Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μέχρι 1η Μαρτίου οι προτάσεις για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης

Μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομίας. 


Ενα ενδιαφέρον σημείο του κειμένου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι η αναφορά σύμφωνα με την οποία αναζητούνται εταιρείες που παρέχουν "την υπηρεσία" και όχι εταιρείες που μπορούν να φτιάξουν ένα σύστημα για κάποιο υπουργείο.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία για τις προδιαγραφές που ανακοίνωσε το υπουργείο:

* Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα απόδοσης μοναδικού κωδικού σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ιατρούς και τα φαρμακεία, καθώς επίσης και σε κάθε συνταγή.

* Σε κάθε ιατρό και φαρμακείο θα διατεθούν μηχανήματα ανάγνωσης (scanner), ώστε να καταγράφονται σε ηλεκτρονική μορφή οι συνταγές από τη στιγμή της έκδοσης, μέχρι την εκτέλεσή τους από το φαρμακείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν από τα 7 δισ. ευρώ το 2007, σε 8 δισ. ευρώ το 2008 και 9 δισ. ευρώ το 2009 παρουσιάζοντας μόνο την τελευταία διετία αύξηση της τάξεως του 30%. Το μέσο κόστος κάθε συνταγής ήταν περίπου 100 ευρώ.

Βασικοί στόχοι του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης είναι να καταγράφονται σε συνεχή βάση τα στοιχεία κατανάλωσης φαρμάκων και να διενεργείται πλήρης απολογιστικός έλεγχος και ιχνηλάτηση κάθε συνταγής και φαρμάκου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και να αντιμετωπισθούν τα έντονα φαινόμενα πολυφαρμακίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) να καταθέσουν τα στοιχεία τους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου 2010. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου