Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Συγκλονιστικό: Στάση πληρωμών σε Πανεπιστήμια για να μην εφαρμόσουν τη "Διαύγεια"!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν ήδη φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, τα πανεπιστημιακά όργανα που διαχειρίζονται τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας ΕΛΚΕ στα Πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Ξέρετε γιατί; Για να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει ο νόμος για τη "Διαύγεια" και τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο κάθε πράξης της διοίκησης που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Από τους ειδικούς λογαριασμούς ΕΛΚΕ πληρώνονται οι ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί και διάφορες άλλες κατηγορίες στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οσο για τα έσοδά τους, θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί και παλαιότερα, προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα και οι συνθήκες διαχείρισης προκαλούν ερωτηματικά.
Πάντως, η εφαρμογή της "Διαύγεια", σε συνδυασμό με τη διαβούλευση για το νέο Νόμο Πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα. Μάλιστα ορισμένοι θρασείς έφτασαν μέχρι του σημείου να προτείνουν εξαίρεση των Πανεπιστημίων από τις προβλέψεις της "Διαύγεια"!
Να μια θετική παρενέργεια που δεν είχαμε σκεφτεί. Θα βγουν στην επιφάνεια κάποιοι από τους αρουραίους που απομυζούν επί δεκαετίες κονδύλια για "έρευνα". Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, γνωστές στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

4 σχόλια:

  1. Πρέπει να ΦΑΙΝΕΤΑΙ όχι ΜΟΝΟΝ το ποσό του ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ αλλά και η ΠΗΓΗ του (π.χ. αν είναι από την ΕΟΚ< από την ΟΥΝΕΣΚΟ, από ιδιώτη και πώς αυτός λεγεται κλπ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εργάζομαι σε βιβλιοθήκη πανεπιστημιακού ιδρύματος και το τι έχω ακούσει αυτές τις μέρες ενάντια στην διαύγεια δεν περιγράφεται, ελπίζω η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει γιατί η διαφάνεια θα αναγκάσει όσους προσβλέπουν μόνο σε οικονομικά οφέλη και όχι στην έρευνα να περιοριστούν λίγο. Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ είναι ότι μπαίνοντας στο http://diavgeia.gov.gr/ είδα ότι ο νόμος έχει δημοσιευτεί από τις 13 Ιουλίου 2010, τώρα κατάλαβαν τις συνέπειες του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εργάζομαι σε βιβλιοθήκη πανεπιστημιακού ιδρύματος και το τι έχω ακούσει αυτές τις μέρες ενάντια στην διαύγεια δεν περιγράφεται, ελπίζω η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει γιατί η διαφάνεια θα αναγκάσει όσους προσβλέπουν μόνο σε οικονομικά οφέλη και όχι στην έρευνα να περιοριστούν λίγο. Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ είναι ότι μπαίνοντας στο http://diavgeia.gov.gr/ είδα ότι ο νόμος έχει δημοσιευτεί από τις 13 Ιουλίου 2010, τώρα κατάλαβαν τις συνέπειες του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. No Mercy! Δώστε στα παλιολαμόγια να καταλάβουν! Έχω περάσει κι εγώ από τον Πανεπιστημιακό χώρο και μετά λόγου γνώσεως θεωρώ ότι -ενδεχομένως- η σαπίλα να είναι μεγαλύτερη και από το χώρο της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή