Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Δέκα πρωτοβουλίες της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού

Οι πρωτοβουλίες της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, όπως τις παρουσίασε ο Αντ. Μαρκόπουλος στο συνέδριο του ΣΕΠΕ στις αρχές της εβδομάδας. Τις βάζω με καθυστέρηση γιατί δεν πρόλαβα, αλλά δεν είδα και πολλά εκτενή ρεπορτάζ. Ενδιαφέρουσα και η τελευταία παράγραφος η οποία αναφέρεται στην μαγική λέξη "απορροφητικότητα" χάρη στην οποία πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων δισ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ.
Ακολουθεί τμήμα της ομιλίας του Αντ. Μαρκόπουλου:

"Mέσα σε πολύ σύντομο, θεωρώ, διάστημα λίγων μηνών:

1.Εξασφαλίσαμε πόρους ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ το Δεκέμβριο για τις  εκκρεμότητες του Γ’ ΚΠΣ, όταν ακόμη δεν είχε τοποθετηθεί Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, ακριβώς για να μην καθυστερεί η πληρωμή των εταιριών της αγοράς, που, όπως όλοι, αντιμετωπίζουν λόγω των συνθηκών ιδιαίτερες δυσκολίες
2.Προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση του «Φορητού μαθητικού ηλεκτρονικού υπολογιστή», προϋπολογισμού συνολικά 57 εκατομμύριων ευρώ, διαδικασία που έτρεξε μόλις εντός 2 εικοσιτετραώρων από τη συγκρότηση του ΔΣ της «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε»
3.Εκδώσαμε νέα πρόσκληση για τα μεταφερόμενα ημιτελή έργα του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας, προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ.
4.Εγκρίναμε περισσότερα από 2.000 επιχειρηματικά σχέδια στα πλαίσια της δράσης digi-lodge, προϋπολογισμού 32,19 εκατομμυρίων ευρώ
5.Παράλληλα, προχωράμε επιτέλους στην  ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για το κλείσιμο του ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας (Γ’ ΚΠΣ).
6.Επανασχεδιάσαμε το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» προκειμένου να δώσουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική με προοπτική και συνέχεια, αντί να συνεχίσουμε την έωλη αιώρηση σε μονοπάτια πρόχειρης και εύκολης πολιτικής επιπολαιότητας
7.Οργανώνουμε το μοντέλο αξιοποίησης των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών, που κινδύνευαν να μείνουν αναξιοποίητα.
8.Ανακοινώνουμε σήμερα δύο νέες προσκλήσεις που εντάσσονται στη νέα στρατηγική αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η βιώσιμη ανάπτυξη.
Η πρώτη πρόσκληση, προϋπολογισμού 8Ο εκατομμυρίων ευρώ, αφορά σημαντικά έργα γέφυρες που ξεκίνησαν στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ και θα ολοκληρωθούν από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Η δεύτερη πρόσκληση, προϋπολογισμού 3Ο εκατομμυρίων ευρώ, αφορά παρεμβάσεις στον τομέα της Οικονομίας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καίριες κυβερνητικές προσπάθειες για δημοσιονομικό εξορθολογισμό.  
9. Αξιοποιώντας πόρους από το ΕΠ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, δρομολογούμε δράση για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές. Η ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποτελεί προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη, προϋπόθεση για τη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της χωράς.
10. Τέλος, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών μέσω του προγράμματος Jeremie,  το ύψος της οποίας θα φτάσει τα 12Ο εκατομμύρια ευρώ.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά αργούς θα έλεγε κανείς τους ρυθμούς με τους οποίους εργαζόμαστε καθημερινά. Αποτέλεσμα αυτών των εντατικών ρυθμών δουλειάς, είναι οι  επόμενες προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάιο και θα αφορούν κρατικές παρεμβάσεις, στοχευμένες ανά υπουργείο, ενώ στην αρχή του καλοκαιριού θα ακολουθήσουν δράσεις κρατικών ενισχύσεων  με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας".
 "Όσο για την απορροφητικότητα, λέξη που δεν αρέσκομαι να χρησιμοποιώ, θέλω να τονίσω το εξής: Δεν πρόκειται να θυσιαστεί η ποιότητα των σχεδιαζόμενων δράσεων στο βωμό της απορροφητικότητας. Σκοπός δεν είναι μόνο η επίτευξη ενός ικανοποιητικού ποσοστού απορροφητικότητας. Σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε  για την αγορά και τις επιχειρήσεις  - και του κλάδου των ΤΠΕ - τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται σήμερα για να μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου