Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Νέος σύμβουλος για το δίκτυο οπτικών ινών - Φτου και απ' την αρχή...


Σε δημόσια διαβούλευση από χθες και μέχρι τις 22 Ιανουαρίου η προκήρυξη για την πρόσληψη νέου συμβούλου που θα αναλάβει να ξανά-μελετήσει το σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το υπουργείο Υποδομών διατηρεί, πάντως, τη φιλοσοφία που είχαν υιοθετήσει οι δύο εταιρείες συμβούλων (AT Kearney - Planning) οι οποίες κατήρτισαν την πρώτη μελέτη για την προηγούμενη κυβέρνηση. Μεγάλο ερωτηματικό το μοντέλο χρηματοδότησης του έργου, το οποίο αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Θα γίνει με ΣΔΙΤ ή με άλλον τρόπο;

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς, το μεγάλο ερωτηματικό δεν είναι το μοντέλο χρηματοδότησης, αλλά το πότε σε αυτή την χώρα θα δούμε σοβαρά τις υποδομές κοινής ωφέλειας και πότε θα αποφασίσουμε να επιλέξουμε αξιοκρατικά αυτούς που έχουν έμπρακτα την τεχνογνωσία και γνωρίζουν σε βάθος τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά-Εθνικά πρότυπα και τις συστάσεις για να ασχοληθούν με τα έργα αυτά και όχι να επιλέγουμε μονίμως τους «ειδικούς επί των γενικών». Παράλληλα, απαιτείται να δημιουργηθεί άμεσα μια ελεγκτική αρχή, η οποία θα ελέγχει πραγματικά και σε βάθος όλες τουλάχιστον της κοινής ωφέλειας τηλεπικοινωνιακές υποδομές, επιβάλλοντας σημαντικές κυρώσεις στους παραβάτες που υποβαθμίζουν την νοημοσύνη και την ποιότητα της ζωής του Έλληνα πολίτη.

    Τα τελευταία 20 χρόνια ποτέ μα ποτέ δεν αναφέρεται η πλήρη συμμόρφωση των τηλεπικοινωνιακών έργων με τα απαιτούμενα πρότυπα και συστάσεις, η ποιότητα, η αξιοπιστία, η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα τους. Οι κατά καιρούς προδιαγραφές που έρχονται στην επιφάνεια δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη επάρκεια, ούτε την δέουσα ορθότητα, αλλά και ούτε καμία συμμόρφωση με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά-Εθνικά πρότυπα και συστάσεις, τα οποία είναι τα μόνα που είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ποιότητα, την λειτουργικότητα, την βιωσιμότητα και την διατηρησιμότητα των παθητικών οπτικών δικτύων (PON-FTTH), αλλά και την σωστά αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καμία τηλεπικοινωνιακή υποδομή στην Ελλάδα δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα απαιτούμενα Διεθνή και Ευρωπαϊκά-Εθνικά πρότυπα και συστάσεις.

    Για τον λόγω αυτό τον Ιανουάριο του 2009, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (Υ.Μ.Ε.) σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και προστασίας της Ελληνικής αγοράς και των πολιτών, καθώς επίσης θέλοντας να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα του παρελθόντος, έκδωσε τον Τεχνικό Κανονισμό για τις εργασίες που αφορούν στις εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακών δικτύων εκτός κτιρίων (Y.A. 72146/2316, ΦΕΚ 21/Β/2009). Στον Κανονισμό αυτόν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην διασφάλιση της ποιότητας της εγκατάστασης, στην οποία οι διακοπές της παροχής υπηρεσίας μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η παροχή χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών, λόγω έλλειψης επαρκούς σχεδιασμού, χρήσης ακατάλληλων εξαρτημάτων, λανθασμένης εγκατάστασης, φτωχής διαχείρισης ή ανεπαρκούς συντήρησης και απαιτείται η άμεση ικανοποίηση των απαιτήσεων διασύνδεσης, καθώς και η επίτευξη της δέουσας ασφάλειας. Όπως είναι φυσικό, κανένας στην Ελληνική αγορά δεν ήθελε και ούτε θέλει κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή