Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Το Συμβούλιο Κορυφής δεν αποφάσισε μόνο για την Ελλάδα - Τι είπαν για καινοτομία

Στα πολύ ψιλά των ελληνικών εφημερίδων πέρασε το σχέδιο "Ευρώπη 2020" που παρουσίασε στις 3 Μαρτίου η Κομισιόν  με στόχο να επαναφέρει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε τροχιά ανάπτυξης. Το σχέδιο συζητήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (όπως ήταν λογικό, οι πάντες ασχολήθηκαν με την απόφαση για την Ελλάδα) κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκαν ορισμένες γενικές κατευθύνσεις. 

Ο φόβος των ηγετών της Ε.Ε. συνδέεται με τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών για "χαμένη δεκαετία" κατά την οποία η Γηραιά Ηπειρος θα υποστεί μόνιμη απώλεια πλούτου. Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα τρία σενάρια που περιγράφονται στο σχέδιο "Ευρώπη 2020".

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο που εξέδωσαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Ε.Ε. "οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν καλύτερα στα ακόλουθα, προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, το αναπτυξιακό δυναμικό και η οικονομική σύγκλιση της Ευρώπης. Η νέα στρατηγική θα επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς όπου χρειάζεται δράση : γνώση και καινοτομία, περισσότερο βιώσιμη οικονομία, υψηλό ποσοστό απασχόλησης και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ενα από τα πέντε σημεία στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι "η βελτίωση των συνθηκών έρευνας και ανάπτυξης, κυρίως επιδιώκοντας να ανέλθουν τα επίπεδα των συνδυασμένων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα στο 3% του ΑΕΠ· η Επιτροπή θα εκπονήσει δείκτη που απεικονίζει την ένταση της Ερευνας και Ανάπτυξης και της καινοτομίας". Σημειώνεται ότι ο στόχος για δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης στο 3% του ΑΕΠ υποτίθεται ότι θα καλύπτονταν από φέτος. Σε ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα) παρατηρείται ακόμα και μείωση των δαπανών, κυρίως εξαιτίας της κάμψης των επενδύσεων σε R&D από τον ιδιωτικό τομέα.

Το «Ψηφιακό θεµατολόγιο για την Ευρώπη»

Πρόκειται για μια από τις κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν ενταχθεί στην "Ευρώπη 2020" από την Κομισιόν. Ο στόχος είναι "να προκύψουν διατηρήσιµα οικονοµικά και κοινωνικά οφέλη από µια ενιαία ψηφιακή αγορά βασισµένη σε ταχεία και υπερταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε διαλειτουργική εφαρµογή, ευρυζωνική πρόσβαση για όλους µέχρι το 2013, πρόσβαση για όλους σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο (30 Mbps ή µεγαλύτερες) µέχρι το 2020, και ποσοστό 50% ή µεγαλύτερο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών µε συνδροµή σε συνδέσεις του διαδικτύου άνω των 100 Mbps".


Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, στο επίπεδο της ΕΕ, η Επιτροπή θα εργαστεί µε σκοπό:
–   "Να δηµιουργήσει ένα σταθερό νοµικό πλαίσιο το οποίο προσελκύει επενδύσεις σε µια ανοικτή και ανταγωνιστική υποδοµή διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και στις σχετικές υπηρεσίες.
–   Να αναπτύξει µια αποτελεσµατική πολιτική ραδιοφάσµατος.
–   Να διευκολύνει τη χρήση των διαρθρωτικών ταµείων της ΕΕ στην υλοποίηση του εν λόγω προγράµµατος. 
–   Να δηµιουργήσει µια πραγµατική ενιαία αγορά για επιγραµµικό περιεχόµενο και υπηρεσίες (δηλαδή ασφαλείς και χωρίς σύνορα δικτυακές υπηρεσίες στην ΕΕ και αγορές ψηφιακού περιεχοµένου υψηλού επιπέδου εµπιστοσύνης, ένα  ισορροπηµένο  κανονιστικό  πλαίσιο  µε  σαφή  καθεστώτα  δικαιωµάτων,  προώθηση  πολυεδαφικών  αδειών, επαρκή προστασία και αµοιβή για κατόχους δικαιωµάτων και ενεργή στήριξη για την ψηφιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ευρώπης και για τη διαµόρφωση της παγκόσµιας διακυβέρνησης του διαδικτύου. 
–   Να µεταρρυθµίσει τα ταµεία έρευνας και καινοτοµίας και να αυξήσει τη στήριξη στον τοµέα των ΤΠΕ ούτως ώστε να ενισχυθεί η τεχνολογική ισχύς της Ευρώπης σε στρατηγικούς τοµείς και να δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ΜΜΕ µε υψηλό αναπτυξιακό δυναµικό που θα ηγηθούν σε αναδυόµενες αγορές, και να τονωθούν οι καινοτοµίες ΤΠΕ σε όλους τους επιχειρηµατικούς τοµείς.
–   Να  προωθηθεί  η  πρόσβαση  στο  διαδίκτυο  και  η  υιοθέτησή  του  από  όλους  τους  ευρωπαίους  πολίτες,  ιδίως  µέσω ενεργειών στήριξης της ψηφιακής µόρφωσης και προσπελασιµότητας". 

Στο εθνικό επίπεδο τα κράτη µέλη θα πρέπει:

–   "Να   χαράξουν   επιχειρησιακές   στρατηγικές   διαδικτύου   υψηλής   ταχύτητας   και   να   εστιάσουν   τη   δηµόσια χρηµατοδότηση,  περιλαµβανοµένων  των  διαρθρωτικών  ταµείων,  σε  τοµείς  που  δεν  καλύπτονται  από  ιδιωτικές επενδύσεις". Αυτές τις ημέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το σύμβουλο του δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα.
–   "Να  θεσπίσουν  νοµικό  πλαίσιο  για  το  συντονισµό  των  δηµοσίων  έργων  µε  στόχο  τη  µείωση  των  δαπανών δηµιουργίας δικτύων". Το σημερινό γραφειοκρατικό χάος και τα εμπόδια τοπικών αρχόντων κάθε άλλο παρά ευνοεί τις επενδύσεις σε υποδομές δικτύων.
–  "Να  προωθήσουν  την  ανάπτυξη  και  χρησιµοποίηση  σύγχρονων  και  προσβάσιµων  επιγραµµικών  υπηρεσιών  (π.χ. ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επιγραµµικές υπηρεσίες υγείας, έξυπνο σπίτι, ψηφιακές δεξιότητες, ασφάλεια)". 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου