ενδιαφερθεί να υποβάλει προτάσεις στη σχετική πρόσκληση που θα του γίνει, τότε δεν θα γίνουν έργα στον τομέα της υγείας. Αναφέρεται το συγκεκριμένο υπουργείο γιατί εξακολουθεί να είναι το πλέον αδιάφορο (προφανώς σε μια προσπάθεια να συνεχίσει το άλμα των δαπανών στο χώρο της περίθαλψης).
Το Υπουργείο Δικαοσύνης έχει μεγάλο έλλειμμα υποδομών πληροφορικής και αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσον θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ.
στ. Το πρόβλημα του συντονισμού είναι μεγάλο, λόγω του κατακερματισμού των φορέων. Η ΚτΠ ΑΕ ανήκει στο ΥΠΕΣΔΑ και θα πρέπει να συντονισθεί με φορείς που ανήκουν σε άλλα υπουργεία. Ενα άλλο απίστευτο με την ΚτΠ ΑΕ είναι ότι οι φορείς του δημοσίου ('πελάτες') είναι σφοδρα αντίθετοι με τα έργα που ήθελε να τους φορτώσει η προηγούμενη διοίκηση της ΚτΠ ΑΕ. Φτου και απο την αρχή.
ζ.Το Υπουργείο Τουρισμού πήρε πίσω έργα 8-9 εκατ ευρώ που είχε εντάξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία είχαν γίνει με τα κριτήρια που δείχνουν οι καθημερινές διαρροές για τα ήθη εκείνης της περιόδου, (θυμηθείτε τις πανάκριβες κουρτίνες, την ανάθεση διαφήμισης στο TV Κουλιτσα της Σιβηρίας κλπ).
Το ΕΣΠΑ έχει εντάξει έργα 30 εκατ ευρώ της δραστήριας Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Taxis, κλπ) και αναμένεται να δουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσει.
Με λίγα λόγια ο Ιούνιος και ο Ιούλιος θα είναι καυτοί μήνες για το χώρο της πληροφορικής. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα για όλους αυτούς τους συμβουλους που είχαν στήσει φάμπρικα παραγωγής Τεχνικών Δελτίων για δημους και νομαρχίες.
Με λίγα λόγια ο Ιούνιος και ο Ιούλιος θα είναι καυτοί μήνες για το χώρο της πληροφορικής. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα για όλους αυτούς τους συμβουλους που είχαν στήσει φάμπρικα παραγωγής Τεχνικών Δελτίων για δημους και νομαρχίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου