Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Τους έχουν εγκριθεί έργα άνω των 50 εκατ. και δεν ενδιαφέρονται! (Update)

Μια μικρογραφία της κατάντιας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, αλλά και της απουσίας ενδιαφέροντος για τεχνολογικά έργα στο δημόσιο, αποτελούν όσα συμβαίνουν με αρκετά υπουργεία ή οργανισμούς. Οι τελευταίοι, όπως διαπιστώνεται από πρόσφατη επείγουσα επιστολή της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, έχουν εντάξει σειρά έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση". Αφού τα ενέταξαν (έτσι εμφανίστηκαν πως κάτι κάνουν για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους) τα ξέχασαν σε κάποια συρτάρια. Ετσι, έρχεται σήμερα η Γενική Γραμματεία να τους προειδοποιεί πως αν δεν θέσουν σε δημόσια διαβούλευση τα σχετικά έργα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, τότε θα τα απεντάξει!

Με απλά λόγια, πρόκειται για υπηρεσιακούς ή πολιτικούς προϊσταμένους που προτιμούν να χάσουν περί τα 50 εκατ. ευρώ (συνολικά) για έργα που ΟΙ ΙΔΙΟΙ (ή οι προκατόχοι τους) ενέταξαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, παρά να ασχοληθούν με την υλοποίησή τους. Για να είμαστε πιο σαφείς, την υλοποίηση αρκετών εξ' αυτών θα αναλάμβανε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ). Ορισμένοι κακεντρεχείς υποστηρίζουν πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν προχωρούν τα έργα: "Γιατί να τρέχουμε εμείς όταν η ΚτΠ θα έχει τα παράπλευρα οφέλη" σκέφτονται ορισμένοι που δεν λένε να ξεκολλήσουν απ' το παρελθόν.

Ορισμένα έργα θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας όπως το μητρώο εμπορικών σημάτων (πως θα λειτουργήσει το One stop Shop για τις επιχειρήσεις αν δε μπορείς να βρείς επιτόπου τη διαθεσιμότητα ενός εμπορικού σήματος;). Στο αρχείο .zip που συνοδεύει την επείγουσα επιστολή του Ειδικού Γραμματέα Αντ. Μαρκόπουλου υπάρχει και ο κατάλογος των υπηρεσιών / υπουργείων που έγραψαν τα έργα πληροφορικής στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!

UPDATE: Περιμένω με ενδιαφέρον για να διαπιστώσω αν ο κ. Μαρκόπουλος απεντάξει τα έργα στα οποία δεν ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή. Ξέρω από πρώτο χέρι πως άμεσα βγαίνουν για διαβούλευση τα έργα που έχει αναλάβει η ΚτΠ ΑΕ.

Ενας από τους ανθρώπους που παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία των έργων τεχνολογίας στο δημόσιο υποστηρίζει πως η στάση της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού δεν είναι και τόσο ειλικρινής. "Δεν είναι όλοι τεμπέληδες και δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο" μου γράφει.

"Σίγουρα στη λίστα υπάρχουν και έργα που εντάχθηκαν νύχτα από τον πρώην ειδικό γραμματέα κ. Ασημακόπουλο και πρέπει να απενταχθούν (π.χ. έργα για ΣΕΠΕ) ώστε να υπάρξουν πόροι για πιο σημαντικά" μου γράφει. Προσθέτει, όμως, πως υπάρχουν έργα που είναι στη διαδικασία συγγραφής προδιαγραφών και τα οποία είναι αρκετά πολύπλοκα ή (πιο συχνά) υπάρχει θέμα με τους φορείς για τους οποίους προορίζονται".
Αναφέρει ως παράδειγμα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο οποίο το έργο καθυστέρησε γιατί ουδείς γνώριζε τι θα γίνει με τη λειτουργία του (πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αποσχιστεί ο τραπεζικός βραχίονας). Τελικά το έργο θα προχωρήσει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Επιτροπή για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος η οποία βρίσκονταν σε λήθαργο για μήνες, αλλά πρόσφατα άρχισε να ανεβάζει στροφές.

2 σχόλια:

  1. 50 ??? Ποιά 50 ?? Κοίτα αυτό και θα καταλάβεις πως κρύβονται τουλάχιστον άλλα 30 έτσι για πλάκα .... (ζητώ συγγνώμη για την ανωνυμία ...)

    http://www.ypan.gr/c_announce/45_5384_cms.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι, πάντως, αστείο να εξαγγέλεται one stop shop για επιχειρήσεις και να μη λειτουργούν τα συστήματα που θα το υποστηρίξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή