Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

120 εκατ. ευρώ για διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία;

Να ένα θέμα για το οποίο θα γίνει πολλή συζήτηση και θ΄ ανάψουν τα αίματα στην κυβέρνηση.  Πρόκειται για τα σχέδια του Υπ. Παιδείας που προβλέπουν την εγκατάσταση  διαδραστικών πινάκων στα σχολεία απαιτούν πάνω από 120 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»!

Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον δύο Υπουργοί αντιδρούν σε αυτό το φαραωνικό έργο. Στέλεχος μεγάλης εταιρείας πληροφορικής σημειώνει ότι τέτοια έργα-μαμούθ δεν τελειώνουν ποτέ. Πέφτουν ενστάσεις, τρικλοποδιές και στο τέλος το έργο ή δεν κατακυρώνεται ποτέ ή δεν δουλεύει. Η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου το έχει εξαγγείλει σαν βασικό πυλώνα του «νέου σχολείου». Κάποιοι συνάδελφοί της κουνάνε το κεφάλι τους...

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Οχι άλλες κάρτες!!!

Κατ' αρχήν ήταν η ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη η οποία εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και φαίνεται πως αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Προ ημερών εξαγγέλθηκε η Κάρτα του Φοιτητή. Σήμερα, όπως γράφει το Euro2day, εξαγγέλθηκε η "Κάρτα Αποδείξεων"(το όνομα δικό μου...). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας για όλους τους πολίτες συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα οι κ.Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοΐδης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών".

Με βάση αυτή την κάρτα, η οποία "θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή", το υπουργείο Οικονομικών "θα έχει πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές και τον ΦΠΑ και οι πολίτες θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων".

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου "δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί", αλλά "όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το ΥΠΟΙΚ και μέσω των υποδομών POS που έχουν τα καταστήματα θα εγγράφονται στον λογαριασμό του πολίτη οι πόντοι από τις αποδείξεις".

Εξετάζεται, όπως είπε ο υπουργός, "εάν η κάρτα αυτή θα είναι χρεωστική, ώστε να διευκολύνεται και ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Παράλληλα, προωθείται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ και τις τράπεζες.
Μήπως το παρακάνουμε με τις Κάρτες; Λέω... Μήπως καταντάει λιγάκι αστείο να λέμε στους πολίτες πως σύντομα δεν θα έχουμε μία, αλλά τρεις, στο πορτοφόλι τους; Μήπως να επικεντρωθούμε σε μία εξ' αυτών; Αφού θα συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με την ΓΓΠΣ γιατί χρειαζόμαστε και κάρτα;

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Εύδοξος: Πως σταματά η φάμπρικα εκατομμυρίων με τα συγγράματα

Αποτελεί εκπληξη το  ότι το Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Επιλογής Συγγραμμάτων εξοικονομεί περί τα 12 - 15 εκατ ευρώ το χρόνο.  Χρήματα που χανόντουσαν σε ένα χειρόγραφο σύστημα, μέσω του οποίου οι αρμόδιοι μοίραζαν τα βιβλία 5 - 10 μέρες πριν τις εξετάσεις, όταν ήδη οι φοιτητές είχαν βρει άλλο τρόπο να προμηθευτούν το σύγγραμμα. Ετσι γινόταν και το "κόλπο".

Κάποιοι εκδότες με την ανοχή (;) των γραμματειών τω Πανεπιστημίων χρέωναν στο κράτος τα συγγραμματα που δεν έπαιρναν ποτέ κάποιοι φοιτητές που φαινόντουσαν γραμμένοι στις σχολές. Μιλάμε για κανονική φάμπρικα εκατομμυρίων ευρώ!


Το σύστημα 'Εύδοξος' είναι αυτό που φέρνει το βάρος της ηλεκτρονικής επιλογής. Αλλη μια περίπτωση όπου η ελληνική πολιτεία με μια απλή κίνηση εξοικονομεί ένα σημαντικό ποσόν, που το διασπάθιζαν διάφορα 'μικρά' και πολύ 'μικρά' κέντρα. 


Τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας είναι χαρακτηριστικά:


"Στόχος είναι οι φοιτητές να έχουν το σύγγραμμα το οποίο επιλέγουν και το οποίο δίνεται δωρεάν από την πολιτεία στην αρχή της χρονιάς και όχι στο τέλος της. Το «Εύδοξος» αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλα τα συγγράμματα που προτείνονται από κάθε Πανεπιστήμιο, από κάθε Σχολή, για κάθε μάθημα από κάθε καθηγητή και επίσης περιλαμβάνονται μερικές χιλιάδες συγγράμματα τα οποία είναι ψηφιοποιημένα και η χρήση τους να είναι δωρεάν.

Με το «Εύδοξος» η επιλογή των συγγραμμάτων που επιθυμεί ο φοιτητής γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Με τον κωδικό του μπορεί να μπει σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων, να δει τα συγγράμματα που υπάρχουν στο έτος σπουδών του, στο μάθημά του, να τα παραγγείλει ηλεκτρονικά και αμέσως να ξέρει το σημείο διάθεσης από το οποίο θα τα παραλάβει.

Με αυτό τον τρόπο για 400.000 και πλέον φοιτητές :
* Τα συγγράμματα είναι στη διάθεσή τους από την έναρξη της χρονιάς. Δίδεται τέλος στις ατελείωτες καθυστερήσεις και στις ουρές. Πέρυσι είδαμε πολλές εικόνες στο τέλος της εξεταστικής περιόδου, όχι στην αρχή της χρονιάς, με φοιτητές που περίμεναν για να πάρουν το σύγγραμμα
* Δίνεται τέλος στις υποχρεωτικές φωτοτυπίες μέχρι να πάρουν οι φοιτητές τα συγγράμματα, κάτι που καθιστούσε το δωρεάν σύγγραμμα «δώρον άδωρον».
* Είναι γνωστά σε όλους και υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα συγγράμματα που προτείνουν η κάθε Σχολή, το κάθε Πανεπιστήμιο, ο κάθε διδάσκων
* Ενσωματώνονται σταδιακά όλα τα ηλεκτρονικά συγγράμματα,
* Εξυγιαίνεται η όλη διαδικασία διάθεσης των δωρεάν συγγραμμάτων. Ετσι μπαίνει  δια παντός τέλος στα τεράστια προβλήματα αποθηκών και αιθουσών γεμάτες με τόνους βιβλίων, τα οποία το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν τα Ιδρύματα, ήταν πώς θα τα «ξεφορτωθούν» για να ελευθερώσουν τους χώρους, ενώ ήταν συγγράμματα που πλήρωνε ο ελληνικός λαός.
* Απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες επιλογής, παραγωγής, διακίνησης και εκκαθάρισης των λογαριασμών,
* Ανοίγει ο δρόμος για τις επιστημονικές και διαδικτυακές κοινότητες φοιτητών και διδασκόντων".

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως γίνεται ένα τεράστιο βήμα ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα για την παιδεία, να περιοριστεί κάθε σπατάλη και να μειωθεί - όσο γίνεται - το τεράστιο ποσό των 60.000.000 ευρώ, που δίνεται κάθε χρόνο για συγγράμματα, χωρίς να υπάρχει στο τέλος ούτε απολογισμός, ούτε έλεγχος πόσα δόθηκαν, σε ποιους και με ποιο τρόπο.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οριστικοποιείται η ατζέντα ΓΑΠ για δράσεις ΤΠΕ

Μέχρι το τέλος του μήνα, το γραφείο του αντιπροέδρου Θεοδ. Πάγκαλου θα έχει αποτυπώσει την ακριβή εικόνα (πορεία σχεδιασμού, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κλπ) των 24 πρωτοβουλιών για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών (που δεν είναι και εύκολη, όπως διαπιστώνουν όσοι ασχολούνται με έργα όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση...) εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Σήμερα, ο Θεοδ. Πάγκαλος έστειλε επιστολή στα στελέχη περίπου 10 υπουργείων τα οποία απαρτίζουν την επιτελική ομάδα η οποία συνεδριάζει (από τις αρχές Ιουλίου) υπό την παρακολούθηση του αντιπροέδρου. 

Στην επιστολή αναφέρεται πως εντός των προσεχών ημερών πρέπει να καθοριστεί με λεπτομέρειες το περιεχόμενο των 24 πρωτοβουλιών (οι 11 από τις οποίες - όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή το σύστημα για την online παρακολούθηση του προϋπολογισμού - θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας από το Μέγαρο Μαξίμου), αλλά και να αποφασιστούν σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Μάλιστα, το γραφείο Παγκάλου σχεδιάζει να παρουσιάσει την πρώτη έκθεση προόδου των 24 πρωτοβουλιών μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Από την επιστολή προκύπτει πως στις περισσότερες των περιπτώσεων, η επιτελική ομάδα υπό τον Θεοδ. Πάγκαλο ξεκινά σχεδόν απ' το μηδέν. Υπάρχουν και πρωτοβουλίες οι οποίες θα "κουμπώσουν" με έργα που είχαν γίνει σε προηγούμενα ΚΠΣ, όπως το Σύζευξις ΙΙ και τα Εθνικά Μητρώα. 

Α, ξέχασα: Μία από τις 24 πρωτοβουλίες στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι η αξιοποίηση των έργων του Γ'ΚΠΣ που παραδόθηκαν ημιτελή ή δεν λειτουργούν!

Διαβάστε μερικά σημεία της επιστολής

"Ο Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας διαμόρφωσε την ατζέντα για την υλοποίηση μεγάλων δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίες θα βοηθήσουν το κράτος να μηχανογραφηθεί, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να ελέγξει αποτελεσματικά τις δαπάνες, να εξορθολογίσει τον δημόσιο τομέα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του, να δημιουργήσει νέες υποδομές στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, να προβάλει αποτελεσματικά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Η ατζέντα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνολικά 24 βασικές δράσεις, με τις 11 να αποτελούν δράσεις άμεσης προτεραιότητας (με έντονα γράμματα):

1. Θεσμικό Πλαίσιο Προμηθειών και Ηλεκτρονικές Προμήθειες
2. Αγορά Καυσίμων
3. Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
4. Ενιαία Αρχή Μισθοδοσίας και Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων
5. Παραγωγική Λειτουργία Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων
6. Κάρτα Πολίτη
7. Online Παρακολούθηση Προϋπολογισμού
8. Γεωδεδομένα και Υπηρεσίες στο Δημόσιο Τομέα
9. Εθνικά Μητρώα
10. Εθνική Υπηρεσία Ταυτοποίησης και Αυθεντικοποίησης
11. Ευρυζωνικότητα, Εθνικό Δίκτυο FFTH
12. Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης – Σύζευξις ΙΙ
13. Υπολογιστικές Υποδομές (Cloud computing)
14. Σχολείο, Πανεπιστήμιο της Γνώσης
15. Πολιτιστικό – Τουριστικό Περιεχόμενο
16. Περιουσία Δημοσίου
17. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τη Φορολογική Δικαιοσύνη
18. e-Καλλικράτης
19. Δημιουργία – Έναρξη επιχείρησης σε ένα βήμα
20. Ψηφιακή Δικαιοσύνη
21. Ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα
22. Αξιοποίηση έργων Γ ΚΠΣ
23. Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων
24. Σύστημα διαχείρισης αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων

Η κάθε δράση απαιτεί την οριζόντια κινητοποίηση Υπουργείων και Υπηρεσιών και σε συνδυασμό με τις διαδικασίες του δημοσίου, ανακύπτουν σημαντικά εμπόδια στην υλοποίησή τους, τα οποία και δημιουργούν καθυστερήσεις.

Για τον καλύτερο συντονισμό υλοποίησης πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2010 στο Γραφείο
μου συνάντηση με όλους τους αρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς που σχετίζονται με
δράσεις τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στη συνάντηση αποφασίσαμε να λειτουργήσει με συνεργασία του Γραφείου μου με το Γραφείο
του Πρωθυπουργού μια υποστηρικτική επιτελική ομάδα (...).

Η ομάδα έχει ξεκινήσει τις πρώτες συναντήσεις τον Ιούλιο και ήδη προχωράει στον 2ο κύκλο συναντήσεων. Στόχος είναι έως 30 Σεπτεμβρίου να υπάρχει ξεκάθαρη αποτύπωση των δράσεων, των βημάτων και του βαθμού υλοποίησης του κάθε βήματος, των υπεύθυνων υλοποίησης καθώς και σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης. Στις αρχές Οκτώβρη θα δημοσιεύσουμε και την πρώτη αναφορά προόδου υλοποίησης των δράσεων στο διαδίκτυο.

Στόχος μας είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την επιτάχυνση υλοποίησης των δράσεων, καθώς εκτιμάται ότι η εφαρμογή τους θα εξοικονομήσει άνω των 10 δις στον κρατικό προϋπολογισμό".

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Egov: Υπάρχουν και καλά Μνημόνια!

Και, όμως! Υπάρχουν και καλά Μνημόνια! Οπως αυτά που υπογράφονται μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών για την προώθηση σειράς έργων ή άλλων πρωτοβουλιών στον τομέα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου. 

Εντός των ημερών πρόκειται να υπογραφεί (αν δεν έχει ήδη υπογραφεί), το τρίτο από τα συγκεκριμένα μνημόνια, που αφορά στη δημιουργία, λειτουργία και αξιοποίηση μεγάλων, κεντρικών υπολογιστικών υποδομών του Δημοσίου (Government Datacenter facilities), τα οποία θα διαθέτουν πόρους σε όλους τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, ως υπηρεσία.

Οι περίπου 10 φορείς «προτίθενται να συνεργαστούν περαιτέρω για την εφαρμογή ενός δυναμικού και ελαστικού τρόπου διάθεσης των ενοποιημένων πόρων των ανωτέρω υπολογιστικών κέντρων, ενσωματώνοντας τεχνολογίες “Cloud Computing”, για την ολοκλήρωση της δράσης των Κεντρικών Υπολογιστικών Υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου (Government Data Center/ Government Cloud facilities)».

Από το ίδιο κείμενο προκύπτει πως «το κόστος κτήσης, λειτουργίας και αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών που φιλοξενούν τα Πληροφοριακά Συστήματα των Μερών είναι υψηλό (ενδεικτικά, στο πλαίσιο του Ε.Π. ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’, του 3ου ΚΠΣ, το συνολικό κόστος κτήσης  των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών/Εξυπηρετητών ξεπερνά τα 300  εκατομμύρια ευρώ)».

Τα χρήματα δεν είναι πάρα πολλά. Ομως, με δεδομένο πως σημαντικό τμήμα των υποδομών δεν λειτουργεί (ή δεν διασυνδέεται ή δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο αναπτύχθηκε), δεν πρέπει να θεωρηθούν και λίγα. Η δημιουργία κεντρικής υποδομής Data Center συνδέεται όχι μόνο με την έλλειψή τους (από το 2004 προσπαθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση να σχεδιάσει κάτι τέτοιο), αλλά και με πιεστικές ανάγκες. Η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για παράδειγμα, απαιτεί Data Center που σήμερα δεν υπάρχει στο δημόσιο.

Οσο για το σχεδιασμό, διαβάστε: 

«Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μεγάλων υπολογιστικών κέντρων τα οποία θα αποτελούν την νέα κεντρική υπολογιστική υποδομή (G-Data Centers/G-Cloud) του Ελληνικού Δημοσίου:
θα λειτουργούν με ενιαία πολιτική διαχείρισης και διάθεσης υποδομών, που θα καθοριστεί από τους φορείς του μνημονίου, εξυπηρετώντας τους τομείς Οικονομίας, Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας, Παιδείας/Έρευνας και Τεχνολογίας  και της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.
θα εξοπλιστούν με γενικού σκοπού υπολογιστικό, αποθηκευτικό και δικτυακό εξοπλισμό τον οποίον θα παρέχουν οριζόντια, δυναμικά και ελαστικά ως ενοποιημένους ‘εικονικούς’ (virtualized) πόρους προς όλους τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
θα έχουν δυνατότητες εφεδρείας “disaster recovery”,
θα έχουν τη δυνατότητα ελαστικής και κλιμακούμενης διάθεσης πόρων ως υπηρεσίες (IaaS κλπ).
θα είναι ενεργειακά αποδοτικά, αξιοποιώντας τις σύγχρονες πράσινες τεχνολογίες και τα διεθνή πρότυπα για βέλτιστη εκμετάλλευση της καταναλισκόμενης ισχύος (χαμηλό PUE), 
θα βρίσκονται σε απόλυτη συνέργεια μεταξύ τους (διαλειτουργικότητα, διπλή προστατευμένη δικτυακή διασύνδεση, λειτουργία “disaster recovery” μεταξύ των κλπ)
θα εγκατασταθούν σε ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου,
θα λειτουργούν υπό την εποπτεία των αρμοδίων φορέων του μνημονίου, από εξωτερικούς αναδόχους με αντίστοιχα συμβόλαια εγγυημένης παροχής υπηρεσιών».


Τα δύο προηγούμενα μνημόνια αφορούν: α) Τα Μητρώα Νομικών Προσώπων, δηλαδή τη διασύνδεση των διαφόρων μητρώων (από το δημοτολόγιο μέχρι τους φορολογικούς καταλόγους) που λειτουργούν σε διάφορες υπηρεσίες. Πως αλλιώς θα δημιουργηθεί η περίφημη Κάρτα Πολίτη; β).Τη δωρεάν διάθεση γεωχωρικών δεδομένων από όλους τους φορείς του δημοσίου προς το ευρύ κοινό. 

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τεχνολογία στο Δημόσιο: Μια εντυπωσιακή ομιλία για τις ΗΠΑ

Η κα Καίτη Αποστολίδου μου επισήμανε, μέσω Twitter, αυτή την εξαιρετική ομιλία του Carl Malamud, προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Public Resource Org. που προωθεί τη διάθεση των δεδομένων του αμερικανικού δημοσίου στο κοινό, μέσω του Διαδικτύου. Είναι από το συνέδριο Gov. 2.0 που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Washington. Διαβάστε την αν έχετε λίγο χρόνο... Και αν δεν με πιστεύετε, διαβάστε τι γράφει για την ίδια ομιλία το O'Reilly Radar: "Η αποτυχία των έργων πληροφορικής στην κυβέρνηση σημαίνει αποτυχία στην προσπάθεια να κυβερνήσεις".

Μεταξύ άλλων, θα διαπιστώσετε πως σε ζητήματα ρύθμισης της αγοράς και λειτουργίας του δημοσίου ή άλλων θεσμών, οι ΗΠΑ έκαναν τον προ-προηγούμενο αιώνα αυτά που προσπαθεί να υλοποιήσει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Θα διαπιστώσετε επίσης (όπως επισήμανε και η Κ. Αποστολίδου) πως απουσιάζουν από την ελληνική δημόσια σκηνή ηγέτες (στελέχη δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, πολιτικοί, κλπ) που μπορούν να εκφωνήσουν μια αντίστοιχη ομιλία. Είναι λυπηρό, αλλά ισχύει και θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας την ομιλία του C. Malamud.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Guest Blog - My Stigma

Πως μιλάμε για πληθωρισμό γιατρών χωρις εξορθολογισμό και λογοδοσία στο σύστημα υγείας? http://mystigma.com/archives/1707


- Posted using BlogPress from my iPad

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Κουίζ: Γενικός Γραμματέας με την οθόνη ανάποδα!

Ποιος (ποια) Γεν Γραμματέας , με αρμοδιότητα (και στον τίτλο...) προώθησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει την οθόνη πάνω στο γραφείο, αλλά ανάποδα; Δηλαδή η οθονη δεν βλέπει τον ίδιο (την ίδια) αλλά ειναι στραμμένη προς τον επισκέπτη! 

Το πιο ζουμερό πάντως  ειναι γιατί έχει τοποθετηθεί κατ' αυτό τον τρόπο η οθόνη. Μα γιατί δεν μπορεί να τη χειρίζεται ο / η Γενικός Γραμματέας και γι' αυτό έχει προσλάβει (το υπουργείο παρακαλώ!) πολύ στενό  συγγενικό (του / της) πρόσωπο!

Το φαινόμενο αυτό δεν ειναι χωρίς κόστος για την ελληνική κοινωνία: απο εκείνα τα γραφεία προωθείται ένα Μεγαλο Ιδεατικό πρότζεκτ κωδικοποίησης της νομοθεσίας των Υπουργείων, συνολικού κόστους άνω των 30 εκατ ευρώ. Η βασική ιδέα είναι ότι μια ομάδα (η ίδια πάντα)  γνωστών δικηγορικών γραφείων και 200-300 στελέχη της διοίκησης, που θα πάρουν γερά επιδόματα, θα "τρέξουν" το πρόγραμμα της κωδικοποίησης. Αν το ίδιο έργο γινόταν όχι με φιλοσοφία δεκαετίας 1970, αλλά με όρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τότε θα κόστιζε περίπου στο μισό (και θα δουλευε κιόλας). 

Διαβάστε το σχέδιο νόμου και τη δημόσια διαβούλευση του εγχειρήματος κωδικοποίησης εδώ. Πολλοί θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο Κτηματολόγιο. Τότε είχαν πολύ δουλειά οι δικηγόροι, αλλά Κτηματολόγιο δε φτιάξαμε...

Η αντεστραμένη οθόνη έχει λοιπόν το συμβολισμό της. Μια αριστοκρατία της δημόσιας διοίκησης, που δεν γνωρίζει αλλά κοστίζει πανάκριβα. Ολα αυτά κόντρα σε εκατοντάδες στελέχη υπουργείων, που έχουν γνώσεις να στηριξουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά η αξιοποίησή τους θα θέσει σε 'κίνδυνο' μια πανάκριβη φάμπρικα που έχει αφήσει εκτός λειτουργίας όλα σχεδόν  τα τεράστιου κόστους  έργα πληροφορικής του Γ' ΚΠΣ. 

Την ίδια στιγμή ο ΓΑΠ υποστήριζε χθες (δικαίως) πως η ηλεκτρονική απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων δεν κόστισε τίποτα. Μήπως πρέπει, όμως, να κλείσουν και άλλες πληγές, σε άλλα υπουργεία;

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ενα βήμα πιο μπροστά η "Ψηφιακή Ελλάδα 2020"

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους Συντονιστές και τους Τεχνικούς Υπεύθυνους (Rapporteurs) των 7 Ομάδων Εργασίας της Ψηφιακής Ελλάδας 2020 για την περίοδο 1/10/2010 έως 15/6/2011. Παράλληλα, αναρτήθηκαν για δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο το κείμενο της Πολιτικής Πρότασης καθώς και το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Φόρουμ.Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΤ:

Η Ψηφιακή Ελλάδα 2020 ξεκινάει τις εργασίες με τις εξής ομάδες/θεματικές ενότητες:

1.    Δημόσια Διοίκηση και κοινωνία
2.    eΕπιχειρηματικότητα
3.    Παιδεία – Καινοτομία – Έρευνα
4.    Ηλεκτρονική Ενσωμάτωση και Ψηφιακός Αλφαβητισμός
5.    Εμπιστοσύνη και ασφάλεια
6.    Διαλειτουργικότητα, Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), Ανοικτό Περιεχομένο και Δεδομένα
7.    Δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς

Κάθε Ομάδα θα διαθέτει ένα Συντονιστή και έναν Τεχνικό Υπεύθυνο (Rapporteur), τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των οποίων περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (http://www.digitalgreece2020.gr/archives/81). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19/9/2010 στη διεύθυνση https://apps.gov.gr/digi2020/app/ .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να διαβάσουν και να σχολιάσουν τα κείμενα της Πολιτικής Πρότασης και του Επιχειρησιακού Σχεδίου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής. Τα δύο κείμενα της δημόσιας διαβούλευσης είναι διαθέσιμα στις διευθύνσεις http://www.co-ment.net/text/2547/ και http://www.co-ment.net/text/2546/.  

Στις αμέσως επόμενες εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής θα αποφασιστεί η σύνθεση της Επιτροπής Στρατηγικής της Ψηφιακής Ελλάδας 2020, θα επιλεγούν οι Συντονιστές και οι Τεχνικοί Υπεύθυνοι (Rapporteurs) και θα ληφθούν υπόψη τα σχόλια και οι παρατηρήσεις από τη δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι στην Οργανωτική Επιτροπή εκπροσωπούνται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η Γενική Γραμματεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, η Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και η κοινότητα χρηστών του adslgr.com.