Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Στον "αέρα" το Taxis - Τρέχουν στο ΥΠΟΙΚ - "Ισοτιμία"



Διαβάζω στη σημερινή "Ισοτιμία" κάτι το οποίο είχε επισημάνει προ ημερών και το egovgr

"Στον «αέρα» τινάζεται  η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μετά την κατάρρευση του μηχανογραφικού συστήματος Taxisnet. Το ηλεκτρονικό «όπλο»  του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα απενεργοποιημένο  με τις βασικές του εφαρμογές να υπολειτουργούν. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στο νέο σύστημα των Τελωνείων.
Ως εκ τούτου οι μηχανισμοί λειτουργίας του κράτους αναγκάστηκαν  να γυρίσουν χρόνια πίσω τότε που οι ηλεκτρονικές δηλώσεις - διασταυρώσεις αποτελούσαν ακόμη άγνωστες λέξεις.
Για τους παροικούντες του Μοσχάτου οι συνεχείς τεχνικές μεταπτώσεις του συστήματος έχουν να κάνουν με το νέο Taxisnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναβαθμισμένο Taxis που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την ανάδοχο εταιρία, Intracom δεν εγκαταστάθηκε έτσι όπως θα έπρεπε κανονικά με αποτέλεσμα τώρα να παθαίνει ξαφνικό «μπλακ – αουτ» σε περίπτωση υπερφόρτωσης.  
Η πρώτη φορά κατά την οποία προδόθηκε το σύστημα ήταν με τις ηλεκτρονικές  δηλώσεις ΦΠΑ.
Η υπηρεσία που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των εκκαθαριστιών δηλώσεων ΦΠΑ βγήκε «off» για μία εβοδμάδα περίπου στέλνοντας έτσι χιλιάδες επιχερήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στα «γκισέ» της Εφορίας. 
Το υπουργείο Οικονομικών αφού αναγνώρισε το τεχνικό πρόβλημα προέβαλε ως δικαιολογία  την βελτίωσης της εφαρμογής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. 
Το επόμενο ηλεκτρονικό - σοκ για το Taxisνet ήρθε με την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.
Μπορεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ΑφΜ λήγοντα στο ψηφίο 1 να είχαν πιάσει θέση στον υπολογιστή  την 1η του Μάρτη για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση όμως η ηλεκτρονική πύλη τουTaxinet ποτέ δεν άνοιξε...     
Το «μπλακ-αουτ» στο Taxisnet υποχρέωσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει μέχρι τις 4 Απριλίου τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους προηγούμενους υπόχρεους οι οποίοι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις τους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
Να σημειωθεί ότι υποχρεωτικά μέσω του διαδικτύου υποβάλλονται από φέτος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από όλους τους επιτηδευματίες.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα με το Taxisnet όταν δηλαδή στο «χορό» της ηλεκτρονικής υποβολής  μπούν και οι μισθωτοί ( σ.σ. που αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι  του συνόλου των  δηλώσεων) o γ.γ. Πληροφορικών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης έσπευσε να  ζητήσει εξηγήσεις από την ανάδοχο εταιρία σχετικά με τις συνεχείς  μεταπτώσεις του συστήματος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Intracom απάντησε ότι απαιτείται νέα εγκατάσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του συστήματος, ενώ τεχνική βοήθεια στο πρόβλημα που κατά την ίδια δεν οφείλεται στον ανάδοχο θα μπορούσε να παράσχει και η εταιρία λογισμικού Oracle η οποία συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ).
Το υπουργείο έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης καθώς η σχετική σύμβαση δένει τα χέρια των αρμοδίων μέχρι τον Ιούνιο του 2011".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου